Apps die huidplekjes scannen: betrouwbaar of niet?

huidonderzoek

Verdachte huidplekjes scannen, dat kan met allerlei apps. Alleen volgens de Consumentenbond stellen ze niet altijd de juiste diagnose. Het is twijfelachtig of deze apps wel zo geloofwaardig zijn.

De Consumentenbond onderzocht de huid-apps Huidmonitor, Medgic en SkinVision. Een aantal proefpersonen controleerden aan de hand van deze apps 45 verdachte huidplekjes. Vervolgens bestudeerden twee dermatologen de plekjes. Ze beoordeelden twee van de 45 plekjes als verdacht. Het zou om huidkanker kunnen gaan.

De app SkinVision zag deze plekjes ook als verdacht. Maar SkinVision stelde bij veel meer plekjes de diagnose huidkanker. De uitslag van de twee stukjes huid bij Medgic was onduidelijk. Ook kreeg een moedervlek tijdens de test de diagnose ‘goed- of kwaadaardig’. Medgic geeft daarnaast vaak verschillende diagnoses bij één stukje huid of de melding ‘diagnose onbekend’.

Huidmonitor constateerde de twee verdachte plekjes ook. Deze app doet dat aan de hand van voorbeeldfoto’s. Een gebruiker kan hierdoor zelf bepalen of het gaat om een verdacht plekje of niet. Volgens de Consumentenbond werkt dit verrassend goed. Toch maken deze huidapps veel gebruikers onzeker. Een verdacht huidplekje laten 16 van de 21 proefpersonen toch liever door een huisarts controleren.

Bron: RTL Nieuws en ICT Health

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!