'Ik troost mijzelf met de gedachte dat ik haar tot troost was in haar laatste uren'

Zorgondersteuner Ed vertelt vandaag onder andere over de saturatiemeter. In deze blog lees je over het belang van de saturatiemeter in de moderne verpleging. Waar vroeger een bloedgasanalyse nodig was, biedt de pulsoxymeter nu snel inzicht in de zuurstofwaarden van patiënten. Lees je mee?
Zuurstof
Volgens een oud cliché zijn astmapatiënten de vrolijkste mensen: ze gaan fluitend naar bed en staan gierend weer op. Mijn Ome Gab was daar een mooi voorbeeld van. Praktisch zijn hele leven was hij de opgewektheid zelve. Maar er moesten wel pillen, pufjes, zuurstof en Zwitserse sanatoria aan te pas komen om hem drieënzeventig te laten worden. Hij stierf ademloos. Of in medische termen: zijn lage saturatie bleek uiteindelijk niet verenigbaar met het leven.
Eén van de vele verschillen tussen de verpleging van toen en van nu is de saturatiemeter. Dit is een lichtgevende knijper die uit een vingertop afleest hoeveel zuurstof er in je bloed zit. Deze techniek bestaat al lang, maar in de jaren tachtig van de vorige eeuw moesten we het op de afdeling nog doen met een bloedgasanalyse. Daar kwam een arts aan te pas. Die nam bloed af uit een slagader. Dat ging vervolgens naar het lab. En dan moest je wachten op de uitslag. Niet handig dus.
Een geweldige uitvinding dus, deze pulsoxymeter. Zeker op de covidafdeling, waar de saturatie van een patiënt bij wijze van spreken belangrijker is dan of zijn hart nog klopt. Immers, dat hart kan het bloed wel blijven rondpompen, maar als er geen zuurstof meer in zit, is het water naar zee dragen. Bij de verpleegkundige overdracht van de ene coviddienst op de andere wordt de saturatie dan ook altijd genoemd: ‘Kamer 12, streefsaturatie 92, zit nu op 88,’ is vakjargon voor: ‘Meneer Van der Lugt heeft het een tikkie benauwd, hou hem in de gaten.’
Achter de kille cijfers kan iemands stikkende echtgenoot, vader of opa schuilgaan, dus een actuele saturatiewaarde is geen luxe maar van levensbelang. Met een bloedgasanalyse-uitslag kreeg je een saturatiewaarde uit de antieke oudheid en kon de patiënt in de tegenwoordige tijd inmiddels overleden zijn. Mosterd na de maaltijd dus. Wat dat betreft is het maar gelukkig dat we in de vorige eeuw nog geen covid hadden, maar dit terzijde!
Ik zat in de late dienst aan het bed van de hoogbejaarde mevrouw G. met covid. Niet gehinderd door enige kennis hield ik haar hand vast, gaf haar te drinken en probeerde haar wat af te leiden: ‘Als u weer wat beter bent, gaan we uw haar even doen, hoor, dan ziet u er weer netjes uit!’ Intussen kreeg zij honderd procent zuurstof toegediend. Maar haar saturatie daalde richting een mortale tachtig, vertelde de pulsoxymeter aan de ervaren zuster. De cijfers logenstraften mijn naïeve hoop dat zij misschien nog wel een beetje zou opknappen. De arts en de familie werden gebeld en ik ging naar huis. Volgende week zal ik wel te horen krijgen dat haar haren nooit meer gewassen zullen worden, vrees ik.
Ik troost mijzelf met de gedachte dat ik haar tot troost was in haar laatste uren. Zij sprak over haar veertien kleinkinderen, haar werk in de damesmode en haar geloof. En ik luisterde. Haar favoriete opwekkingslied stond op YouTube en heb ik haar laten horen op mijn iPhone.
Ook aandacht is zuurstof voor het leven…
Dit is Ed:
Hallo,
Ik ben Ed Izeren, een zorgondersteuner van in de zestig. Na een loopbaan van ruim 35 jaar in de financiële sector, ben ik terug in mijn Haagse opleidingsziekenhuis. Ik werk op de afdeling intern en ouderengeneeskunde. Als zorgondersteuner, want mijn BIG-registratie is inmiddels verlopen en dat bevalt me eigenlijk wel, omdat ik nu meer tijd voor de mensen heb. Er is in die 35 jaar veel veranderd en dat geeft mij stof tot schrijven. Soms serieus, vaak met een knipoog, schrijf ik wekelijkse columns voor vrienden en collega's en op LinkedIn als Broeder Buddy. Mijn eerste boekje Medikul, kronkels van een verpleger met cartoons van Jan Zandstra is inmiddels te koop.
Ed
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.