'Dementie is dus niet alleen een afname van het geheugen'

mariët-wat is dementie

Waar denk jij aan als je het woord dementie hoort? Het is mogelijk dat iedereen hier een ander antwoord op heeft. Blogger Mariët geeft in deze blog uitleg over wat dementie nou precies is. 

WAT IS DEMENTIE EIGENLIJK?

Wanneer deze vraag gesteld wordt, dan is daar eigenlijk geen kort en eenvoudig antwoord op te geven. Als je aan tien mensen de vraag zou stellen wat het eerste is wat in hen opkomt als het over dementie gaat, is er grote kans dat er tien verschillende antwoorden gegeven worden. Dat komt omdat er heel veel verschillende vormen zijn van dementie, het verloop, de beleving van de dementie en de uitingsvorm van dementie kan per persoon verschillen. Maar ook welke ervaring en/of bekendheid iemand heeft met en over dementie, zullen van invloed zijn op de antwoorden die gegeven worden wanneer deze vraag gesteld wordt.

Dementie zelf is eigenlijk geen ziekte, maar het is een gevolg van een (hersen) aandoening of ziekte. Dementie is een algemene term van een groep symptomen die verband houden met een afname van het geheugen en cognitieve functies van de hersenen. Die symptomen zijn of worden zo ernstig dat het mensen (ernstig) beperkt worden in het uitvoeren van hun werk, dagelijkse bezigheden en functioneren.

Een syndroom is een verzameling van klinische symptomen (verschijnselen) die steeds samen voorkomen. Een verzameling van deze symptomen kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak niet bekend, maar is het geregeld samen gaan van deze tekenen zo opvallend, dat men ze groepeert tot een syndroom (zoals dementie). Zo kan de verzameling van symptomen, die dementie wordt genoemd, door meerdere (hersen) aandoeningen en ziekten worden veroorzaakt. Er zijn meer dan vijftig verschillende aandoeningen/ziekten!

En dat is dan ook één van de redenen dat er geen eenduidige aanpak of benadering is die voor ieder persoon met dementie geschikt is. Ook persoonlijkheid en karakter kunnen meespelen in het verloop en de beleving van dementie. Wanneer iemand te horen krijgt een ongeneeslijke ziekte of aandoening te hebben, wordt daar door iedereen op eigen wijze mee omgegaan.

Dementie is dus niet alleen een afname van het geheugen, maar er moet ook sprake zijn van achteruitgang in de cognitieve functies van de hersenen en mensen moeten er hinder van ondervinden in werk en/of dagelijkse bezigheden en functioneren. Dementie is (nog) niet te genezen en het is progressief. Dat betekent dat de symptomen (geleidelijk) verergeren en er steeds meer hulpbehoevendheid ontstaat.

Iemand die regelmatig vergeet waar hij zijn sleutels heeft gelaten, een boodschapje vergeet of misschien zelfs een keer niet op naam van een kleinkind kan komen, heeft echt nog geen dementie.

De symptomen die samen dementie vormen wil ik verder uitwerken. Niet alle mensen met dementie hebben last van al deze symptomen, en ook verschillen ze per hevigheid. Ook de vorm van dementie geeft verschillende symptomen, maar over het algemeen worden de symptomen, die in de volgende blogs worden beschreven, waargenomen bij mensen die dementie hebben. Het zijn de meest bekende symptomen/kenmerken of signalen van dementie waaraan je dementie kunt herkennen.

blogger-Mariët

Dit is Mariët:

Hallo allemaal, mijn naam is Mariët de Landmeter-Moerdijk. Ik ben een echte Zeeuwse. Geboren (in 1982) en getogen in het dorpje Borssele en vanaf 2002 woonachtig in Goes. Ik ben getrouwd en heb twee fijne kinderen. In 2001 heb ik mijn Verzorgende IG diploma gehaald. Sindsdien werk ik in de ouderenzorg waarvan zo’n 15 jaar op woningen voor mensen met dementie. Sinds februari 2018 werk ik bij de SVRZ in de Kraayert in Lewedorp in een kleinschalige woning voor 7 mensen met dementie. Sinds november 2019 ben ik gediplomeerd GVP-er (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie). Dat is een soort specialisatie in dementie zorg. Met name belevingsgerichte zorg. Een verdieping in ziektebeelden en aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. Het werk doe ik met veel passie en plezier en omdat mijn omgang met mensen die dementie hebben het mooiste is wat er in mijn ogen bestaat, wil ik met het schrijven van verhalen/uitspraken/gedichten op mijn website en Facebookpagina (Mariët op zorgavontuur) ook anderen warm maken voor een baan in de zorg. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!