Blogger Kim - 'Het is niet altijd makkelijk om stagiaire/leerling te zijn in de zorg, vooral niet nu'

Kim-begeleiders

Als je in de zorg werkt dan ben je vast ook stage/werkbegeleiders tegengekomen. Deze mensen zullen een grote impact hebben op jou als (toekomstig) zorgprofessional. In deze blog brengt Kim een ode aan haar werkbegeleiders waar zij veel van heeft mogen leren.

In het leven komen we veel verschillende mensen tegen die ons lessen mogen leren. Ouders of verzorgers waar we onze kernwaarden/normen van overnemen of leren, leerkrachten die ons kennis en inzicht geven en vrienden die aansluiten bij ons als persoon.

Als je begint met je carrière in de zorg kom je hoe dan ook stage/werkbegeleiders tegen. Ook deze mensen zullen een impact hebben op jou, en dan met name op je toekomst als zorgprofessional.

Ten eerste wil ik zeggen dat ik veel bewondering heb voor de mensen die de functie van werkbegeleider op zich nemen. Naast de werkdruk die nu behoorlijk hoog is, nemen ze ook nog de tijd om (soms binnen dezelfde contracturen) nieuwe zorgmedewerkers te begeleiden in een vaak afwisselend leerproces. Dit lijkt me zeker niet de makkelijkste taak die er is.

Het vraagt nogal wat van je om soms drie of vier stagiaires/leerlingen tegelijk te begeleiden in het huidige werkklimaat, dus petje af voor deze mensen.

Iets wat ik alle werkbegeleiders mee zou willen geven is dat ik het zelf fijn vond om te weten wat er van me verwacht werd, wat ik soms ook zelf uit moest zoeken. Met duidelijke, eerlijke en open communicatie haal je het meeste uit veel situaties.

Natuurlijk is ook een veilig leerklimaat creëren waarin de leerling zich veilig voelt om te ontwikkelen en dus ook om fouten te maken belangrijk. Hoewel dit niet makkelijk is, omdat je toch goede zorg wilt bieden aan de cliënten/patiënten.

Ik kan oprecht zeggen dat ik me al mijn stage en werkbegeleiders kan herinneren.

Denkend aan al deze vrouwen die mijn door verschillende fases van mijn leerproces hebben begeleid, kan ik helaas niet zeggen dat ik aan alle werkbegeleiders fijne herinneringen heb. Hoewel ik veel heb mogen leren van deze mensen, vraag ik me achteraf af of zij zich beseften hoeveel impact ze hebben op de stagiaires en leerlingen die ze begeleiden. Het zegt namelijk wat dat ik mijn eerste stage begeleidster van 10 jaar geleden nog kan herinneren, vind ik. Vooral juist wat een impact zij op mij heeft gehad.

Toch wil ik graag een ode brengen aan de werkbegeleiders waar ik in een positief en veilig leerklimaat veel van heb mogen leren:

Dankjewel,

  • voor die keer dat ik als 16-jarige de eerste keer een epileptische toeval zag bij een cliënt, waarna je met mij ging zitten om me te laten vertellen hoe ik het heb ervaren.
  • voor het steuntje in de rug toen ik mijn eerst intramusculaire injectie ging zetten
  • voor die keer dat je me moest afremmen omdat ik mezelf voorbij rende, voordat dit invloed had op mijn werk en opleiding
  • voor die peptalk en het helpen oefenen voor de toets medisch rekenen, keer op keer uitleggen tot ik het begreep
  • dat je later bleef of eerder kwam, om met me in gesprek te gaan over van alles en nog wat
  • dat je eerlijk en oprecht tegen me zei wat mijn verbeterpunten waren, zodat ik daar mee aan de slag kon
  • dat je me tips gaf over het omgaan met onverwachte situaties, of met grensoverschrijdend gedrag van cliënten

Dankzij al mijn stage/werkbegeleiders ben ik de (bijna) verpleegkundige geworden die ik nu ben, en daar ben ik hartstikke blij mee.

Het is niet altijd makkelijk om stagiaire/leerling te zijn in de zorg, vooral niet nu.

Voor alle stagiaires en leerlingen die dit lezen: spreek je verwachtingen naar je begeleiders uit, zeg wat je doet en doe wat je zegt, sta open voor feedback en onthoud alsjeblieft dat vallen en opstaan bij je leerproces hoort!

Kim

Dit is Kim:

Hoi! Ik wil me graag even voorstellen nu ik blogs mag gaan schrijven voor FloorZorgt! 

Mijn naam is Kim,  ik ben 27 jaar oud en woon in Venray. Als ik niet werk of studeer ga ik graag naar de sportschool of zit ik op de bank met een dik boek. Naast dit is schrijven een van mijn grote passies. Ik heb al eens blogs mogen schrijven voor 'Tommie in de zorg' en de nieuwsbrieven binnen mijn eigen organisatie.

Daarnaast houdt ik een persoonlijke blog bij over mijn avontuur met een BRCA2 genmutatie. Hier kan ik tussen alle onderzoeken en preventieve operaties door mijn ei kwijt op een creatieve manier. Ook leen ik mijn talenten uit aan de werving sectie van onze zorgorganisatie om nieuwe collega's te werven en geef ik op school naast mijn eigen opleiding nog colleges aan verpleegkundige studenten over het mooie werk in de gehandicaptenzorg.

Zo'n 3 jaar werk ik nu in de gehandicaptenzorg, maar ik loop als sinds 2010 stage bij verschillende zorginstellingen in de regio Noord Limburg. Ik heb de opleiding maatschappelijke zorg en persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg afgerond, daarna ben ik 2 jaar gaan werken in Canada en Ierland met kinderen met een leerachterstand en mocht bij thuiskomst beginnen aan de verkorte verpleegkundige opleiding! Hier ben ik over 6 maanden ongeveer mee klaar en mag ik aan de slag als verpleegkundige binnen een kleinschalige woongroep in een dorpje aan de maas, waar ik nu al werk als woonbegeleidster. Binnen mijn doelgroep vallen met name volwassenen met een ernstige meervoudige, matige of lichte verstandelijke beperking. Daarnaast zijn de cliënten die ik begeleidt bekend met bijkomende fysieke en psychologische ziektebeelden.

Mijn passie ligt binnen de gehandicaptenzorg, dit is écht de doelgroep waar ik mijn passie in heb gevonden. Ik richt me graag op kwaliteit van zorg in de palliatieve sector. Samen met mijn collega's vorm ik een jong maar hecht team en werken we samen aan een mooi leven voor onze cliënten binnen de woongroep.

 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!