Hoe is jouw kijk op ‘zelfstandig ondernemers in de zorg’?

Samantha-zzp

Een half jaar geleden sprak coach en verpleegkundig specialist Samantha met Rianne, zij is verpleegkundige en wilde meer vrijheid in haar werk en werktijden. Zij ervaarde in haar loondienst baan een bepaalde vorm van beperking, waardoor zij niet meer met plezier naar haar werk ging. Samantha kwam met haar in gesprek omdat zij graag meer vrijheid wilde en wilde meer informatie over het worden als zelfstandig zorgverlener.

Veel zorgverleners en anderen denken dat het geld de reden is dat zorgverleners starten als zzp’er in de zorg, maar vaak is nummer 1 de vrijheid. Bij het worden van zzp’er in de zorg zitten namelijk ook nadelen. Er zijn heel veel regelzaken en allemaal risico’s die zzp’ers nemen, die veel mensen op de voorgrond niet zien. Zij kijken alleen maar naar het geld en de vrijheid die de zorgverlener ervoor terugkrijgt. Ik merk zelf ook bij een aantal zorgverleners in loondienst een vorm van misgunning als je hen spreekt over bijvoorbeeld de personeelstekorten bij hen op de afdeling en dat ik vervolgens vertel over mijn zelfstandig ondernemerschap.

De zzp’ers zijn al jaren de flexibele schil in iedere branche. Ook in de gezondheidszorg hebben zij een belangrijke rol om de gezondheidszorg overeind te houden. De zzp’ers nemen ook veel meer risico’s dan hun collega’s in loondienst, waardoor er mijns inziens ook meer respect mag komen naar de zzp’ers in de zorg.

Als zzp’er moet Rianne ook aan allerlei wet- en regelgeving voldoen, zoals zij verplicht is een onafhankelijke klachtencommissie te hebben, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een registratie voor de WTZA (Wet toetreding zorgaanbieders) en een eigen boekhouder. De zzp’er in de zorg moet aan allerlei wet- en regelgeving voldoen zoals de WKKGZ (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) en de WTZA, waardoor ook de kwaliteit van zorg wordt gewaarborgd. Wat ik alleen maar toejuich en ondersteun. 

Het STaZ (stichting arbeidsmarkt ziekenhuizen) heeft recent een onderzoek verricht naar de inhuur van zzp’ers (en andere flexwerkers) in de zorg en de resultaten laten zien dat de inhuur alleen maar zal gaan toenemen de komende jaren. In de afgelopen vier jaar is het aantal inhuur van extern personeel met 33% toegenomen.

In dit onderzoek hebben onder andere zzp’ers als reden opgegeven dat zij zelfstandig zijn geworden vanwege de goede verdiensten, een nieuwe uitdaging en een betere combinatie tussen werk en privé. De HR-medewerkers van de ziekenhuizen geven aan dat de belangrijkste redenen dat zij zzp’ers inzetten is dat zij geen benodigd personeel kunnen verkrijgen, dat zij het ziek of afwezig personeel willen kunnen vervangen en het beperken van de werkdruk van de vaste medewerkers.

Rianne is heel erg blij met haar keus om als zelfstandig verpleegkundige te gaan werken. Zij vindt het heel belangrijk dat zij vitaal en gezond blijft leven. Zo zorgt zij voor een goede balans in werk en privé. Ook is zij zelf verantwoordelijk voor het zorgen van een inkomen. Dit maakt dat Rianne heel erg gemotiveerd is om juist wel aan het werk te gaan. Haar ziekteverzuim ligt veel lager dan van de medewerkers in loondienst. Het ziekteverzuim is afgelopen jaren toegenomen, in 2021 was het 7,29% onder zorgmedewerkers, in 2022 lag het ziekteverzuim op 8,36%. Dit is aanzienlijk gestegen.

Als zelfstandig verpleegkundige voert Rianne niet alleen maar de standaard zorg uit, zij draagt ook bij aan werkgroepen en andere taken. Dat zzp’ers niet projecten kunnen oppakken, dat is echt volstrekt onzin. Zzp’ers kunnen juist met hun ondernemersvisie ‘out of the box’ denken, juist projecten oppakken en hun ervaring vanuit andere zorginstelling meenemen. Op die manier heeft de gezondheidszorg profijt van de ervaring, kennis en kunde van de zelfstandig ondernemer in de zorg.

Kortom, door de zzp’ers in de zorg blijft de gezondheidszorg draaiende en wordt de werkdruk minder van vaste medewerkers. Zullen we met elkaar de zzp’ers in de zorg juist inzetten voor projecttaken? Zullen we met elkaar meer respect en waardering hebben voor onze collega-zzp’ers in de zorg die meer risico’s nemen? Zullen we als gezondheidszorg met elkaar samenwerken? Wie weet werkt Rianne volgend jaar wel bij jou op de afdeling en runt zij een nieuw project, waar andere collega’s niet aan toe komen.

Samantha-blogger

Dit is Samantha:

Ik help collega’s in de zorg om de regie te pakken over hun leven, waardoor zij hun passie en liefde voor het werk weer terugkrijgen. Dit doe ik door middel van liefdevolle coaching met mijn bedrijf OndernemerindeZorg. Een van mijn motto’s is: alles wat je aandacht geeft groeit! Naast het coachen ben ik werkzaam als verpleegkundig specialist in de Algemene Gezondheidszorg, met affiniteit voor de oncologie. Momenteel werk ik in het Antoni van Leeuwenhoek. Ik hou van sporten: dit is voor mij een manier om te ontspannen. Samen met mijn vriend Tom spring ik vaak op de racefiets of ga ik een rondje hardlopen in het bos.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!