
Waardevol boek: Rinkeldekink van Martine Bijl

Martine Bijl kreeg in september 2015 een hersenbloeding. In het boek Rinkeldekink beschrijft zij de periode erna, op de manier waarop alleen zij dat kan. Lees hier mijn review:
Ik vond altijd al dat weinig mensen zo mooi, grappig en beeldend kunnen schrijven als Martine Bijl. Je moet voor de grap eens een sprookje van haar lezen, bijvoorbeeld uit het boek Er was eens een prins en die wou een prinses. De manier waarop ze rijmt, de grapjes tussendoor: geweldig gewoon. En wist je dat ze verantwoordelijk is voor de Nederlandse vertalingen van de musicals The Lion King, Beauty and the beast en Mary Poppins?
Revalidatie na de hersenbloeding
Na het lezen van Rinkeldekink is mijn mening over Bijl alleen maar gesterkt. Ze beschrijft hierin de periode na haar hersenbloeding in september 2015. 'Na een langdurige revalidatie in een revalidatieoord, waar ze vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze werd behandeld voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast', zo is op de achterkant van het boek te lezen.
Humor en zelfspot
De voormalig Heel Holland bakt-presentatrice schrijft in korte stukjes over o.a. de wanen die ze had na de hersenbloeding, de therapieën die ze volgde, de belangrijke rol van de partners en de dingen waar ze tegenaan loopt. Loodzware onderwerpen die Bijl met veel humor en zelfspot omschrijft, waardoor het nooit ‘zielig’ wordt, maar wél raakt én duidelijk maakt wat mensen met een hersenbloeding en depressie door moeten maken.
Prachtige omschrijvingen
Neem de volgende twee beschrijvingen:
(Over het leven na de hersenbloeding)
‘Er woont een vreemd wezen in mij. Toen ik een kale plek op mijn hoofd had en de deur naar mijn brein openstond, is hij erin gekropen. (…) Hij betekent chaos, maar ik noem hem anders, omdat ik op die manier minder bang voor hem ben. Wie je een naam geeft, daar moet je een vriendschap mee kunnen sluiten, als met een huisdier. Daarom heet hij nu E.T., naar het buitenaardse oudemannetjespuber in de film van Steven Spielberg.'
(Over de depressie die daarop volgde)
‘Daar komt de Zwarte Deken op me af zeilen, als een trage rog in volle zee. Als hij over me heen gaat liggen, ben ik nauwelijks meer aanspreekbaar. Ik voel zijn gewicht letterlijk drukken, zoals ik hem ook letterlijk weer omhoog zie stijgen en wegwaaien, als hij van me af gaat. Dan ben ik diep dankbaar dat het klaar mag zijn.’
Herkenbaar
Ik denk dat dit soort beeldende, metaforische beschrijvingen heel herkenbaar (en daardoor fijn) zijn voor mensen die een hersenbloeding of depressie hebben (gehad). Want probeer zoiets complex maar eens zo krachtig onder woorden te brengen.
Leerzame les
En voor mensen die er nooit mee te maken hebben had is het een leerzame les: zó voelt het dus om een hersenbloeding of depressie te hebben. Als je in de zorg werkt is dit boek al helemáál waardevol: je kunt je veel meer inleven cliënten of patiënten (of hun partners) die met deze ziektes van doen hebben.
Je kunt Rinkeldekink van Martine Bijl HIER bestellen.
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.