Broeder Sjuul over eenzaamheid: ‘Als hij zo zielsgelukkig over zijn vriendje vertelt, lijkt het net of ik een mes in mijn rug krijg’

broeder-sjuul-verzorgende-eenzaamheid-single-daten

Normaal geeft hij een inkijkje in zijn werk, maar in deze blog schrijft Broeder Sjuul openhartig over zijn privéleven. Omdat hij geen relatie heeft, voelt hij zich weleens eenzaam. En dat werd er tijdens de coronacrisis niet beter op. ‘Zal ik alleen achterblijven?’

Gisteren zat hij hier. Luuk, de jongen met wie ik jaren geleden een keer datete. Hij kwam mijn nieuwe huisje bekijken. Luuk is een leuke gozer, maar toendertijd wilde hij te snel en dat schrok mij af. Dat maakte dat ik gisteren toen hij de deur uit liep wat droevig werd.

Met niemand praten

Ik herinner me mijn cliënt Marion nog. Ze was 50 en altijd hopeloos op zoek naar een vriend. Net als ik was ze zorgverlener. Ze kon met niemand praten over wat op haar werk gebeurde. Na een heftige periode van cytostatica was voor deze oncologieverpleegkundige een eind gekomen aan haar behandeling.

Momenten delen

Ik zat bij haar bed nog wat rottig papierwerk uit te voeren. We kregen het over - hoe kan het ook anders – ons vak. Ze vertelde over haar cliënten en hoe ze genoot van haar werk. Maar de kanttekening was dat ze niemand had om de gelukkige, maar ook de droevige momenten mee te bespreken. Ze vertelde over de vele mislukte dates, dat ze de moed opgaf en het vaak bleef bij een snelle wip. Maar wanneer het serieus werd, vluchtte zij. Of hij.

Niet het eeuwige leven

Terwijl ik aan haar denk, word ik ineens bang. Ik lijk een klein beetje op Marion. Het zal toch niet... Ik heb twee hele lieve ouders met wie ik gelukkig goed kan praten, maar ze hebben niet het eeuwige leven. Op een dag eindigt dat en dan ben ik alleen.

Nieuwe relaties

Dat hele coronavirus en de lockdown hebben me sowieso eenzamer gemaakt. Het maakte dat ik slecht sliep en ervan baalde dat ik mijn vrienden niet zo vaak zag als ik zou willen. Nu zie ik om me heen jongens weer gaan daten met elkaar. Vanachter mijn raam zie ik relaties beginnen.

Steek in mijn rug

Zo ook bij Luuk. Het is niet dat ik hem het geluk wil onthouden, maar als hij zo zielsgelukkig over zijn vriendje vertelt, lijkt het net of ik een mes in mijn rug krijg. Zal ik dan net als Marion alleen achterblijven?

Onzekerheden

Dat ik me eenzaam voel is overigens niet de boodschap van deze blog. Ik wil jullie ook meenemen in een stukje leven van de zorgverlener. Ondanks dat ik in mijn werk altijd heel zeker overkom, zijn er genoeg onzekerheden die je niet ziet.

Op gevoel

Het is niet mijn beste blog, dat weet ik. Maar dit is mijn gevoel. Want op een of andere gekke manier krijg ik sinds ik in de zorg zit alleen nog maar hulpbehoevende jongeren voor mijn neus. De een is psychisch niet zo sterk, de ander blijkt kanker te hebben en overlijdt binnen drie maanden…

Gezocht: vakidioot

Ik ben nog net niet getrouwd met mijn werk, dat geef ik eerlijk toe. Dus lieve dames en heren, als jullie nou nog een leuke man voor me weten 😉 laat maar doorkomen, het liefst net zo’n vakidioot als ik. Misschien wordt het zelfs een leuk nieuw NPO-programma, First Dates Hospital, of we beginnen gewoon een nieuwe Medisch Centrum West. Tot die tijd Grindr, Tindr, Badoo en date ik er maar gezellig op los 😉.

broeder-sjuul-julian-hooikaas-verzorgende-blogger

Dit is Broeder Sjuul:

Ik ben Julian Hooikaas (22), werkzaam als verzorgende op zzp-basis. Broeder Sjuul is mijn alter ego. Sinds ik in de zorg werk, schrijf ik in mijn dagboek op mijn telefoon. Regelmatig schrijf ik ook stukjes op mijn Facebook of op mijn website. Ik doe dat om ervoor te zorgen dat mijn gedachten op een rijtje blijven én om mijn cliënten te herdenken. Want als ik iets heb meegekregen van mijn werk, is het wel dat iedereen een verhaal heeft. Ik hoop dat mijn verhalen je meenemen in hoe mooi en lastig mijn vak is. Zorg is niet zomaar billen wassen en pillen delen, het is veel meer dan dat. Het is naast je cliënt gaan staan wanneer deze het moeilijk heeft, het is achter familie gaan staan wanneer ze dreigen om te vallen en het is samen het beste ervan maken. Hoe moeilijk en uitdagend dat soms ook is.

De verhalen van Broeder Sjuul zijn gebundeld in het boek ‘Dagboek van een verzorgende’, dat je HIER kunt bestellen.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 60.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.