Vind jij nee zeggen ook zo moeilijk? Grenzen aangeven kan ook met een ja!

nee-zeggen-grenzen-aangeven-begint-met-ja

Wat is nee zeggen toch lastig, zeker op het werk! Je wilt je collega’s niet teleurstellen en al helemaal niet in een vervelende discussie terechtkomen. Volgens blogger Odette – specialist in soepel samenwerken – hoeft nee zeggen gelukkig ook niet. Grenzen aangeven begint namelijk met een ja.  

Mijn cursisten zijn verstokte ja-zeggers. Verzuipen daardoor in het werk. Leren nee zeggen is vaak hun doel. Op een manier die geen ruzie geeft, dat dan weer wel. Want wie bibbert bij de gedachte nee te zeggen, wil vaak graag aardig gevonden worden.

Lievelingswoord: ja

Het goede nieuws is dat ze verknocht zijn aan het woord ja. Zouden ze simpelweg nee zeggen als de vraag komt of ze vanavond willen overwerken, dan zaten ze nog meer in de problemen. Het woord nee of niet lokt immers bijna altijd een offensieve of defensieve reactie uit. ‘Hoezo kan je niet overwerken?’ ‘Je ziet toch dat het even alle hands aan dek is?’ En dat vindt de ja-zegger een lastig soort gesprek.

Stappenplan

Ik ontraad ze dus het gebruik van het woord nee en moedig aan om te schaven aan hun ja. Dat gaat in vier stappen:

1) Koop tijd

Om bij het voorbeeld van het verzoek over te werken te blijven, zeg bijvoorbeeld: ‘Ja, ik zie dat er veel werk ligt. Geef me even tijd voordat ik reageer. Ik kom er zo op terug.’

2) Maak een lijstje

Besteed die time-out nuttig. Waar zeg je het liefste ja tegen vanavond en waarom? De verstokte ja-zegger zit dan al gauw verrast met een lijstje voor de neus. Zou die avond ja willen zeggen tegen van alles. Bijdragen aan het afronden van het werk.  Thuis ontspannen om de drukte op het werk vol te kunnen houden. Betrouwbaar zijn en een afspraak die al staat door laten gaan.

3) Maak een keuze

Kiezen is daarna het toverwoord. Wat van al die verlangens voor die avond staat met stip bovenaan? Welke behoefte is het grootst?

4) Deel die keuze eerlijk met je collega/leidinggevende

Zeg bijvoorbeeld:

‘Vanavond is mijn vaste tennisavond. Ik ontspan daarvan en het houdt me fit. Daar geef ik voorrang aan. Ik begrijp je vraag om over te werken vanavond. Kan ik daar op een andere manier of op een ander moment een bijdrage aan leveren?’

Of:

‘Vanavond is mijn vaste tennisavond. Daar geniet ik altijd erg van. Voor één keer wil ik dat opzijzetten om over te werken. Het afronden van deze klus geeft mij namelijk ook rust. En daar heb ik ook behoefte aan. Ik zou wel graag volgende week flexibiliteit om eerder weg te gaan of later te komen.’

Zeggen wat je het meest nodig hebt: een grens die gek genoeg vaak wel gerespecteerd wordt.

blogger-odette-coach-samenwerking

Dit is Odette:

Hoi, ik ben Odette Bovenberg, eigenaar en oprichter van the Empty Cup Company. Soepel en met plezier samenwerken is een vak. Iedereen weet hoe een enkele opmerking lang kan nasudderen. Iedereen zit wel eens bij een overleg dat irriteert omdat het niets oplevert. Of omdat altijd dezelfde mensen het woord voeren. Ik leer zorgprofessionals dat stuk van hun vak. Ik geef trainingen gezamenlijk beslissen, verbindend (ook wel geweldloos) communiceren en intervisie in vier keer twee minuten. Ik ben zelf als 18-jarige gestart op de operatiekamer van het LUMC. Ik mix die 8 jarige ervaring op de OK met mijn achtergrond als HR-manager en empathie-specialist. Meer info: www.theemptycupcompany.nl

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!