'Als ik vanavond naar bed ga, mag ik dan bij jou?'

sjuul-oma-sjans

Broeder Sjuul heeft een zeer gezellige avond met zijn patiënten. Er worden allerlei liedjes gezongen en de tijd wordt totaal vergeten. Ze sjansen er zelfs op los! Lees hier over hoe hij zijn avond beleefde. 

Kent u dat liedje van Claudia? Als de oorlog komt, mag ik dan bij jou? Samen met een paar oude dames zitten we te zingen in het verpleeghuis. Iets met een elektrische openhaard en zwarte kip met slagroom. Het is al bijna tijd voor de dienstwissel, maar de dames willen nog niet naar bed. Ik laat het even op z'n beloop, maar ik blijf tot de laatste veilig in bed ligt.

We zitten liedjes van toen en nu te zingen, halen herinneringen op en zo vliegt de tijd voorbij. Eén van de dames zegt tegen mij: 'Als ik vanavond naar bed ga, mag ik dan bij jou?'. Ze kijkt liefdevol naar haar echtgenoot, die net binnen komt lopen na een potje biljarten. Het is een gezellige boel in de veel te kleine woonkamer op mijn afdeling. 

Vanuit de hoek kijkt een oudere dame die al jaren weduwe is naar het echtpaar, en zegt: 'Da's goed, maar dan wil ik de broeder.' Ze schrikt van zichzelf en kijkt mij aan. Ik moet er hard om lachen, en zeg: 'Sorry, vrouw, dat gaat mijn vriend niet leuk vinden.' Ze kijkt me aan en zegt: 'Nooit gedacht dat ik het nog eens af zou leggen tegen een man.' Daar moeten we allemaal weer smakelijk om lachen.

Sjansen doe ik meestal met oude mensen, meestal omdat ik een maatje meer heb. Een buik alsof ik een hele Miele wasmachine opgegeten heb. Jongens van tegenwoordig zijn toch een beetje als de tv’s van tegenwoordig: het moet zo mooi en plat mogelijk. Ach, laat mij dan maar zijn zoals de tv’s waar ik mee opgegroeid ben, namelijk met zo’n toeter aan de achterkant. Alleen zit die van mij van voren.

Nu ik weer niemand heb, begint het riedeltje van onzekerheid weer van voor af aan. Ben ik niet te dik? Vinden mensen me wel leuk? Uch, onzekerheid. En dan al die verschrikkelijke openingszinnen... 'Je mag mij wel verplegen!', 'Kom je me helpen met douche?' of 'Dan ben je waarschijnlijk wel heel zorgzaam'. 

Die eerste twee zijn verschrikkelijk ranzig; helemaal als je je bedenkt dat mannen van 40 dat tegen me zeggen. Alsjeblieft, zoek iets van je eigen leeftijd. Ik ben geen homo met daddy issues. Die laatste wordt ook veel gebruikt door jongeren, maar in mijn privéleven ben ik zeker niet zorgzaam. Ik zie dan altijd zo’n ‘moeder, ik wil bij de revue’ gezin voor me waar de vrouwen in het huishouden een schort dragen en de benen onder hun lijf vandaan rennen voor hun man, zodat er op tijd eten op tafel staat. 

Ik sjans nog wel een poosje door met mijn patiënten. Wat een verschrikking, dat Grindr, Tinder en Badoo. Na een super gezellige avond gaat om 1:00 uur de laatste naar bed. Ik ben al 3 uur over tijd, maar dat geeft niet. Ik heb net zoveel genoten als het gezelschap in de kamer, en dat is me die 3 uur van mijn eigen tijd zeker waard.

julian-hooikaas-blogger-broeder-sjuul

Dit is Broeder Sjuul:

Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat ik mijn gedachten op een rijtje blijf houden én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik íets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen; het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer deze dreigt om te vallen en het is er samen het beste van maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.

De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!