Broeder Joost: ‘Naast verpleegkundige ben ik loodgieter, chauffeur en verhuizer’

Broeder Joost blog man in de zorg

De wisselwerking tussen man en vrouw op de zorgwerkvloer is eigenlijk niet anders dan in menig huishouden. Vrouwen vinden dat mannen de verkeerde kleding uitkiezen en niet kunnen poetsen, maar wél goed zijn in sjouwen en repareren. Althans, zo schetst Broeder Joost het in deze grappige blog.

Ik mag mijzelf verpleegkundige noemen sinds de zomer van 2012. Er staan aan de achterkant van mijn diploma wat kleine lettertjes die ik destijds over het hoofd gezien heb. Er komen wat neventaken bij, omdat ik niet zomaar een verpleegkundige ben. Ik ben een mannelijk verpleegkundige, en dan worden er andere dingen van je gevraagd dan van mijn vrouwelijke collega’s.

Kippenhok

Voor ik dit betoog verder uiteen zet, laat ik een ding voorop stellen: ik ben erg gesteld op mijn vrouwelijke collega’s, en ik ben ervan overtuigd dat als ik alleen maar mannelijke collega’s had, de woning meer een bouwkeet zou worden dan een onderdeel van een verpleeginstelling. Andersom is het ook niet ideaal: een team van enkel vrouwen. Om vrees voor mijn leven zal ik hier niet veel over uitweiden, maar beeld je in: één vierkante meter met ongeveer 40 kippen. En met wie moet een bewoner dan over voetbal en auto’s praten? 

Lees ook: Broeder Joost: ‘Deze celebrity heeft de mooiste glimlach van de wereld’ 

Sjouwen en klussen

Mijn functie als verpleegkundige in een team van vrouwen betekent voor mij dat ik het aangewezen persoon ben als er vuilniszakken weggebracht moeten worden en als er iets stuk is dat óf batterijen heeft óf op het stroomnetwerk aangesloten zit. Ik ben naast mijn functie als verpleegkundige ook loodgieter, chauffeur, verhuizer en ik dien alles te weten van rolstoelen, rollators, Wi-Fi en alles dat een schroefje heeft of er een zou moeten hebben. 

Vrijstelling

Ik word hier niet extra voor betaald, maar ik krijg tegenover al deze taken ook vrijstelling voor andere taken. Misschien nog niet eens écht vrijstelling, maar als ik iets niet doe, of ik doe het niet goed, vindt iedereen dat prima. ‘Want Joost ziet dat niet zo, dat is een man’, hoor ik ze zeggen. Stiekem vind ik het ook wel goed.

Bewust falen

Mijn manager heeft eens met een collega staan kijken hoe ik een slaapkamer aan het dweilen was, en moest lachen toen ik door mijn pas gedweilde vloer liep. In mijn verdediging: tijdens het dweilen bespraken we een casus en was ik gewoon afgeleid. De conclusie was echter dat ik het gewoon niet kon. Zij zag incompetentie, ik zag juist een bewust falen om dit hierna maar zelden te hoeven doen. 

Lees ook: Blogger Broeder Joost: 'Ik kreeg spontaan vijf kilo chocoladeflikjes voor mijn bewoonster' 

Niet poetsen

Zo hebben wij recent een schoonmaak georganiseerd op de woning, en kreeg ik de taak om alle bewoners in een gemeenschappelijke ruimte te voorzien van koffie, thee, koekjes en muzikaal vermaak. Zolang ik maar wegbleef van de was en het poetsen; ik zou alleen maar in de weg lopen. Het kwam niet in me op om hier commentaar op te hebben. Ik was wel het aangewezen persoon om de tafels en stoelen naar buiten te sjouwen, dat wel.

Toch een ander setje

Zo komt het ook voor dat als ik een late dienst heb, en kleding klaar leg voor de volgende dag, ik hier schijnbaar iets fout in doe. Als ik de volgende dag op mijn werk aankom, blijkt de helft van de bewoners iets anders aan te hebben dan wat ik klaargelegd heb. Dat ik mezelf dan toch iedere dag aan kan kleden is een klein wonder te noemen.

Balans en diversiteit

Sleutelwoorden zijn balans en diversiteit. Vaardigheden en inzichten die ik mis vullen mijn collega’s aan, en andersom. Samen zijn we een goed functionerende machine. Al zou een extra man natuurlijk niet misstaan, dat is handig voor het tillen van de tafels.

Broeder-joost

Dit is Broeder Joost:

Mijn naam is Joost en ik werk als verpleegkundig zorgcoördinator op een afdeling voor jonge mensen met dementie. Onder de naam Broeder Joost schrijf ik zo nu en dan stukjes over mijn ervaringen over mijn dagelijks werk. In dat dagelijkse werk heb ik veel te maken met nieuwe wetgeving, werkdruk, stress en bezuinigingen. Maar ook met innovatie, geldpotjes die zomaar ineens vrijkomen en besteed moeten worden, familieparticipatie, erg leuke collega's en een bijzonder fascinerende doelgroep. Laatstgenoemden maken het voor mij meer dan de moeite waard. Voordat ik broeder werd, volgde ik de opleiding tot MBO verpleegkundige en heb in dat kader ervaring opgedaan in de gehandicaptenzorg, de GGZ, de geriatrie en een algemeen ziekenhuis. Ik woon samen met mijn vriendin en onze 3 (drie!) katten en spendeer de vrije tijd die ik heb met reizen, gamen, en bezoek graag een café als de tijd het toelaat.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!