Operatieassistent Claudia - Hoe gezond is gezond eigenlijk?

Claudia-gezond

Wist je dat je ook té gezond kan leven? In de media staat het bol van de gezondheidsadviezen. Beweeg veel, eet gezond, rook niet, drink niet en ga zo maar door. In deze blog vertelt operatieassistent Claudia dat er ook nadelen kleven aan gezond leven. Wat dit met de OK te maken heeft? Lees maar snel verder…

Ik ben van mening dat de hele hype rondom gezond leven een beetje is doorgeslagen. Ja, natuurlijk willen we allemaal op een prettige manier oud worden en natuurlijk hoort het erbij dat je je niet de godganse dag op de bank hangt te Netflixen terwijl je je volpropt met suikerrijk en vet eten in de categorie ‘junkfood’. Maar door het voortdurende gepraat over ‘hoe het moet’ en allerlei socialmedia-accounts van populaire fitgirls en metro-mannen (te gespierde en te gezonde mannen) zijn we massaal gaan geloven dat we nóg gezonder moeten leven.

Orthorexia

Men wil met al de gezondheidsadviezen, in mijn ogen, de kleine groep mensen aanspreken die niet aan goede zelfzorg doen. Dus: écht meerdere dagen per week niet bewegen (als in: van bed naar bank en terug, met alleen wat noodzakelijke passen tussen de bank en de keuken of het toilet) en een werkelijk ongezond voedingspatroon. Maar deze mensen bereik je volgens mij niet, of ze weten het wel, maar zijn niet in staat om iets aan hun leefstijl te veranderen. Wat er ondertussen wél is gebeurd: dat de mensen die het al ‘goed’ doen overdreven geprikkeld raken om het nóg beter te doen, met als gevolg dat velen zijn doorgeslagen. Heb je ooit van orthorexia gehoord? De drang om gezond te eten? Ik ken mensen die dat hebben en ik kan je verzekeren: dat is NIET gezond!

Bigorexia

Om nog weer even terug te komen op de übersportieve metro-mannen, wist je dat je ook kunt lijden aan bigorexia, een sportverslaving?  Enkele kenmerken: Dagelijks (of meerdere keren per dag) trainen, steeds meer en langer sporten ook als je lichaam eigenlijk aangeeft dat het niet kan of je zelfs geblesseerd bent… Best serieuze zaken als je het mij vraagt, maar je hoort hier bijna niks over. Ik kom het in mijn coaching geregeld tegen en door hoe het algoritme van social media werkt kom ik geregeld mensen tegen waarbij ik denk: ‘Joh is het ook nog een beetje leuk hoe jij leeft? Of ben je alleen maar bezig met hoe het moet?’

Avocado letsel

Dat té gezond ook werkelijk gevaarlijk kan zijn, zie je terug aan het fenomeen ‘avocado letsel’. Dat er (sinds 2020 al) een term voor bestaat wil zeker zeggen dat het frequent voorkomt. Een vriendin van mij op de spoed ziet het praktisch wekelijks en een paar keer per jaar zien we dergelijke verwondingen ook op de OK. Die mensen snijden bij het ontpitten van hun ‘super food’ zó diep in hun hand dat er pezen en zenuwen kapot zijn. Sinds 2019 is de avocado (heel vaak advocado genoemd trouwens, vind ik altijd heel grappig. Ik zie een pit in toga voor me 😉) met een enorme opmars bezig. In deze video vind je uitleg over hoe je het veilig kan doen, zo’n avocado doorsnijden, ontpitten en in reepjes snijden.

Leef ik dan gezond genoeg?

Mijn advies: hou je aan de 80/20 regel, dus eet over het algemeen gezond, maar neem regelmatig wat lekkers (mét suiker of vet, daar overkomt je echt niks van, je dieet is niet mislukt, je raakt niet ‘opnieuw verslaafd aan suiker’ en je kan daarna gewoon doorgaan met normaal eten). Sport en beweeg volgens de norm van 30 minuten sporten (= intensief bewegen) of 60 minuten kalme beweging (zoals wandelen en recreatief fietsen) per dag. Meer is écht niet nodig en het mag natuurlijk wel, maar hou in de gaten dat het niet obsessief wordt. Je lichaam heeft ook rust nodig.

operatieassistent-claudia

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. Je kunt nog veel meer van mij lezen als je wilt, want mijn eerste roman is sinds oktober 2021 uit! Het boek wordt zeer goed ontvangen en is door het Nederlandse publiek bij de Indie Awards benoemd tot beste boek van 2021! Lees er alles over op mijn website. Naast mijn baan op de OK heb ik een eigen bedrijf: Gezonde Spanning - Coaching, waarmee ik mensen op basis van gedragsverandering help bij het afvallen en (mentaal) in balans komen. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!