Corona op de OK – dagboek van een operatieassistent (deel 2): ‘Ik doe even net alsof het gewoon lente is, zonder crisis’

coronacrisis-dagboek-operatieassistent-ziekenhuis

OK-assistente Claudia zit nog steeds noodgedwongen thuis met gezondheidsklachten. Vanaf de zijlijn krijgt ze mee hoe het er in haar ziekenhuis aan toe gaat. Anesthesiemedewerkers worden ingewerkt op de IC, OK-materiaal wordt verdeeld over andere afdelingen en coronapatiënten worden op één locatie gecentreerd. ‘Het voelt alsof het nu pas echt losgaat.’

In deel 1 was al te lezen dat ik verplicht thuis zit, als ‘corona-verdachte’ die tot een risicogroep behoort, maar zich niet werkelijk héél ziek voelt… Daar is nog niet veel aan veranderd. Ik ben voornamelijk benauwd en daardoor enorm moe. Het kan ook een ‘doodnormale bronchitis’ zijn, of overgegaan zijn in die variant.

Thuiswerken

Het maakt mij niet uit welke stempel je erop plakt. Daar wordt het immers niet anders door. Sociale isolatie had ik mezelf toch al opgelegd. Net als de rest van Nederland werk ik thuis (praktijkbegeleiderstaken zijn voor een groot deel thuis te doen) en ik lees mee met al het wel en wee van mijn collega’s die zich inzetten voor de best mogelijke patiëntenzorg.

Donderdag 19 maart 2020

Vandaag deed ik met mijn collega-praktijkopleiders de briefselectie voor onze vacatures voor leerling-anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Voor het eerst deden we dit via videoconferencing. We waren er allemaal enthousiast over.

Duidelijkheid

Normaal gesproken zou volgende week het assessment geweest zijn, waarbij we de geselecteerde kandidaten met een toets, opdrachten en sollicitatiegesprek zouden doorlichten op geschiktheid. Nu moet dat deel van de procedure helaas uitgesteld worden, maar de kandidaten die niet door de selectie zijn gekomen hebben in elk geval duidelijkheid. P&O pakt dat verder op.

Productieve dag

Na de briefselectie doe ik wat e-learning, regel ik zaken voor de scholingsdag die (hopelijk!) in mei zal plaatsvinden en maak ik een gebruiksaanwijzing voor de videoconferencing-tool voor mijn collega’s. Een productieve dag! Thuiswerken kan, ook voor een operatieassistent met subtaken ;-)

Nieuws uit het ziekenhuis:

  • Op de isolatieafdeling (waar coronapatiënten opgenomen liggen) worden geen bezoekers meer toegelaten. Op de IC en CCU worden geen bezoekers toegelaten als patiënten verdacht zijn van of bewezen drager van het virus zijn. Uitzonderingen worden uitsluitend toegestaan na overleg met de leidinggevende.  
  • Voor patiënten op de betrokken afdelingen wordt momenteel gekeken naar een digitale manier om toch contact te houden met het thuisfront.  
  • Voor mensen die een patiënt begeleiden naar een poliklinische afspraak, geldt dat men goed moet afwegen of begeleiding tot in de wachtkamer echt noodzakelijk is. Er mag maximaal één begeleider mee, mits gezond.  
  • Mensen met verkoudheidsklachten of koorts bij wie het noodzakelijk is dat er bloed wordt afgenomen, kunnen vanaf morgen terecht in de tent bij de hoofdingang, waar een speciale afgeschermde ruimte voor hen is ingericht.

Vrijdag 20 maart 2020

Vandaag is mijn vrije dag, maar net als afgelopen ‘vrije’ dagen lukt het me toch niet om het thuiswerken ‘te laten’. Privé en werk lopen op deze manier wat meer door elkaar dan anders.

Berichten uit de organisatie:

  • Medewerkers die zelf in een risicogroep vallen (luchtwegproblemen, hartproblematiek, diabetes, auto-immuumziekten en andere chronische aandoeningen) worden zo veel mogelijk beschermd door hen beschermingsmiddelen aan te bieden en ze niet in te delen op afdelingen waar een verhoogd risico op besmetting bestaat. Waar mogelijk werkt de medewerker natuurlijk thuis.  
  • Kan de medewerker op dit moment niet voor werk worden ingezet, dan bestaat ook de mogelijkheid (voor parttimers) om via het jaaruren-systeem de werktijd later dit jaar in te halen of om vakantie/verlofuren te gebruiken.  
  • Door wijziging van de zorgvraag is het mogelijk dat er tijdelijk minder werk is. Ook dit kan worden opgevangen op de hierboven beschreven manier.  
  • Is er op je eigen afdeling minder werk voorhanden, maar kan je wel ergens anders worden ingezet, dan kan je dat via een speciale pagina op het Intranet aangeven aan de organisatie.

Zaterdag 21 maart 2020

Het is officieel lente!!! JEEJ! En het zonnetje schijnt om dat te bewijzen. Positiviteit alom. Met mij gaat het steeds wat beter. Het hoesten wordt minder. Nu 'alleen' nog benauwd en erg moe. Ik was gisteren 14 dagen geleden in Brabant, dus een officiële quarantaineperiode zou nu voorbij zijn (al had niemand mij die opgelegd omdat ik net niet aan de eisen voldeed), maar… ik hoest nog steeds en blijf benauwd, dus ik hou me voorlopig aan de strikte sociale isolatie. Over die social distancing kwam ik trouwens nog dit interessante filmpje tegen, een must see:

Nieuws vanuit het ziekenhuis:

  • Er melden zich spontaan vrijwilligers om te helpen. Mooi! Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt, kunnen we een grote toestroom verwachten van patiënten uit andere ziekenhuizen. Dus de extra handen zijn heel welkom! Online aanmelden is mogelijk (zie de diverse oproepen op websites van ziekenhuizen en social media). Mensen met een medische achtergrond of ervaring in de zorg zijn welkom, maar ook mensen die werkzaamheden willen uitvoeren waarvoor je niet medisch geschoold hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan facilitaire of ondersteunende taken. In het aanmeldformulier kunnen mensen een keuze maken uit verschillende werkzaamheden waarvoor ze ingezet kunnen of willen worden.

Zondag 22 maart 2020

Om de ziekenhuizen beneden de grote rivieren te ontlasten, werden dit weekend patiënten uit het zuiden bij onze organisatie opgenomen. De Intensive Care bereidt zich voor om een nog grotere stroom patiënten op te kunnen vangen. Het gaat hierbij zowel om reguliere IC-zorg als de zorg voor Covid-19 patiënten. Er worden meer beademingsbedden voorbereid en anesthesiemedewerkers worden alvast geschoold om op de IC ingezet te kunnen worden. Materiaal van de OK wordt verdeeld over andere afdelingen om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario’s. Het voelt alsof het nu pas echt ‘los’ gaat…

Maandag 23 maart 2020

Ik bel voor overleg met mijn teamleider en - zoals redelijkerwijs verwacht - mag/kan ik nog niet aan het werk. Dat zou onverantwoord zijn voor anderen en wellicht voor mezelf (risicogroep; astma). Bovendien zou ik het ziekenhuis waarschijnlijk niet eens in komen (hoestend en benauwd), want collega’s met verhoging worden ‘aan de poort’, dat wil zeggen in de screeningtent, tegengehouden en naar huis gestuurd.

Op een andere manier helpen

Deze controles worden uitgevoerd door coassistenten. Omdat hun coschappen vanwege de situatie tijdelijk zijn stopgezet, hebben ze aangegeven graag op een andere manier te willen helpen. Top plan natuurlijk, en zo worden ze - uiteraard goed beschermd - onder andere ingezet voor deze controles onder supervisie van de afdeling Infectiepreventie, een arts-microbioloog en een infectioloog.

Dinsdag 23 maart 2020

Zondag gaf ik al aan dat het nu pas echt los ging voor mijn gevoel: nou, dat klopte. De berichten uit de organisatie worden steeds serieuzer… Onze organisatie bestaat uit drie ziekenhuizen en de geografische scheiding is vandaag definitief ingezet:

  • Door de coronacrisis zijn maatregelen nodig om de zorgprofielen van de verschillende locaties van ons ziekenhuis versneld in te voeren. Medewerkers van het ene ziekenhuis worden ingezet om bij de andere locatie mee te werken om alle teams snel op sterkte te krijgen, voordat echt grote aantallen coronapatiënten onze zorg nodig gaan hebben. Door eerder collega’s flexibel in te zetten, hoopt men overbelasting van het verplegend personeel zo lang mogelijk binnen de perken te houden. Het blijkt immers dat coronapatiënten tot wel twee keer intensievere zorg nodig hebben.  
  • Coronapatiënten zullen op één locatie worden gecentreerd. Op de andere locaties betekent dat een wijziging in het zorgaanbod. Poliklinische zorg blijft, net als beschouwende dagbehandeling, de basisspoedpost (BSP) en de Cardiac Triage Unit (CTU). Maar, tijdelijk vinden er op één locatie geen operaties meer plaats (niet in dagbehandeling én niet klinisch). Op de andere locatie vindt alleen nog semi-spoed en oncologie + traumatologie plaats. Op locatie drie alleen nog spoed en semi-spoed ingrepen.  
  • Verloven kunnen worden ingetrokken en er kan je gevraagd worden om tijdelijk meer te gaan werken.  
  • Medewerkers die niet ingepland worden, krijgen net zoals nu bijzonder verlof,  maar die namen worden doorgegeven aan het interne uitzendbureau zodat die collega’s mogelijk op een andere werkplek kunnen worden ingezet.

Woensdag 25 maart 2020

Vandaag neem ik heel bewust afstand en vrij. Het gaat wat beter met me (lichamelijk gezien), maar ik merk dat ik me alles te veel aantrek en dat ik daar slecht door slaap. Met mijn burn-out verleden is dat een alarmbel. Dus, mijn werkcomputer blijft uit en ik luister minimaal naar het nieuws etc. Vandaag rommel ik in de tuin en doe ik net alsof het ‘gewoon’ lente is, zonder crisis, zonder corona. Misschien struisvogel ik daarmee (nieuw werkwoord), maar dat is even nodig. De wereld lost dit zonder mij én met mij niet 1, 2, 3 op.

Donderdag 26 maart 2020

Vandaag doe ik mijn PB-werk weer vanuit huis. Natuurlijk is er ook bij de leerlingen veel onrust. Aangezien het hele OK-profiel verandert, er veel minder mensen op hun werkelijke werkplek worden ingezet én het theoretische deel van de opleiding volledig anders wordt aangeboden, vragen de leerlingen zich af of ze vertraging zullen oplopen.

Leerlingen geruststellen

We hebben begin van de week al afgesproken om vanmiddag een video-overleg te doen. Niet alle vragen kunnen beantwoord worden, maar dan hebben we elkaar in elk geval allemaal weer even gezien. Erover praten geeft (hopelijk) ook rust.

Officiële mededelingen uit de organisatie:

  • Over het gebruik van de liften: houd afstand + maximaal 3 personen! ‘We rekenen op jullie begrip en medewerking’. Er is een poster gemaakt die wordt opgehangen in alle liften.  
  • Vanuit de afdeling dermatologie krijgen we tips over handen wassen en het voorkomen van eczeemklachten. Handeczeem is te herkennen aan een droge huid met roodheid en een jeukend of trekkend gevoel. Daarnaast kunnen er kloofjes of blaasjes aanwezig zijn. De klachten beginnen vaak op je handruggen, tussen je vingers of op je vingertoppen. Gebruik ter voorkoming regelmatig een vette handcrème. Probeer je handen thuis zo veel mogelijk te ontzien door handschoenen aan te trekken bij huishoudelijke taken met watercontact. Smeer ook dan je handen regelmatig in met een vette handcrème. Als je desondanks klachten blijft houden (die je hinderen in het uitoefenen van je werkzaamheden) neem dan contact op met de collega’s van de afdeling Dermatologie... Bedankt lieve collega’s!

Mocht dat nou allemaal niet werken, misschien heb je dan iets aan de tips van Hans Teeuwen ;-):

Volgende week weer een nieuw dagboek van Claudia! 

claudia-stinne-blogger-operatieassistent

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!