De Dag van de Verpleging (12 mei): de verjaardag van Florence Nightingale!

Florence-Nightingale-verjaardag-12 mei
Foto FNI (Florence Nightingale Institute) - leerlingen op bezoek bij Florence

Ben jij al in het zonnetje gezet vandaag? Dat zou wel moeten, want 12 mei is De dag van de Verpleging. Wist je dat we deze dag te danken hebben aan de grondlegger van de verpleegkunde, Florence Nightingale? Historica Nannie Wiegman van het Florence Nightingale Instituut vertelt je er alles over.

Ik ga nooit trouwen

Op 12 mei 1820, nu 199 jaar geleden, kwam in het Italiaanse Florence de baby van de Engelse familie Nightingale ter wereld. Ze geven haar de toepasselijke naam ‘Florence’. Ze groeit op in Engeland en krijgt een degelijke opvoeding met veel wiskunde en talen. Florence heeft grote belangstelling voor zorg en statistiek en loopt stages in ziekenhuizen in Duitsland en Frankrijk. Ze weet één ding zeker: ik ga nooit trouwen!

Florence-Nightingale-verpleegster-krim

Mijn kans

In 1854 krijgt Florence de kans van haar leven. Er breekt oorlog uit op de Krim en Engelse soldaten sterven bij bosjes. Florence wordt door de minister van oorlog gevraagd orde op zaken te stellen in het ziekenhuis in Scutari. In feite bestond dit 'ziekenhuis' slechts uit barakken. Florence kan niet wachten. Nu kan ze haar theoretische kennis over ziekenzorg ook praktisch toepassen.

Ze verzamelt 38 vrouwen met verpleegervaring en vertrekt per schip naar Scutari aan de Bosporus.

Foto: FNI (Florence Nightingale Institute) - foto uit de tijd van de Krimoorlog

Florence-Nightingale-Krim-Scutari-verpleegster
Foto: Florence Nightingale Instituut (FNI) - Gravure ca. 1855 Scutari

Mijn doorbraak

De situatie daar is rampzalig: een kazerne doet dienst als hospitaal, er is geen water, het sanitair is slecht, keukens ontbreken, artsen en verplegers zijn er nauwelijks. Tegelijk stromen de gewonden binnen. Uit deze chaos weet Florence een hospitaal te scheppen. Ze is dag en nacht in touw en krijgt de bijnaam ‘The Lady with the Lamp’. Hoewel er veel tegenslagen zijn, zorgt het werk van Florence en de 38 vrouwen voor een doorbraak in de militaire verzorging.  

Ik richtte een verpleegstersschool op

Engeland is lyrisch. Eenmaal thuis ontvangt Florence als dank voor haar werk een flink geldbedrag. Ze besteedt dat geld aan de oprichting van een verpleegstersschool. Zelf onttrekt ze zich aan het openbare leven en is ze vanaf 1856 bedlegerig, waarschijnlijk omdat ze een soort PTSS opgelopen heeft tijdens de Krimoorlog.

Ik legde de basis

Desondanks is Florence nog zeer actief. In 1859 schrijft ze de bestseller ‘Notes on Nursing’, dat hét eerste handboek voor ziekenverpleging wordt. Daarmee legde Florence Nightingale de basis van het verpleegkundig beroep.

12 mei, mijn verjaardag

Sinds de dood van Florence Nightingale in 1910 (ja, ze werd 90 jaar, een uitzonderlijk hoge leeftijd in die tijd!) wordt ze wereldwijd herdacht om wat ze heeft betekend voor de professionalisering van de verpleging.

Mijn erfenis

In 1964 werd 12 mei, haar geboortedag, uitgeroepen tot Dag van de Verpleging. Die dag wappert de 12 mei vlag op de daken van ziekenhuizen en staan de verpleegkundigen en verzorgenden in het zonnetje. En niet alleen met een gebakje bij de koffie, maar ook met interessante symposia en congressen waar het beroep zelf en professionaliteit centraal staat. De erfenis van Florence Nightingale duurt voort tot op de dag van vandaag en daar hebben we als samenleving elke dag profijt van.   

Nannie Wiegman Directeur FNI

Dit is Nannie:

Ik ben Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut. Dat is het kenniscentrum én gratis te bezoeken online museum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging. Ik ben verpleegkundige en historica. In 1970 startte ik met de opleiding in het VU ziekenhuis in Amsterdam. In de vooropleiding kregen we nogal wat uurtjes geschiedenis, gegeven door Aly van der Meij-de Leur. De meeste studenten vonden die lessen oersaai en eerlijk gezegd vroeg ik mezelf ook af wat ik daar als verpleegkundige nu eigenlijk aan had. Maar gelukkig werd me dat snel duidelijk toen ik in de praktijk ging werken. Ik zag in het ziekenhuis onderdanige verpleegkundigen, meegaand en kritiekloos. Dat maakte me ontzettend boos. Hoe kwam het toch dat zo’n belangrijke beroepsgroep geen stem had? Het antwoord ligt in ons verleden. Dus ging ik na mijn opleiding geschiedenis studeren en is mijn drijfveer om iedere verpleegkundige en verzorgende iets mee te geven over hun geweldige beroepsgeschiedenis. Daar kunnen ze wat van leren!

 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!