Corona op de OK – dagboek van een operatieassistent (deel 1): ‘Wat voelt dit allemaal surrealistisch’

corona-dagboek-operatiekamer-operatieassistent-ervaringen

Hoe gaat het er op de OK aan toe in deze coronacrisis? Operatieassistent en blogger Claudia houdt speciaal voor FloorZorgt een dagboek bij. ‘Ik ben benauwd, schor en ik hoest me suf. Volgens de richtlijnen mág ik wel naar aan het werk, maar ik ben er niet fit genoeg voor.’

Tja, hoe gaat het op de OK? Ik weet het niet uit eerste hand, want ik heb namelijk de status ‘corona-verdacht’ en mag me – van de GGD én de afdeling Infectiepreventie – daar niet vertonen tot mijn gehoest en genies volledig voorbij zijn. Natuurlijk hoor ik wél via mail en Whatsapp wat er allemaal speelt in het ziekenhuis. En dat is best veel. Daarom heb ik besloten een dagboekje bij te houden van deze roerige periode.

Woensdag 11 maart 2020

Ik ben al sinds zondagavond flink verkouden en krijg in de nacht richting maandag ook verhoging. Vanwege mijn astma slaat altijd alles direct op mijn longen, dus ik ben benauwd, schor en ik hoest me suf. Ik bel met mijn leidinggevende en we besluiten dat ik morgen mijn praktijkbegeleiderswerkzaamheden thuis doe. Mijn werklaptop heb ik gelukkig al thuis, dus ik kan uit de voeten.

Donderdag 12 maart 2020

‘s Ochtends bel ik op advies van de huisarts met de GGD voor overleg. Volgens de huidige richtlijnen van het RIVM mág ik wel naar de OK voor mijn dienst morgen (want ik heb geen koorts, alleen verhoging), maar ik voel me er niet prettig bij. Wat als ik degene ben die het virus binnen de muren van mijn ziekenhuis brengt? Dat wil ik echt niet op mijn geweten hebben.

Thuis blijven

De GGD geeft me echter, gezien het feit dat we recent op een feest in Brabant zijn geweest én ik tot een risicogroep behoor, het advies om thuis te blijven. Ongeveer op het moment dat ik ophang belt mijn teamleider: hij heeft met infectiepreventie gebeld en ook zij vinden dat ik me niet op de afdeling mag vertonen tot alle klachten minstens 24 uur voorbij zijn. Mijn dienst voor morgen wordt overgenomen en we spreken af dat ik geregeld van me laat horen.

Vrijdag 13 maart 2020

Shit hit the fan today… Of eigenlijk gisteravond, maar ik las het vanmorgen allemaal op NU.nl. Nederland is in een soort noodtoestand terecht gekomen, de indam-fase is voorbij. We gaan nu met zijn allen de matigingsfase in, waarin we worden opgeroepen om thuis te blijven bij klachten. Alle ‘samenscholingen’ van meer dan honderd mensen worden afgelast. Een vrijdag de dertiende met recht.

Ontplofte groepsapp

Het opleidingsinstituut (waar onze leerlingen operatieassistent en anesthesiemedewerker naartoe gaan) zegt intussen alle theorielessen voor de rest van de maand af en begint met het online aanbieden van de content. De groepsapp van het werk ontploft.

Een samenvatting:

  • Vanaf komende week wordt een aantal ingrepen geannuleerd in verband met de ontstane schaarste aan beschermmiddelen.
  • Er gaat gewerkt worden met een zo beperkt mogelijke bezetting. Er is een nieuwe code in het rooster voor als je niet naar het OKC hoeft te komen, maar wel beschikbaar moet blijven voor eventueel andere werkzaamheden binnen de organisatie.

Overige memo’s uit de organisatie:

  • Lunchen gebeurt zoveel mogelijk op de eigen afdeling. In het restaurant zijn tafels en stoelen verplaatst om aan de richtlijnen (1,5 meter afstand houden) te voldoen.
  • Patiënten voor (poli)klinische afspraken en bezoekers aan opgenomen patiënten worden verzocht niet te komen bij (verkoudheids-)klachten en de bezoektijden worden flink ingeperkt.
  • Er wordt artsen verzocht om zoveel mogelijk over te gaan tot telefonische spreekuren.
  • Om persoonlijk beschermingsmaterialen te besparen, is besloten om stagiaires, coassistenten en arts-assistenten niet langer te laten meekijken bij behandelingen of ingrepen waarbij deze middelen nodig zijn.
  • Alle bijeenkomsten met meer dan dertig mensen die niet strikt noodzakelijk zijn voor het functioneren van de zorg vinden niet meer plaats.
  • Alle scholingsbijeenkomsten worden tot nader order opgeschort.

Zaterdag 16 maart 2020

Ik begin me beter te voelen, whoop whoop, happy! Hebben jullie dat ook altijd? Soms voel je je te druk en wens je dat je eens een paar dagen niets hoefde… Zodra het dan werkelijk zo ver is wens je dat alles normaal zou zijn. ’s Avonds kijk ik samen met mijn vriend naar de Wie is de Mol?-finale zonder publiek. Viel het jullie ook op dat Rik (de presentator) verkouden klonk?

Zondag 15 maart 2020

Te vroeg gejuicht. Mijn hoofd lijkt te ontploffen door al het opgehoopte snot in mijn holtes. De benauwdheid is erger dan gisteren en ik heb weer verhoging.

Nieuwe berichten van ‘het front’:

  • Het Crisis Team maakt scenario's voor een grote uitbraak. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het geografisch scheiden van 'besmet' en 'onbesmet', een verpleegafdeling speciaal voor isolatie, het snel vrij kunnen maken van extra IC-capaciteit en het inzetten van de juiste medewerkers.
  • Per dag zal in de groepsapp komen wie op welke OK staat ingedeeld. Volgens de richtlijnen moet er zoveel mogelijk thuisgewerkt gaan worden, dus de leidinggevenden zullen afwisselend aanwezig zijn.

Dubbele gevoelens

‘s Middags lees ik op NU.nl dat het grootste deel van de mensen die met COVID-19 in aanraking zijn geweest geen klachten heeft of hooguit een lichte verkoudheid. Daardoor zijn besmette personen moeilijk in beeld te krijgen. Ik voorspel je: dit gaat nog een poos duren allemaal L,  want hoe gaan we ooit al die ‘bronnen van besmetting’ monitoren? Onmogelijk. Aan de ene kant zorgt dat voor onrust in mijn hoofd, maar aan de andere kant, als het meevalt met de mate van ziek zijn, valt dat weer mee. Kortom: Heel veel dubbele gevoelens.

Surrealistisch

Om 18.00u ging Nederland grotendeels op slot… Horeca dicht, sauna’s en andere openbare toko’s dicht, scholen en kinderopvang dicht of alleen geopend voor mensen in geselecteerde beroepsgroepen. Lange rijen voor coffeeshops in Amsterdam… Wat voelt dit allemaal surrealistisch vanaf mijn bank.  

Maandag 16 maart 2020

Ik voel me nog steeds stabiel slecht, achter mijn borstbeen begint het zeer te doen en mijn hoest komt van dieper. Verder merk ik geen verandering.

Premier Rutte geeft ’s avonds een toespraak en geeft aan dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het virus, maar dat we hierdoor groepsimmuniteit zullen opbouwen.

De officiële meldingen vanuit het werk:

  • De restaurants in mijn ziekenhuis zijn per vandaag gesloten voor publiek én medewerkers. De keukens zijn wel open voor medewerkers, zij kunnen eten afhalen en opeten op de eigen afdeling.
  • Verder is het stil aan het front, er zijn veel patiënten afgezegd voor morgen en het dienstteam hoeft daarom alleen te komen voor de bereikbaarheid (als er na werktijd spoedoperaties worden aangemeld dus).

Natuurlijk heel vervelend voor deze patiënten, maar gelukkig kunnen veel ingrepen best even wachten, denk aan een nieuwe knie of heup. Daarbij gaan oncologie, traumatologie en spoedingrepen natuurlijk gewoon door. Als MIJN operatie afgezegd zou zijn, zou ik denken: prima, liever geen risico’s om besmet te raken of dat dat er straks geen beschermingsmiddelen meer zijn als de grote bulk mensen ziek wordt.

Dinsdag 17 maart 2020

Via de dagelijkse update in de whatsappgroep van het werk word ik overspoeld met nieuws:

  • Het kan zijn dat je op andere afdelingen dan gebruikelijk wordt ingezet. Ook mag je gevraagd worden om onregelmatige diensten te draaien, ook al doe je dat normaal gesproken niet. Hier word je volgens CAO voor betaald. De arbeidstijdenwet geeft ruimte om bij onmiddellijke dreiging en indien het redelijkerwijs niet anders kan af te wijken van de normale regelgeving (bijvoorbeeld meer dan 13 uur per dag werken of na je late dienst geen 8 uur vrij). Uiteraard zal er zorgvuldig met de inzet van personeel worden omgegaan om overbelasting van medewerkers te voorkomen.
  • Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van kinderopvang binnen het bedrijf.
  • Wanneer je bezorgd bent over de verpleging van coronapatiënten mag je niet thuis blijven, maar wordt geadviseerd je zorgen te bespreken met je leidinggevende(n).
  • Privéreizen worden afgeraden; dus geen bezoek aan grote bijeenkomsten, familie of vrienden of de ontvangst van familie en vrienden als zij ervoor moeten reizen.
  • Het is tot nader order niet toegestaan om naar risicogebieden te reizen. Als de kosten niet door je annuleringsverzekering worden gedekt, zorgt het ziekenhuis dat er vergoeding plaatsvindt.
  • Als je nu nog op vakantie gaat naar een risicogebied, wordt je quarantaineperiode verrekend met je verlofdagen of loon.
  • Er is een e-learningmodule voor isolatiemaatregelen die verplicht doorlopen moet worden.
  • We krijgen een mail over informatiebeveiliging, want criminelen spelen 'handig' in op de nieuwsgierigheid rondom coronanieuws en dat veroorzaakt een toename aan o.a. phishingmails... Ziek vind ik dat.

Woensdag 18 maart

Vandaag weer een paar nieuwtjes vanuit het ziekenhuis:

  • Bezoek aan IC/SEH/CCU  is niet meer mogelijk tenzij de situatie van de patiënt dusdanig wordt dat er een uitzondering moet worden gemaakt.
  • Begeleiding naar een poliklinische afspraak is niet meer welkom, tenzij het noodzakelijk is.
  • Er is één geïsoleerde afdeling met corona-patiënten: daar mag geen personeel komen dat er niet hoort te zijn.Vrijdag het vervolg op FloorZorgt!
claudia-blogger-operatieassistent

Dit is Claudia:

Ik ben Claudia, operatieassistent en praktijkopleider. Over deze functies vertel ik in mijn blogs, op deze plek vertel ik graag iets over mijzelf. Ik woon samen met mijn vriend en mijn twee katten. Inderdaad, mijn twee katten. Hij is er niet supercontent mee, maar de dames kreeg hij er als bonus bij toen hij mij versierde. In mijn vrije tijd ben ik dol op koken en gezellig (lang) tafelen, ook leuk met een bordspel erbij! Mijn vriend en ik gaan graag opgedoft naar 20’s-30’s-50’s themafeesten. Ik ontspan door Power Yoga, sporten en lezen of schrijven.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!