Blogger Ineke: ‘Ze slaat beide armen om mijn hals en zegt dat zij een heerlijke laatste verjaardag heeft gehad’

Verzorgende-IG-Ineke-verjaardag-uitje-eenzame-bewoner

Dit kippenvel-verhaal van Ineke laat zien hoe mooi en bijzonder werken in de zorg kan zijn. Als Ineke hoort dat een van haar cliënten (92) alleen zal zijn op haar – naar eigen zeggen – laatste verjaardag, besluit ze haar een dag mee uit te nemen. ‘Mevrouw wil naar McDonald’s om te ontbijten, dus dat doen we.’

Heel lang geleden in het verpleeghuis. Er is een dame van 92 jaar die ongeveer een jaar bij ons woont. Zij heeft geen familie, vrienden en/of kennissen die haar komen bezoeken. Alleen haar voormalige buren komen langs, een homostel dat zich ook over haar geliefde kat heeft ontfermd. Soms smokkelen ze die kat stiekem in een tas mee naar binnen. Zij geven haar bendes foto's van de kat, zodat de muur boven haar bed ermee bezaaid is.

Lekker douchen

Mevrouw is dol op douchen, maar hier wordt meestal maar hooguit eenmaal per week gedoucht. Zelf vind ik dat iemand douchen vrijwel net zo snel gaat als een bedwassing, dus wanneer mensen dat prettig vinden, kies ik er meestal voor om iemand te douchen. Mevrouw vindt het dan ook heerlijk wanneer ik moet werken. Wanneer ik avonddienst heb douche ik haar voor het naar bed gaan en als ik nacht heb doe ik het net voor 7.00 uur. Mede daardoor is mevrouw dol op me.

Laatste verjaardag

Dan nadert haar 93ste verjaardag. Ik ben vrij op die dag en de buren kunnen niet op visite komen, omdat een van hen op bed ligt met een zware hernia. Mevrouw is verdrietig dat er niemand zal komen op wat zij zegt dat haar laatste verjaardag zal zijn.

Uitje

Ik overleg met ons team en we spreken af dat ik op mijn vrije dag naar de afdeling zal komen en met haar zal uit gaan. We bespreken de bus plus de vrijwilliger-chauffeur en we vertellen mevrouw dat zij mag kiezen waar zij heen wil gaan die dag. Ze vindt het geweldig en verheugt zich echt op de dag.

Alle tijd

Ik ben al vroeg bij mevrouw en ik doe haar lekker uitgebreid onder de douche, smeer haar heerlijk in met bodylotion en kleed haar in de kleding die zij heeft uitgezocht. Tijd zat, want de hele dag is al mijn tijd voor haar. Om ongeveer 9.00 uur vertrekken we met de bus.

Afscheid nemen

Mevrouw wil naar McDonald’s om te ontbijten dus dat doen we. Daarna wil zij een mooie plant kopen en die bij haar naburen afleveren, de jongeman beterschap wensen en haar kat gedag zeggen. Afscheid van hen nemen, is wat mevrouw letterlijk zegt. We doen wat zij vraagt en de plant wordt in dank aanvaard en we worden binnen genodigd voor de koffie.

Genieten

Er is een taart gebakken voor mevrouw met ‘Hoera 93’ erop. Ze vindt het prachtig. Er worden ook een lekker soepje en broodjes geserveerd. Mevrouw geniet en haar kat is niet bij haar weg te slaan. Het dier blijft kroelen met zijn bazinnetje.

Gelukkig

Rond 14.00 uur gaan we verder. Mevrouw wil graag naar dierentuin Blijdorp en dat doen we ook. Om 19.00 uur gaan we wat eten in een visrestaurant. Mevrouw is moe, maar lijkt heel gelukkig wanneer we weer bij het verpleeghuis stoppen. Zij bedankt de chauffeur uitbundig en zij geeft hem een envelop die hij, op haar instructies, thuis pas open mag maken.

Tijd is op

Ik kleed mevrouw om en breng haar in bed. Ze slaat beide armen om mijn hals en zegt dat zij een heerlijke laatste verjaardag heeft gehad. Zij geeft mij een pakje wat ik ook thuis pas mag openmaken. Ik geef haar een kus op haar wang en zeg dat ik er overmorgen weer ben. Mevrouw dat zij er dan niet meer is want na twaalven is haar tijd op.

Veel bedankjes

Mevrouw overlijdt die nacht om 3 minuten over 12. In het pakje dat zij mij gaf zit een olifantje. Zij wist dat ik die spaar. En een briefje met heel veel bedankjes. Zo bijzonder dat mevrouw al zo lang tevoren leek te hebben aangevoeld wanneer zij zou sterven.

Bijzonder

De chauffeur had in zijn envelop ook een briefje met heel veel bedankjes gekregen en een boekenbon voor een nogal prijzig boek dat hij graag wilde hebben.

Zo bijzonder.

Zo lief.

Zo eenzaam.

Ik ben zo blij dat ik de keu­­­ze heb gemaakt om die dag met mevrouw door te brengen.

Dit is Ineke:

Misschien heb je mijn blogs al weleens gelezen op de Facebookgroep voor verpleegkundigen en verzorgenden: daar blog ik onder mijn echte naam over mijn ervaringen. Ik werk al vanaf mijn zeventiende in de zorg. Eerst als helpende, toen als ziekenverzorgende en nu als verzorgende IG. Ik heb al veel kanten van de zorg gezien en meegemaakt. Ik deed mijn opleiding in de PG, heb jaren als uitzendkracht gewerkt, ben aan de slag geweest in het verzorgingshuis en heb in de ouderenpsychiatrie gewerkt, met uitstapjes naar de jongerenafdelingen. Momenteel werk ik vaste nachtdiensten in het verpleeghuis. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!