Meeslepende Videoland-docu Shocktherapie: ‘Veel mensen zijn bang voor de dood, maar ik totaal niet’

shocktherapie-review-videoland-depressie-jessica-villerius
Foto: Videoland
Wat
Shocktherapie
Waar
Videoland
Onderwerp
Elektroconvulsietherapie (ECT) bij depressie
TAGS
  • Depressie
  • Shocktherapie
  • GGZ
  • Psychiatrie
  • Suïcidaliteit

De docu Shocktherapie volgt Fleur (30) en Jessica (23), twee vrouwen die al jaren strijden tegen een ernstige depressie en suïcidaliteit. Om van hun aandoening af te komen volgen ze elektroconvulsietherapie (ECT), ofwel shocktherapie. Het programma volgt hen gedurende dit traject. Hier is mijn review:

‘Veel mensen zijn bang voor de dood, maar ik totaal niet,’ vertelt Jessica aan het begin van de documentaire. Op de vraag waarvoor ze zou kiezen als ze moest kiezen tussen het leven dat ze nu leidt en de dood, reageert ze heel resoluut: ‘De dood. Heel graag zelfs!’ Jessica heeft van alles doormaakt: ze is vroeger gepest, werd tijdens haar puberteit opgenomen in een anorexiakliniek en heeft, net als Fleur, meerdere zelfmoordpogingen gedaan.

Als een dood vogeltje op de bank

Fleur was vroeger succesvol hockeyster en heeft Rechten gestudeerd. Tot een maand of twee voor de opname van de documentaire had ze een goede baan, totdat het vanwege haar depressie niet meer ging. ‘Het ergste vind ik dat Fleur niet meer wil leven’, zegt haar vader. ‘Terwijl ze toch het meisje is dat in haar leven – zou ik zeggen – alles mee heeft gehad: ze is heel creatief, haar studie ging goed, topsport gedaan… Als je dan ziet hoe ze als een dood vogeltje op de bank ligt, denk je: hoe moet dit verder?’ Fleur en Jessica hebben in de loop der jaren veel medicatie en therapieën geprobeerd, die allemaal niet voldoende geholpen hebben. Daarom komen ze nu in aanmerking voor ECT.

Bekijk hier de trailer.

Het ECT-traject

Het imago van shocktherapie is niet al te best. Dat komt doordat de meeste mensen het idee hebben dat de therapie, net als vroeger, zonder verdoving wordt toegepast en dat de patiënt het bewust meemaakt. Tegenwoordig wordt shocktherapie onder narcose gegeven. Mensen die het ondergaan krijgen er dus niets van mee. Ondertussen wordt een epileptische aanval opgewekt waardoor het brein als het ware gereset wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de depressie vermindert. Mensen die het ECT-traject doorlopen, krijgen twee keer per week zo’n shock.

Een kijkje achter de schermen

Alles wordt in beeld gebracht: je ziet hoe de artsen Jessica en Fleur een shock toedienen en de spieren van de jonge vrouwen samentrekken tijdens het insult. Deze docu voelt daarom echt als een kijkje achter de schermen in de operatiekamer, iets wat de meeste zorgmedewerkers ook niet elke dag meemaken.

Jessica Villerius

De documentairemaakster heet ook Jessica. Verwarrend! Eerder maakte ze ook al programma’s over psychische aandoeningen, onder andere over eetstoornissen. Misschien ken je haar wel van de docu Emma wil leven. Ik vind dat ze goede open vragen stelt, zoals: ‘Wat vind je lastigst aan ECT?’ Door dit soort vragen te stellen, geeft ze de aanzet tot een verhaal en zijn de jonge vrouwen zelf het meest aan het woord.

Meeslepend

Meeslepend vond ik deze docu. In het uurtje dat hij duurt, ben ik echt van de twee jonge vrouwen gaan houden. Doordat ze gedurende het traject beiden over hun ervaringen vloggen, krijg je als kijker hun ups en downs heel bewust mee. Ik bleef hopen dat ze er bovenop kwamen. Een aanrader! Zeker wanneer je extra informatie wilt over shocktherapie is deze documentaire heel geschikt.

Wat denk jij ervan? Laat het me weten in een reactie! 

Zie je het leven niet meer zitten? Of maak je je zorgen over een ander? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7.

Dit item krijgt 4 sterren van Floor

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 60.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.