Boekreview: Klein geluk voor de zorg

Boekreview - Klein Geluk
Credits: Ria van der Ploeg Fotografie
Titel
Klein geluk voor de zorg
Auteur
Maria Grijpma en Inge Jager
Prijs
€ 12,50

Door corona, stress en personeelstekort staan we in de zorg flink onder druk. Dit boek geeft zorgverleners tips om goed voor zichzelf te zorgen en lekker energiek te blijven. Het sprak mij meteen aan, want ik denk er best vaak over na hoe ik kan voorkomen dat ik overbelast raak.

Samenvatting

‘Klein geluk voor de zorg’ is het derde deel van de serie ‘Klein Geluk’. Ieder deel richt zich op een van de personen in de driehoek zorgverlener- cliënt - mantelzorger. Auteur Maria Grijpma weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat iedereen in deze driehoek niet alleen goed voor elkaar, maar ook goed voor zichzelf zorgt. Ze heeft veertig jaar in de zorg gewerkt, zorgt voor haar dementerende vader en heeft ervaring als patiënt. Samen met Inge Jager, mindful coach en trainer, schreef ze deze reeks.

De boeken lees je volgens Maria als een soort receptenboek. Je pikt eruit wat je aanspreekt, waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Daarbij heb je keuze uit hoofdstukken als ‘Energie’, ‘Rust’, of ‘Vrolijkheid’. Je vindt er een lading aan praktische tips. Om wat meer tot jezelf te komen kun je bijvoorbeeld tijdens de pauze een rustig plekje buiten opzoeken, één avond per week de tv niet aanzetten of een half uurtje naar mooie muziek luisteren. Er zijn ook tips om meer lol te hebben en energie te vinden, om te gaan met emoties of milder te zijn voor jezelf en voor anderen.

Wanneer je bijvoorbeeld ook nog mantelzorger bent voor je moeder, kun je haar het boekje ‘Klein geluk als je ziek bent’ laten lezen. En die vermoeide mantelzorger van een van je cliënten kan veel hebben aan ‘Klein geluk voor de mantelzorger’. Wanneer iedereen in deze driehoek leert om goed voor zichzelf te zorgen, geeft dat veerkracht, positieve gezondheid en nieuwe energie.


Review

In het voorwoord van dit boekje schrijft Diederik Gommers over de zorgverleners in zijn team: ‘Sommigen blijven relaxed en daardoor in staat om iets extra’s te doen voor patiënten en hun familie.’ Hij raadt het boek van harte aan. Net als hij denk ik dat dit boek een mooi hulpmiddel kan zijn om plezier te blijven houden in je werk.

Het goede aan dit boek is dat er minstens honderd praktische tips in staan. Er is dus altijd wel iets dat je aanspreekt. Het zijn geen dingen die moeilijk zijn, of veel tijd kosten. Samen dansen en gek doen, een smartlap schrijven, een wandeling maken, gewoon even lekker een douche nemen of niets doen en naar buiten staren. Als we dit mooie vak daardoor samen volhouden en niet massaal burn-out raken, lijkt me dat de moeite waard!

Alles is helder en op een leuke, positieve manier opgeschreven. Bij ieder onderwerp staan ook nog handige tips voor boeken of websites waarop je meer informatie kunt vinden. Zeker in combinatie met de andere boekjes uit de reeks een dikke aanrader!

De boeken uit de serie ‘Klein Geluk’ kun je hier bestellen. Een leuke cadeautip voor de feestdagen ?

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!