Operatieassistent Claudia - 'Wist je trouwens dat er heel veel beroepen zijn op de OK?'

Claudia-beroepen-OK

Vorige keer schreef operatieassistent Claudia dat er zoveel vraag is naar personeel op de OK... Vandaag wil ze je laten zien dat, ook al heb je jaren met plezier gewerkt op de OK, er nog veel meer leuke functies zijn om te vervullen.

Toevallig sprak ik recent iemand die 'technische bedrijfseconomie' studeert. Zo'n opleiding waarbij ik in eerste instantie denk: wat word je daarmee? Na een tijdje erover praten werd me dat wel duidelijk hoor, maar toch waren het geen beroepen die mij trokken. Gelukkig 'ieder zijn ding' en kan je in Nederland alle kanten op!

Zorg 

In mijn vorige blog brak ik al een lans voor werken in de zorg en dan met name op de OK, want we hebben tekorten en het is superleuk uitdagend werk 😉. Wist je trouwens dat er heel veel beroepen zijn op de OK? Ik heb het natuurlijk altijd over operatieassistenten, maar je kan ook anesthesiemedewerker worden, recovery verpleegkundige en er zijn wat aanverwante beroepen zoals CSA-medewerker (MSMH-medewerker steriele medische hulpmiddelen, die werkzaam zijn op de centrale sterilisatie afdeling) of LMO (logistiek medewerker operatiekamercomplex). Ik zou zeggen, Google er eens op en kijk wat de functies inhouden. Misschien past het ontzettend goed bij je. 

Geen beeld van de OK

Ik vind het echt verbazend hoe weinig kennis mensen hebben van wat voor werk we op OK doen. Als ik er dieper over nadenk is dat toch wel logisch, want als je hier als patiënt komt heb je geen sjoege (je gaat dan onder narcose, krijgt ‘een roesje’ waardoor je je na afloop niet zoveel meer herinnert of bent zo ‘high’ van de stress dat er niks blijft hangen) en op een andere manier mag je deze afdeling nauwelijks op. Er is ons door de afdeling infectiepreventie een strikt beleid opgelegd waardoor stages en meeloopdagen al lastig zijn, laat staan dat je als geïnteresseerde buitenstaander zomaar eens ‘het eiland’ op komt. De meeste OK-medewerkers weten overigens ook nauwelijks wat er op andere afdelingen gebeurt hoor. Alleen bij de patiëntoverdracht op de holding en recovery kom je nog eens andere ziekenhuismedewerkers tegen. 

Trouwe lezer

Maar goed, als trouwe lezer van dit blog heb jij natuurlijk al heel wat inkijkjes gehad en als je hier nieuw bent zou ik zeggen: 'Kijk eens rond!' Zoek oude blogs via de zoekfunctie en lees je in…

Waar ik wel eens benieuwd naar ben. Wat wil jij nog weten? Waar zal ik de komende tijd over vertellen? Over welke onderwerpen of welk facet van het werk wil je meer weten?

Doorstroom

Het leuke is dat je met het nieuwe opleidingsstelsel dat opgebouwd is uit EPA’s (entrustable professional activities) gemakkelijker kan doorstromen naar een ander beroep in het geval dat operatieassistent toch niet helemaal is waar je op hoopte (wat ik me niet kan voorstellen natuurlijk 😉 maar dat terzijde). Je gaat met je eerder verworven competenties eenvoudiger een andere richting in dan vroeger. Bijvoorbeeld als physician assistant of zelfs richting medisch specialist (dokter). Ik sprak laatst iemand die opgaat voor zijn toelatingsexamen geneeskunde. Tegenwoordig kan dat met je HBO-waardige operatieassistent opleiding!

operatieassistent-claudia

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman komt in oktober 2021 uit! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!