Operatieassistent Claudia - Van kogelgaten tot hete aardappels

Claudia-type collega's

In alle beroepen heb je bijzondere mensen. Operatieassistent Claudia zet er in deze blog een paar op een rijtje.

Arts-assistenten en coassistenten, je krijgt ze er op de OK ‘gratis’ bij. Er lopen heel wat bijzondere types rond. In alle OK beroepen trouwens hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar deze keer wil ik graag een paar leuke situaties op een rijtje zetten die ik me van enkele dokters in opleiding herinner.

Kogelgaten

'Vandaag wil ik me graag richten op het hechten', had de coassistent ’s ochtends verkondigd. Ik verdacht hem ervan dat hij eigenlijk zijn plekje aan tafel wilde verdedigen, want het is altijd lastig om de balans te vinden tussen behoeftes van de diverse leerlingen. Onze operatieassistenten in opleiding moeten leren assisteren en hechten, maar de arts-assistenten en coassistenten natuurlijk net zo goed. Aan het eind van deze bijzondere dag krabde de co zich wel achter de oren vermoed ik. Er stond namelijk een patiënt op het programma waarbij we zo’n dertigtal* lipomen (vetbulten, goedaardige gezwellen die van het vetweefsel uitgaan) moesten verwijderen. Tegen de tijd dat de chirurg alles had weggesneden was het net alsof de patiënt vol kogelgaten zat. 'Zo, dus jij maakt dit even dicht hè', grapte de arts terwijl ze deed alsof ze haar steriele handschoenen uittrok. De co verschoot van kleur. Die zag zich waarschijnlijk tot zes uur ’s avonds aan de operatietafel zitten. Wanneer je nog in de leer bent gaat tenslotte nog niet alles op het tempo waarop geroutineerde collega’s kunnen functioneren. Natuurlijk lieten we de coassistent niet in zijn eentje aan het werk. Voor de patiënt is het veel beter om de operatieduur zo kort mogelijk te maken. Uiteindelijk stond er een steriel team van vier personen verspreid over het lichaam te ‘sluiten’ en was de klus vlot geklaard.

* N.B. het kan ook een kleiner aantal geweest zijn hoor. Ik overdrijf weleens een beetje en misschien heb ik dit vanwege de herleidbaarheid ook wel wat aangedikt... Wie zal het zeggen. Het is sowieso verstandig om je te realiseren dat ik vaak allerlei ‘casussen’ door elkaar hussel om te voorkomen dat patiëntenzaken te herleiden zijn naar een bepaalde persoon.

Snel snel

Het is al wel bekend dat snijdend specialisten graag voortmaken. Ten eerste vanwege het belang om de operatie zo kort mogelijk te laten duren, zie hierboven. Ten tweede omdat het lekker werkt als je in de flow bent. Dat we met veel leerlingen werken in de zorg geeft een lastig spanningsveld, want om te kunnen leren is het belangrijk dat er tijd is om te leren. Eerst jezelf bekwamen en dán gaat het tempo omhoog. Zo werkt het nu eenmaal. Voor een arts-assistent (een medisch specialist in opleiding dus) werkt het niet wanneer je opleider bij elke vertraging de instrumenten uit je handen trekt en zegt: 'Nou laat mij dit maar even doen…' (het gebeurt wel eens en wanneer er iets mis dreigt te gaan is dat natuurlijk in het belang van de patiënt, dus is het altijd akkoord). Een veel leukere kreet (die ook geregeld door de OK vliegt) vind ik: 'Ik zie veel actie, maar weinig resultaat…'

Hete aardappel

Er was eens een arts-assistent met een enorme hete aardappel in haar keel. Zo iemand voor wie het praten een beetje lastig is omdat zij heel Hoog-Haarlems spreekt. In tekst is dat wat moeilijk uit te leggen, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. ABN met een vleugje koude kak. ? Bij ons op de OK zijn we lekker ‘down to earth’ wordt er zelfs wel eens in dialect gesproken en heeft ‘men’ het dus niet zo op omhooggevallen types. Zo gebeurde het eens dat deze betreffende dame iets moest bespreken, maar telefonisch niet de juiste persoon aan de lijn kreeg. Ze heeft het verhaal wel vier keer afgestoken. Telkens werd er netjes geluisterd naar de uiteenzetting van een minuut of twee, waarna werd gezegd: 'Nee sorry, daarvoor moet je niet bij mij zijn…', en kreeg de arts-assistent een nieuwe naam door om het nog eens bij te proberen.

operatieassistent-claudia

Dit is Claudia:

k ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman is sinds oktober 2021 uit! Het boek wordt zeer goed ontvangen en is door het Nederlandse publiek bij de Indie Awards benoemd tot beste boek van 2021! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!