'Je zou wellicht zelfs kunnen zeggen dat niet het ouder worden oorzaak van gezondheidsproblemen is, maar het gebrek aan beweging'

ed-stilstaan
Illustratie: Jan Zandstra

"Stilstand is achteruitgang." Het is een uitspraak waar zorgondersteuner Ed het mee eens is. Vooral in de gezondheidszorg lijkt deze uitspraak van toepassing. Hij vertelt erover in deze blog.

Stilstand

… is achteruitgang. Als iets waar is in de gezondheidszorg, is dit het wel. Je zou wellicht zelfs kunnen zeggen dat niet het ouder worden oorzaak van gezondheidsproblemen is, maar het gebrek aan beweging. We worden niet ouder, maar we stoppen met bewegen, dat is het probleem. Het ziekenhuis is wat dat betreft een slecht voorbeeld: het staat vol met bedden! Het enige dat hier beweegt is de verpleging en het druppelende infuus.

Patiënten worden met een lift vanuit bed naar een stoel getransporteerd en terug. Als iemand zichzelf heeft bevuild, draaien wij hem of haar op de zij om te verschonen. Wij brengen de lepel naar de mond en de postoel naar het bed. De patiënt die onderuit zakt, zetten wij weer rechtop in bed. Er is zo weinig te doen op de afdeling dat zelfs de ambulante zorgvrager uit opperste verveling maar in bed gaat liggen. We geven er zelfs een tv bij om het liggen aantrekkelijk te maken. Het is zelfs in het taalgebruik doorgedrongen: je ligt in het ziekenhuis.

Een stilliggend levend wezen is een gemakkelijke prooi. Een giraffe kan staand slapen om aan een wakkere leeuw te ontkomen. In een modern ziekenhuis komen steeds minder leeuwen voor, maar roofdieren als obstipatie, urineretentie, incontinentie, decubitus, spieratrofie, contracturen, trombose, smetten, hospitalisatie en longontsteking liggen voortdurend op de loer.

En dus moeten wij als verpleging de mensen waar mogelijk het bed uitjagen. Maar waar naartoe dan? Van bed naar stoel of recreatieruimte? Of in bed van Trendelenburg naar anti-Trendelenburg en terug, van de ene zij op de andere? Dat schiet lekker op, maar niet heus! Degene die al genegen is om met de rollator een ritje om de zusterpost te maken, heeft dat na drie rondjes ook wel gezien. We kunnen de patiënten ook niet de hele dag naar het Florence Nightingale park verbannen, want we willen ze toch ook een beetje in de gaten kunnen houden. In een gevangenis word je tenminste nog af en toe gelucht. Bij ons kan er niet eens een raam open!

Nu is de opnameduur in de afgelopen decennia behoorlijk verkort. Dus voordat de complicaties van het niets doen optreden, zijn de meeste mensen alweer thuis of elders. Het risico zit bij de vaste gasten, daar moeten we iets voor doen. Ik zou willen voorstellen om een gouwe ouwe uit de jaren tachtig van de vorige eeuw weer eens uit de mottenballen te halen: de patiëntenrolstoelrace! Daarvoor bestaan diverse categorieën:

- de individuele korte afstand: 500 meter om de zusterpost

- de individuele lange afstand: 1000 meter om de zusterposten van afdeling A en B (alle deuren open)

- de massastart

Ik hoor de kritische lezer al allerhande bezwaren te berde brengen: daar krijgen we de zorgverzekeraars noooooit in mee, de zuurstofcilinders zijn te klein voor de lange afstanden enzovoorts. Allemaal terechte punten, waarvoor we een oplossing moeten vinden. Maar probeer te denken in mogelijkheden, niet in beperkingen!

Misschien hebben we hier wel een nieuwe paralympische discipline te pakken…

Mijn avonturen in het ziekenhuis met cartoons van Jan Zandstra nu online te bestellen bij o.a. Bruna, bol.com en uitgeverij SAAM via https://www.zorgboeken.nl/shop/medikul/

Dit is Ed:

Hallo,

Ik ben Ed Izeren, een zorgondersteuner van in de zestig. Na een loopbaan van ruim 35 jaar in de financiële sector, ben ik terug in mijn Haagse opleidingsziekenhuis. Ik werk op de afdeling intern en ouderengeneeskunde. Als zorgondersteuner, want mijn BIG-registratie is inmiddels verlopen en dat bevalt me eigenlijk wel, omdat ik nu meer tijd voor de mensen heb. Er is in die 35 jaar veel veranderd en dat geeft mij stof tot schrijven. Soms serieus, vaak met een knipoog, schrijf ik wekelijkse columns voor vrienden en collega's en op LinkedIn als Broeder Buddy. Mijn eerste boekje Medikul, kronkels van een verpleger met cartoons van Jan Zandstra is inmiddels te koop. 

Ed

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!