Blogger Margot - 'Naast de angst en zorgen door de ziekte, komen er bij Johan ook nog eens de geldzorgen bij'

Margot-Johan

In deze blog deelt Margot het verhaal van Johan. Bij Johan is na onderzoek een sterke verdenking van slokdarmkanker. Hij is zzp'er en maakt zich zorgen over hoe dat nu financieel moet...

Kanker en werk

Als je kanker krijgt, word je in no time geconfronteerd met veel zaken. Zo ook je werk. Informatie over kanker en werk is er wel maar lastig te vinden. Antwoorden op specifieke vragen zijn er niet altijd direct. Van alle mensen die werken, krijgen er elk jaar ongeveer 45.000 te horen dat ze kanker hebben. Omdat we tot een hogere leeftijd blijven werken en omdat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt, krijgen steeds meer werkende mensen kanker (bron: Nfk.nl).

Kanker, wat betekent dit voor je werk? Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een vaste baan hebt en je ziek kunt melden met behoud van salaris. Maar toch. Ik denk terug aan een gesprek dat ik had met een patiënt. Het was een jonge man van eind veertig, die samen met zijn vrouw binnenkwam in de spreekkamer. Johan had een gastroscopie gehad en er was een sterke verdenking van slokdarmkanker gezien. Het eten wilde al een tijdje niet zakken bij hem, hij had gewichtsverlies en pijn achter zijn borstbeen. Zelf dacht hij dat het allemaal van de stress kwam.

Met zijn ietwat bedroefde blauwe kijkers keek Johan me aan. ‘Hoe moet dat nu financieel?’, zei hij een paar keer. ‘Ik ben zzp’er en heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is niet te betalen als je ook nog eens drie kinderen hebt.’ Ik schrok een klein beetje van zijn reactie. Dat geld een issue moet zijn als je net zo’n boodschap hebt gekregen.

Toch snapte ik wel wat Johan bedoelde. Een vriend van me is ook zzp’er en hij lag er een tijdje uit met minder ernstige problemen. Hij had wel een verzekering, maar met een hoog eigen risico. De uitkering daarvan was toentertijd een heel gedoe. Naast de angst en zorgen door de ziekte, komen er bij Johan ook nog eens de geldzorgen bij. Dat maakt dat zijn toekomst nóg onzekerder wordt.

Toen ik Johan en zijn vrouw vertelde over de behandelopties en dat dit, afhankelijk van de uitslagen, maanden kan gaan duren schrok hij helemaal. Het eventuele voortraject van chemotherapie, bestraling en dan eventueel nog een operatie met herstel nadien neemt veel tijd in beslag. ‘Zolang eruit liggen en geen inkomsten: dat kan niet’, reageerde hij ontdaan. Zijn vrouw keek hem aan en antwoordde: ‘We hebben nu wel hele andere problemen dan dat geld Johan. Je gezondheid is veel belangrijker. Laten we ons daar eerst eens op richten. De financiën: daar vinden we wel een oplossing voor. We hebben een kleine buffer en kijken dan wel verder.’

Ik vroeg of ik maatschappelijk werk voor hen kon inschakelen. Die weten vaak welke wegen te bewandelen. Voor mij zijn ze ook een ver-van-mijn-bed show. Als je ongeneeslijk ziek bent, is het aangaan van een arbeidsongeschikt verzekering niet zomaar geregeld. Wel lees ik later dat er een speciale bijstandsregeling is voor zzp’ers die in financiële problemen komen. En ik hoor van het bestaan van BACO en re-turn (zie hieronder). Later hoor ik van Johan dat ze het contact met maatschappelijk werk als zeer prettig ervaren hebben. Dat hij dit thema bespreekbaar maakte, vind ik heel goed van hem, want financiële zorgen hebben absoluut invloed op het dagelijks leven en zeker ook op herstel bij ziekte.

*De naam Johan is fictief.

Een BACO is een Bedrijfsarts Consulent Oncologie die gespecialiseerd is in de begeleiding van patiënten met kanker. De BACO adviseert werkenden met kanker en behandelaren bij vragen en/of problemen op het gebied van behoud van werk, (arbeids)revalidatie en werkhervatting. Momenteel zal een verwijzing naar een BACO in veel gevallen nog niet vergoed worden.

Re-turn is een organisatie die gespecialiseerd is in verzuim en re-integratie bij kanker. Zij begeleiden werknemers met kanker en hun werkgevers. Nadat de behandelingen van kanker achter de rug zijn en je weer of meer gaat werken loop je tegen andere dingen aan concentratie, moeheid etc. Zij helpen en geven je handvaten om weer een balans te vinden in alles waar je dan mee te maken krijgt.

margot-van-ark-franken

Dit is Margot:

Hallo, lezers! Leuk dat jullie nieuwsgierig zijn naar wat ik te vertellen heb. Mijn roepnaam is Margot. Ik ben een fulltime werkende, alleenstaande moeder van twee zoons van in de twintig en heb een altijd blije hond: Guus. In de jaren tachtig ben ik begonnen als verpleegkundige en net voor mijn vijftigste heb ik mijn oncologie opleiding afgerond. Mijn praktijkervaringen wilde ik graag delen met meerderen en daarom ben ik deze gaan schrijven in blogs. Ze zijn te lezen op onder andere mijn Facebookpagina, genaamd: onzichtbare zorg. Eén van mijn doelen in 2021 is deze blogs bundelen tot een boek. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!