Mediteren maakt gezonder

mediteren-gezonder

Het is aangetoond dat meditatie niet alleen kan helpen tegen stress maar ook de veroudering van de hersenen tegengaat. Van mindfulness tot yoga, er zijn een hoop soorten meditatietechnieken. Ik heb een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet. 

1. Meditatie beschermt je brein

Je hersenen bestaan uit witte en grijze stof. De grijze stof bestaat uit de cellichamen van de zenuwcellen en de witte stof bestaat uit de uitlopers van deze zenuwcellen. Het is gebleken dat meditatie de witte stof in het brein kan beschermen en de structuur van het brein zelfs kan veranderen. Daardoor blijven de hersenen langer gezond. 

2. Minder eenzaam

Uit onderzoek van University of California (2012), is gebleken dat meditatie effectief eenzame gevoelens reduceert. In dit onderzoek werden respondenten verdeeld in twee onderzoeken. Één groep onderging hierbij een mindfulness training, waarbij ze elke dag een half uurtje gingen mediteren. De andere groep deed deze training niet en ze deden ook niet mediteren. De deelnemers uit de eerste groep hadden minder last van eenzame gevoelens.

3. Beter immuunsysteem

Nederlandse wetenschappers hebben hier onderzoek naar gedaan. Hiervoor moesten twaalf mannen in Polen voor tien dagen in de sneeuw, enkel gekleed in hun ondergoed, meditatietechnieken oefenen. De groep werd na afloop van de training geïnjecteerd met endotoxine. Endotoxine is een onschuldig bestanddeel van de celwand van bacteriën die door het immuunsysteem aangezien wordt als ziekteverwekker. Mensen reageren hier vaak op met griepachtige verschijnselen. Een andere groep ongetrainde mannen kregen dit ook geïnjecteerd. Het resultaat: de groep die aan meditatie deed had veel minder verschijnselen.

4. Gemakkelijker studeren

Meditatie zorgt voor betere concentratie en het zorgt ervoor dat je makkelijker informatie kan opslaan. Dat komt omdat je door middel van mediteren ervoor kan zorgen dat je je afsluit van afleiding om je heen. Je traint namelijk je brein om je enkel op één ding te focussen. Hierdoor ben je minder gevoelig voor afleiding. 

5. Positief effect op relaties

Uit verschillende studies is gebleken dat meditatie een positief effect heeft op relaties. Zo zorgde meditatie voor een betere communicatie onder getrouwde stellen. De stellen konden hun boosheid beter reguleren en leerden om op een gezonde manier woede te uiten. Daarnaast zorgde mediteren ook voor meer voldoening binnen de relatie. 

6. Meer levenslust bij chronische klachten

Meditatie zoals mindfulness en bewegingsoefeningen hebben een positief effect op de psychische gezondheid van mensen met chronische klachten. dit onderzocht door het UMC St. Radboud (2013). Hieruit bleek dat patiënten na afloop op een vriendelijkere manier naar zichzelf en hun lichaam gingen kijken. Ze voelden zich daardoor energieker en ook hun sociale contacten verbeterde waardoor ze meer levenslust kregen. 

7. Meditatie goed tegen veroudering van de hersenen

Het blijkt dat mensen die al langer aan meditatie doen, minder verouderde hersencellen hebben. Er is een mindere afname van grijze stof in hun hersenen als ze ouder worden, dit in tegenstelling van leeftijdsgenoten die niet aan meditatie doen. Die grijze stof zorgt er vooral voor dat informatie wordt verwerkt. Dat betekent dat meditatie zelfs effectief zou zijn tegen Parkinson, dementie en Alzheimer.

Ik denk dat ik mijn yogabroek maar weer eens aan doe!

 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!