De kracht van lichaamstaal: 7 do's en don'ts

Kracht van lichaamstaal

Wist je dat 55% van wat je aan iemand vertelt bepaald wordt door non-verbale communicatie? Best handig dus om daar wat meer bewust van te zijn. Zeker in de zorg, waar communicatie zo van belang kan zijn. Ik vroeg weerbaarheidscoach Inge wat tips op een rij te zetten.

Inge: Floor vertelde mij dat ze zich er helemaal niet bewust van was dat ze soms best afstandelijk en bazig overkomt op anderen. Dat hebben veel mensen. Want wanneer kijk je nou van een afstandje naar jezelf? In het geval van Floor was het fijn dat een collega haar erop wees, maar lang niet alle collega’s zijn zo eerlijk. Met je lichaam vertel je meer dan je denkt!

Lichaamstaal is heel belangrijk

Wist je bijvoorbeeld dat 55% van je boodschap bepaald wordt door je lichaamstaal en je lichaamshouding? Dat is echt heel veel voor iets waar we ons eigenlijk niet eens bewust van zijn! Gelukkig speelt ook je stem en de woorden die je zegt een rol: 38% wordt bepaald door je stemgebruik en 7% door de woorden die je gebruikt.

Do's en don'ts

De kracht van lichaamstaal, dus. Zoals ik al zei, vertel je met je lichaam veel meer dan je denkt. Zo zijn er een paar dingen die je in een vertrouwelijk gesprek beter niet kunt doen. Natuurlijk zijn er ook een heleboel dingen die je juist wel moet doen.   

1. Oogcontact maken

Een inkoppertje misschien, maar oogcontact maken is echt de belangrijkste eerste stap. Veel mensen vergeten dat gek genoeg toch vaak. Dan kijken ze in hun papieren, bijvoorbeeld, in plaats van naar de cliënt. Kijk elkaar even kort aan en laat je blik dan weer los.

2. Niet blijven staan

Soms zie ik dat artsen bij het voeteneind van het bed blijven staan als ze hun patiënt iets moeten vertellen. Ik snap dat wel, maar daarmee creëer je letterlijk afstand. In plaats van empathisch kom je juist ontoegankelijk over en dat willen we natuurlijk niet. Beter is het om er een stoel bij te pakken en naast de patiënt te gaan zitten. Ook als je een gesprek aan een bureau hebt, is het fijn om op gelijke hoogte met elkaar te zitten.

3. Geef altijd een hand

Een aanraking is een belangrijk communicatiemiddel, maar in de praktijk is dat soms best lastig. Een hand kun je gelukkig wel altijd geven! Het is een mooie manier om contact met iemand te maken. Geef geen slap vaatdoek-handje, maar maak er ook geen armpje drukken van.

4. Sla je armen niet over elkaar

Wie kent het gevoel nou niet? Dat je met iemand in gesprek bent en je je geen raad weet met je handen. Probeer je handen dan niet weg te moffelen. Want je handen laten zien betekent dat je open bent en niets voor de ander verbergt. Je handen achter je rug houden, in je zakken steken of je armen over elkaar slaan komt vaak ongeïnteresseerd en bazig over.

5. Glimlach

Wist je dat mensen je zelfs beter onthouden als je naar ze lacht? En bovendien: lachen kan spanning bij jezelf en anderen wegnemen en schept een band.

6. Praat niet te hard (maar ook niet te zacht)

Soms hoor je weleens iemand met een gedempte stem, heel langzaam praten. Spits jij dan ook meteen je oren? Dat moet een wel heel belangrijke boodschap zijn, toch? Maar het kan ook een tikje autoritair overkomen. Als je je een cliënt wilt geruststellen kun je beter op gewone toon praten en de informatie in blokjes verdelen. Na elk blokje check je of de ander het goed begrepen heeft.

7. Luister

Wist je dat je ook kunt laten zien dat je luistert met je lichaam? Af en toe knikken, hmmm-en, nee- schudden en vragend je wenkbrauwen optrekken bijvoorbeeld, werkt heel goed. Daarmee geef je de ander een prettig gevoel, omdat er echt naar hem of haar geluisterd wordt.

Inge Weerbaarheidscoach

Dit is Inge:

Hoi, ik ben Inge, eigenaar en oprichter van De Dappere Draak en ik geef sociale en mentale weerbaarheidstrainingen. Bij weerbaar zijn is een sterke lichaamstaal onontbeerlijk. Het is zelfs zo dat als je sterk staat, je brein maar liefst 25% méér testosteron aanmaakt en dat je stressniveau daalt. Met dat in mijn achterhoofd help ik kinderen en volwassen om voor zichzelf op te komen, om hun grenzen aan te geven, om nee te leren zeggen en om duidelijk hun mening te geven. De groei die ze dan doormaken, is elke keer weer mooi om te zien. Meer informatie op: www.dedapperedraak.nl

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!