Blogger Jelle: 'Ik doe mijn werk, ik ben verpleegkundige, maar maakt mij dat een verpleegkundig leider?'

jelle-presentatie-leiding

Enige tijd geleden werd Jelle door Nursing benaderd om een verdiepende deelsessie te geven aan een groep deelnemers van het congres verpleegkundig leiderschap. Prima, dacht hij. Jelle voelt zich verre van een expert op het gebied van dit thema, maar een deelsessie van een uur kon hij naar zijn idee prima begeleiden.

Een week of drie voor het congres wordt door de organisatie besloten om het programma volledig plenair aan de deelnemers aan te bieden. Vanwege de landelijk aangescherpte maatregelen rondom COVID-19 is dit de enige manier om de anderhalve meter afstand tussen de deelnemers te kunnen garanderen. Het programma wordt hier ook op aangepast, en ik word gevraagd om een plenaire lezing te geven over verpleegkundig leiderschap in mijn werk. Enerzijds een grote eer, anderzijds blijkt dit in een gigantische zaal en voor 200 geïnteresseerde en enthousiaste verpleegkundigen te zijn. Nooit eerder stond ik op zo’n groot podium voor zoveel mensen. De interactie die ik normaal altijd in mijn verhalen verwerk, is een stuk lastiger met zo’n grote groep.

Wanneer ik normaal een presentatie geef, bereid ik me voor door een PowerPoint op te stellen en de presentatie zonder oefenen te geven. Nu moet ik het anders aanpakken. Ik ben onderdeel van een programma met grote namen op het vlak van verpleegkundig leiderschap; mensen waar ik tegenop kijk en die ik als rolmodel zie. In de weken voorafgaand aan het congres herzie ik mijn presentatie zeker twintig keer. Net een ander praktijkvoorbeeld, toch een andere opmaak… Tot de ochtend van het congres. Ik oefen thuis mijn presentatie, terwijl ik mijn blouse voor die dag strijk. Ik ben bang dat ik de drie kwartier niet vol kan praten. Gedurende het oefenen, blijkt dat ik dat makkelijk haal. Dit geeft me zekerheid.

Ik rij naar de locatie en zie een grote zaal met een grote groep mensen. Ik krijg van de organisatie een headset met draadloze microfoon en een half uur later is het zo ver: ik word aangekondigd. De dagvoorzitter introduceert me middels een groot aantal complimenten over de twee boeken die ik heb geschreven, met verhalen over mijn vakgebied. Hij vraagt om een applaus, en daar ga ik… Het podium op.

Na enkele minuten zijn de meeste zenuwen verdwenen. Af en toe praat ik wat te snel, maar ik herstel me goed. Ik geef praktijkvoorbeelden en de zaal is doodstil en luistert aandachtig. Ook lachen ze regelmatig om een aantal kleine grapjes die ik heb verwerkt in mijn verhaal. Mijn presentatie gaat goed en wordt door de aanwezigen goed ontvangen. Gedurende mijn verhaal, geef ik een aantal keer aan dat ik mezelf helemaal niet als verpleegkundig leider zie. Ik doe mijn werk, ik ben verpleegkundige, maar maakt mij dat een verpleegkundig leider? Een rolmodel? Een voorbeeld voor de beroepsgroep? Zo zie ik mezelf in ieder geval niet.

wijkverpleegkundige-blogger-jelle

Dit is Jelle:

Ik ben Jelle (26 jaar) en wijkverpleegkundige bij Oktober in Brabant-Zuidoost. Na verschillende stages, liep ik stage in de wijk. Tegen mijn verwachting in was dit zo ontzettend leuk, uitdagend en afwisselend, dat ik na mijn stage in de wijkverpleging ben blijven werken. Naast mijn werk als wijkverpleegkundige, geef ik les als ZZP-docent en schrijf ik wekelijks een blog op mijn website. Ik ben bijna klaar met de post-HBO-opleiding tot verpleegkundig pijnconsulent en start in september met de pre-master verplegingswetenschap aan de Universiteit van Utrecht. (Foto: Natasja de Vries)

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!