Kook eens wat anders voor je bewoners: stamppot met pastinaak

Stamppot met pastinaak Marente

‘Floor, verzin eens iets nieuws!’ Hoe vaak dát niet door mijn hoofd schiet bij het bedenken wat ik moet koken voor mijn woongroep… Gelukkig biedt het ‘Kookboek voor kleinschalige woongroepen’ uitkomst. Wat dacht je van stamppot met ‘vergeten groente’ pastinaak?

Wat eten we vanavond? Best een lastige vraag als je vaak kookt op een kleinschalige woongroep. De gerechten moeten gezond, niet al te ingewikkeld en toegankelijk zijn. En het is leuk om klassiekers te koken, maar je wilt je bewoners ook niet elke week hete bliksem of boerenkool voorschotelen.

Redder in nood

Het boek ‘Kookboek voor kleinschalige woongroepen’ vind ik een redder in nood. Het boek is samengesteld door drie koks van Marente, die al twee keer de hoofdprijs wonnen voor het ‘Beste Menu in de Zorg’.

Handige tips

Het fijne is dat er naast de recepten ook allerlei handige tips in staan. Over hoe je de zintuigen prikkelt, hoe je ondervoeding voorkomt en de eetlust stimuleert, bijvoorbeeld. Er staan ook leuke tips in. Zo kan een vleugje kaneel ouderen weer helemaal terug voeren naar vroeger.

Nieuw jasje

De koks combineren ‘ouderwetse’ gerechten met recepten voor bijvoorbeeld smoothies en mini-pizza’s. Of ze steken een standaardgerecht in een nieuw jasje. Wat dacht je van deze heerlijke pastinaakstamppot?

Gerecht
Stamppot van pastinaak
Aantal personen
10 personen
Ingrediënten
1200 gr pastinaak • 1200 gr wortel • 4 uien • 2 teentjes knoflook • 2 theelepels tijm • 4 eetlepels mosterd • 1 scheutje melk • 40 gr boter

Bereiding

Schil en snijd de pastinaken en wortels in stukjes. Kook ze in 20-25 minuten in een ruime hoeveelheid water met een snufje zout gaar. Snipper ondertussen de uien en knoflook. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook bruin. Voeg de tijm toe aan de uien en bak even mee.

Giet de wortels en pastinaken af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn en voeg de mosterd en het uienmengsel met de boter en wat vocht uit de pan toe. Schenk er tussen het stampen door steeds een beetje melk bij totdat de stamppot lekker smeuïg is. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveren met plakjes rookworst of een gehaktbal.

Het lot van de pastinaak: een vergeten groente

De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De pastinaak kwam in de middeleeuwen naar West-Europa. Het groeide goed in ons koude klimaat en werd een belangrijk volksvoedsel. Uiteindelijk is de pastinaak vervangen door de aardappel en in de vergetelheid geraakt. Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. Deze hutspot smaakt heel aards en is weer eens iets anders dan we tegenwoordig gewend zijn.

Je kunt het ‘Kookboek voor kleinschalige woongroepen’ HIER bestellen. 

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!