Blogger Margot - 'Er is leven na kanker, en zij zijn er het voorbeeld van'

Margot-tweeling

Een paar maanden geleden schreef blogger Margot een blog over een jonge tweeling. Gisteren kwamen ze allebei bij hun chirurg en de GIO-poli voor een afsluitend gesprekje.

Broederliefde

Bij binnenkomst horen we roepen: ’Weten jullie nog wie wie is?’ Met een brede smile worden we door hen begroet. Inmiddels zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven, dus er is iets meer mogelijk qua welkom heten.

Beide mannen zijn behandeld voor darmkanker en hebben in een paar maanden tijd heel wat meegemaakt. Bij de oudste is de darmkanker het eerst geconstateerd. Hij loopt steeds een stapje voor, maar hij is ook zes minuten eerder geboren. De kanker die zij hadden, blijkt een erfelijke aandoening te zijn, die verhoogde kans geeft op het ontstaan van darmkanker. Het gaat om het Lynch syndroom (HNPCC-Lynch). De oorzaak daarvan is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Bij het Lynch-syndroom ontstaat kanker vaak voor het vijftigste levensjaar. Of iemand dit syndroom heeft, is alleen met zekerheid vast te stellen met een erfelijkheidsonderzoek (DNA-onderzoek) naar de Lynch-genen. Beide mannen hebben dus een verwijzing naar de klinisch geneticus gehad.

Vanaf het begin hing er om deze jonge mannen een positief aura. Optimistisch ingesteld, met een enorme overlevingsdrang. Het glas half vol met af en toe een dipje. Ze zijn intelligent en kijken verder dan een standaard protocol. De regie houdend over hun ziek zijn, maar nog meer over hun leven. Kijkend naar alle behandelopties en wat bij hen past. Zo ziet ‘shared decision making’ eruit. Voor mij zeker een voorbeeld van hoe het kan. Ze zijn zeer tevreden over het verloop van hun hele traject in CWZ. Ze voelden en voelen zich gezien en gehoord. Een mooier compliment kun je als ziekenhuis niet krijgen

Naast de goede zorg die ze van ons hebben gehad, benadrukken de broers hoeveel steun ze hebben gehad aan elkaar én van hun liefhebbende partners, familie en vrienden. Beseffend wat ook hun omgeving heeft moeten doorstaan. Ze beseffen goed hoe gunstig die omgevingsfactoren zijn.

Er is leven na kanker, en zij zijn er het voorbeeld van. Dankbaar voor wat hun is gegeven zijn ze meer bewuster gaan leven. Toekomstgericht. Minder vlees eten en alcohol drinken, meer tijd voor privé. Trouwplannen en toch ook stiekem denkend aan een tweede kindje. Genieten van het leven met een grote G.

Het zijn bijzondere casussen. Ondanks de verschillende trajecten hebben ze dezelfde tegenslagen gehad en gaan met exact dezelfde littekens verder. Succesverhalen wil ik ze voor dit moment noemen. Met ups en downs zijn ze gekomen waar ze nu staan, maar zij hebben het toch ook zelf afgedwongen - voor zover dat kan. In de zogenaamde follow up zullen we hen blijven volgen met onderzoeken.

Ze hebben gezocht naar iets toepasselijks om ons te bedanken. Er komen flessen wijn tevoorschijn met, je raadt het nooit, de naam Lynch. Hier is echt over nagedacht. Om een moeilijke periode met humor en een twist af te sluiten. Er worden nog wat foto’s gemaakt voor hopelijk de laatste pagina van dit hoofdstuk. Ik zie hen met een glimlach gaan: broeders door dik en dun.

margot-van-ark-franken

Dit is Margot:

Hallo, lezers! Leuk dat jullie nieuwsgierig zijn naar wat ik te vertellen heb. Mijn roepnaam is Margot. Ik ben een fulltime werkende, alleenstaande moeder van twee zoons van in de twintig en heb een altijd blije hond: Guus. In de jaren tachtig ben ik begonnen als verpleegkundige en net voor mijn vijftigste heb ik mijn oncologie opleiding afgerond. Mijn praktijkervaringen wilde ik graag delen met meerderen en daarom ben ik deze gaan schrijven in blogs. Ze zijn te lezen op onder andere mijn Facebookpagina, genaamd: onzichtbare zorg. Eén van mijn doelen in 2021 is deze blogs bundelen tot een boek. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!