Boekreview: Kneus-en-Co

martine-boek
Titel
Kneus -en- Co
Auteur
Martine Reesink
Prijs
€ 17,50
TAGS
  • Ervaringen
  • Chronisch ziek
  • Patiënten
  • Verhalen

Onze blogger Martine heeft een eigen boek geschreven: Kneus -en- Co! Ik kon het natuurlijk niet laten om deze alvast voor jullie te lezen. Wat ik ervan vond? Je leest het hier!

Samenvatting

Voor chronisch zieken was 2020 een ‘raar jaar’, net als voor iedereen. Reesink beschrijft hoe er voor haar, en veel andere chronische patiënten, echter weinig veranderde: zij zaten altijd al ‘in isolatie’. Vurig betoogt Reesink dat zij daardoor nog geen ‘dor hout’ is.

Een stem als die van Martine Reesink is belangrijk, binnen onze patiëntengemeenschap, maar ook daarbuiten.

Reesink beschrijft de ervaring van het chronisch ziek zijn van binnenuit, met taalgevoel, humor, maar ook in ernst en eerlijkheid. Daarbij schuwt Reesink geen taboes: de overgang, het omstreden middel oxycodon, het trauma dat chronisch zieken kunnen overhouden aan een verkeerde diagnose, de eindeloze strijd om hulpmiddelen vergoed te krijgen – in dit boek wordt alles besproken, met ruimte voor nuance en een roerende eindconclusie: ‘Hoewel het leven vaak een strijd is, bepaalt de strijd het leven niet’.

Review

Kneus-en-Co is een van de interessantere boeken die ik gelezen heb. De persoonlijke verhalen geven een kijkje in Martine’s leven en zorgen ervoor dat je je gemakkelijk kan inleven als lezer. Haar verhaal begint op 4 januari 2020, vanaf dat moment vertelt ze in een dagboek-schrijfstijl over haar leven.

In het boek krijg je een uniek kijkje over het leven met een chronische ziekte. De situaties waar ze mee te maken krijgt, zijn met humor maar ook met een serieuze ondertoon beschreven. Dit zorgt ervoor dat je met gemakt blijft doorlezen, het biedt een leuke afwisseling. Naast de verhalen, staan er ook zelfgeschreven gedichten en persoonlijke foto’s in het boek, ter ondersteuning van haar verhaal.

Naast de verfrissende schrijfstijl van Martine, ook alle complimenten voor de vormgeving van het boek. Het is duidelijk te zien dat over elk detail is nagedacht. Het ziet er strak en verzorgd uit, waardoor je niet het gevoel hebt dat je daadwerkelijk een boek aan het lezen bent. Het geeft meer een uitgebreid tijdschrift gevoel, wat erg leuk is!

Dit boek is voor iedereen aan te raden, met of zonder chronische aandoening. Het is een verhaal dat je vanaf begin tot eind zal meeslepen. Als je zelf te kampen hebt met een chronische aandoening, zal je jezelf kunnen herkennen in Martine. Als je kerngezond bent, is dit boek een ideaal kijkje in het leven van iemand die dat niet is. Het boek geeft een realisatie moment van hoe fragiel het leven kan zijn. Af en toe is zo’n moment nodig.

Het boek Kneus -en- Co van Martine Reesink kan je hier bestellen.

Dit boek krijgt 5 sterren van Floor

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!