Ineke blogt: ‘Een bevalling? Dat had ik niet verwacht bij een dame van 97 jaar’

Dementie-verzorgende-IG-grappige-bewoner-bevalling

Soms heb je in de zorg van die situaties waarbij je niet weet hoe je moet reageren. Als een 97-jarige bewoonster zegt dat haar vliezen gebroken zijn, bijvoorbeeld 😉. Het overkwam blogger Ineke. ‘Ze zegt: “Ik hoop niet dat het kind de oren van zijn vader heeft”.’

De bel van mevrouw De Vries* gaat en ik ga naar haar toe. Mevrouw ligt op bed te puffen. ‘Zuster, het is tijd’, zegt ze. ‘Waarvoor is het tijd mevrouw?’ vraag ik. ‘Mijn water is gebroken en het kind komt nu.’ Oeps. Dat had ik niet verwacht bij een dame van 97 jaar.

Wat te doen?

‘Wat sta je daar nu zuster? Doe wat!’ Ja, doe wat…. Maar wat zal ik doen? Ik doe een stap naar mevrouw de Vries toe en vraag of ik even mag kijken hoeveel ontsluiting ze heeft. ‘Ja, dat mag’, zegt ze goedkeurend. Ik sla het dekbed terug en staar naar een pluche konijn dat mevrouw tussen haar benen heeft gelegd. ‘Ik hoop niet dat het kind de oren van zijn vader heeft’, zegt mevrouw De Vries. Ze blijft bijna in haar lachbui.

Ben je boos?

‘Je had je gezicht eens moeten zien. Dat was een studie waard’, zegt mevrouw De Vries, nog nahikkend. ‘Ja, dat geloof ik graag’, zeg ik. Mevrouw vraagt of ik boos ben om haar grapje. ‘Nee hoor,’ zeg ik met haar meelachend, ‘ik vond het wel grappig.’

Kletspraatje

Mevrouw zegt dat ze zich verveelt. Ik haal uit het kantoor twee kopjes cappuccino en we drinken  samen een lekker bakkie. We maken daarbij een praatje over van alles en nog wat. Dan zegt mevrouw dat ze toch nog maar even zal proberen te gaan slapen want het is nog geen 3 uur. Ze bedankt me voor de koffie en het praatje en ik dank haar voor haar grapje.

Haar humor... Wat is dit werk toch fantastisch. 😊

*De naam van mevrouw De Vries is gefingeerd.

Dit is Ineke:

Misschien heb je mijn blogs al weleens gelezen op de Facebookgroep voor verpleegkundigen en verzorgenden: daar blog ik onder mijn echte naam over mijn ervaringen. Ik werk al vanaf mijn zeventiende in de zorg. Eerst als helpende, toen als ziekenverzorgende en nu als verzorgende IG. Ik heb al veel kanten van de zorg gezien en meegemaakt. Ik deed mijn opleiding in de PG, heb jaren als uitzendkracht gewerkt, ben aan de slag geweest in het verzorgingshuis en heb in de ouderenpsychiatrie gewerkt, met uitstapjes naar de jongerenafdelingen. Momenteel werk ik vaste nachtdiensten in het verpleeghuis. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!