Gevaarlijke muggen in Nederland: moeten we ons zorgen maken?

tijgermug

Ook dit jaar doken allerlei exotische muggen op in Nederland. Ze brengen mogelijk ziektes zoals het westnijlvirus met zich mee. Wat de gevolgen kunnen zijn? Dat vertel ik je in dit artikel.

‘Klimaatopwarming gaat in dit deel van Europa verhoudingsgewijs hard. We bevinden ons op een kantelpunt, waarbij het risico op muggenziektes toeneemt’, aldus Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC tegen de Volkskrant. Hoe warmer, hoe meer muggen in Nederland blijven steken én hoe beter een virus gedijt in een mug. Koopmans pleit voor meer onderzoek naar muggenziektes.

Deze zomer dook de tijgermug op in twaalf Nederlandse gemeenten: Westland, Lansingerland, Lelystad, Assen, Valkenburg, Montfoort, Emmeloord, Breda, Bladel en Sittard. Met name importeurs van tweedehandsautobanden en kopers van Lucky bamboo kamerplanten waren de klos. De gelekoortsmug werd aangetroffen in de gemeenten Haarlemmermeer en Moerdijk. Hoeveel muggen gevangen zijn? Dat is niet duidelijk. Maar: ‘Als je bedenkt dat de NVWA na iedere vondst een bestrijdingsactie uitvoert, was het probleem behoorlijk hardnekkig.’ In 2021 staat het daadwerkelijke aantal op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Exotische muggen kunnen virussen bij zich dragen die leiden tot: dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. Afgelopen zomer raakten acht Nederlanders na een muggenbeet besmet met het westnijlvirus. Of je er ziek van wordt? Zo’n 80% van de patiënten voelt er niets van, 20% ervaart milde klachten. In uitzonderlijke gevallen kan het leiden tot ernstige neurologische klachten, zoals een hersenontsteking of overlijden.

Bron: Volkskrant en Algemeen Dagblad

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!