Het Drug Access Protocol maakt nieuwe kankermedicijnen eerder beschikbaar voor patiënten

medicijnen

Het Drug Access Protocol is goed nieuws voor patiënten met een zeldzame vorm van kanker. Zij hebben nu eerder toegang tot nieuwe, veelbelovende medicijnen.

Op dit moment wil de overheid nieuwe kankermedicijnen pas in het basispakket opnemen na een grondig onderzoek. Er hangt immers vaak een duur prijskaartje aan zo’n geneesmiddel. Denk aan meer dan 100.000 euro per patiënt per jaar. Door het grondige onderzoek staan veelbelovende kankermedicijnen soms wel jaren in de wacht. Daar hebben kankerpatiënten niets aan. Oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland ontwikkelden daarom het Drug Access Protocol. Dit protocol maakt kankermedicijnen een half jaar tot een jaar eerder toegankelijk voor patiënten. Ondertussen maakt de overheid prijsafspraken met de farmaceut.

Het gaat om geneesmiddelen voor kankersoorten die vrij zeldzaam zijn. Waarom? Omdat het bij deze medicijnen lastiger is en langer duurt om de effectiviteit te bewijzen. Er zijn immers maar weinig patiënten die aan deze kankersoorten lijden. Het Drug Access Protocol is voor hen goed nieuws. ‘Patiënten met zeldzame types kanker komen daardoor sneller in aanmerking voor de fantastische nieuwe middelen die op dit moment ontwikkeld worden’, aldus initiatiefnemer Haiko Bloemendal, oncoloog in het Radbouumc in Nijmegen, tegen het Algemeen Dagblad.

Cemiplimab is bijvoorbeeld een medicijn tegen een slecht opereerbare vorm van huidkanker. Door het Drug Acces Protocol kunnen patiënten vier maanden lang hier kosteloos gebruik van maken. ‘Als de tumor na die tijd is gekrompen of gelijk is gebleven dan worden alle kosten in de basisverzekering vergoed. Zowel door ons als de andere zorgverzekeraars, aldus Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ. Ondertussen wordt de patiënt goed in de gaten gehouden. In eerste instantie doen het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam, het Maastricht UMC+, het Radboudumc in Nijmegen en het UMC Groningen mee. Een kankerpatiënt uit een ander ziekenhuis, die in aanmerking komt voor nieuwe geneesmiddelen, kan doorgestuurd worden naar deze ziekenhuizen.

Bron: NOS

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!