Dit doen nachtdiensten met je lijf: pas op voor wallen en vreetkicks!

effect nachtdiensten lichaam

Als je zoals ik in de ouderenzorg werkt, draai je gelukkig niet vaak nachtdiensten. Maar áls ik er dan eentje heb, is mijn lichaam totaal van slag. Hoe komt dat toch? Ik zocht voor je uit wat nachtdiensten doen met je lijf (niet schrikken!).

1. Hallo slaapproblemen

Ken je dat? Lig je na een lange nachtdienst eindelijk in je bed, lig je met ogen als schoteltjes naar het plafond te staren. Zo gaat dat bij mij altijd, in ieder geval. Dat komt zo. Zodra het donker wordt maakt je lijf het slaapverwekkende stofje melatonine aan. De melatoninemachine gaat uit zodra het ochtend wordt. Best goed geregeld door je biologische klok, maar niet zo handig als je overdag moet slapen.

 

2. Daag focus

Hoeveel milligram moest die patiënt nou hebben? Waar ben ik toch met mijn hoofd? Ons concentratievermogen gaat er keihard aan als we ’s nachts werken. Focussen op een ingewikkelde taak wordt een stuk moeilijker als je interne klok van slag is – niet handig als je in de zorg werkt.

 

3. I NEED FOOD!!

Tijdens nachtdiensten schreeuwt mijn lijf om M&M’s, gevolgd door een zak chips. Die vreetkicks hebben we ook al aan die ellendige nachtdiensten te danken. Dat komt doordat we dan te weinig leptine aanmaken, dit hormoon geeft je normaal een seintje als je genoeg hebt gegeten. Alsof dat al niet erg genoeg is, maakt ons lijf juist meer ghreline aan, een stofje dat hongerig maakt.

 

4. Wallen, wallen en nog eens wallen

Kom maar door met die komkommerschijfjes! Dit komt vast niet als verrassing, maar we krijgen wallen van nachtwerken. Ons lymfevatenstelsel voert door slaaptekort te weinig vocht af, waardoor het zich onder de ogen ophoopt. Het resultaat: dikke ogen.

 

5. Darmen van slag

Opgeblazen gevoel, misselijkheid, zuurbranden, diarree. Tja, ook onze ingewanden snappen niet meer wanneer ze nou aan het werk moeten door dat verstoorde dag- en nachtritme. Hierdoor wordt voedsel minder goed verteerd en dat voelen we in onze maag en darmen.

 

6. Verhoogd risico op ziektes

Hier schrok ik even van: uit onderzoek blijkt dat nachtwerk het risico op sommige kankers, overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes vergroot. Gelukkig geldt dit alleen voor mensen die jarenlang nachtdiensten draaien. Zoals ik al schreef komen in de ouderenzorg weinig nachtdiensten voor. Maar als je wel met regelmaat de nacht voor de dag verruilt: doe dit niet te vaak en niet te lang!

Maar, niet getreurd: nachtdiensten draaien heeft ook zo zijn voordelen! Hierover binnenkort meer.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!