Slachtoffer, patiënt, cliënt, bewoner - Hoe noem jij degene voor wie je zorgt?

slachtoffer-patiënt-cliënt-bewoner-benamingen-zorg
Onderschrift

Er zijn discussies over: hoe noem jij de mensen voor wie je zorgt? Thuiszorgmedewerkers zullen deze vraag waarschijnlijk anders beantwoorden dan IC-verpleegkundigen. Ik ging op zoek naar de benamingen die het meest gebruikt worden in verschillende werkvelden. Dit is wat ik vond:

1) Slachtoffer

Oei, dit klinkt wel heel heftig. Dit is vooral een woord dat je als ambulancemedewerker kunt gebruiken wanneer iemand aangereden is door een auto en met een gebroken been op straat ligt. Voor andere werkvelden is het waarschijnlijk niet zo geschikt.

2) Patiënt

Een algemeen geaccepteerde ziekenhuisterm. Veel beter dan ‘de longontsteking op kamer 3’ vind je niet? Maar het woord ‘patiënt’ heeft voor mijn gevoel geen carrière opgebouwd in andere zorginstellingen.

3) Cliënt

In de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en psychiatrie is het meestal wat omstreden om het woord ‘patiënt’ te gebruiken. Diegene ligt immers meestal niet in een wit opgemaakt ziekenhuisbed met meerdere personen op een kamer. ‘Cliënt’ is dan een goed alternatief.

4) Deelnemer/ bewoner

Maar is ‘cliënt’ ook een goede benaming voor Ina, die gezellig in de woonkamer zit te knutselen? Dit woord kan wat afstandelijk overkomen op afdelingen waar een huiselijke sfeer heerst. Op dagbestedingen, PG-woningen en andere kleinschalige woonvormen spreekt men dan ook liever van ‘deelnemers’ of ‘bewoners’.

5) Hulpbehoevende

De overkoepelende term voor álle mensen in Nederland die medische hulp nodig hebben, heb ik tot nu toe niet gevonden. Is het dan misschien ‘hulpbehoevende’? Ik heb hier zo mijn twijfels bij. Het komt over alsof diegene hulpeloos is. Lekker breed is het begrip wel. Maar is iemand dan ook hulpbehoevend als hij hulp nodig heeft om de hagelslag van de bovenste plank in de supermarkt te pakken?

6) Zorgvrager

Misschien is ‘zorgvrager’ dan een betere benaming. Deze term geeft in ieder geval aan dat het gaat om iemand die zorg nodig heeft. Maar niet alle mensen die zorg nodig hebben, vrágen ook daadwerkelijk om zorg, toch?

7) Zieke

‘Zieke’ dan? Een zieke is niet altijd in staat om zorg te vragen, maar heeft wel zorg nodig. Ik vind het wel een beetje onpersoonlijk om naar ‘de zieke in kamer 2’ te verwijzen. Bovendien zouden niet alle mensen die zorg nodig hebben, zichzelf ‘ziek’ noemen. Wat denk je bijvoorbeeld van die mevrouw die alleen hulp nodig heeft met het aantrekken van haar steunkousen?

8) Mevrouw/ meneer Janssen

Waarschijnlijk is het nog het beste om het bij de naam van diegene te houden. Je collega’s weten dan meteen wie je bedoelt, tenzij er 4 mensen Janssen heten natuurlijk. Het noemen van de naam kan wel minder handig zijn wanneer je de privacy wilt waarborgen.

Lastig, bij elke benaming kan ik wel wat nadelen bedenken. Mijn uiteindelijke conclusie is dat je eigenlijk vooral moet doen wat jouw patiënt, cliënt, bewoner of zorgvrager zelf prettig vindt. Ken jij een betere benaming? Of maakt het eigenlijk helemaal niet zo veel uit hoe je iemand noemt? Laat het me weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!