Boekreview: Kastanjehove van Tommie Niessen

kastanjehove-tommie
Titel
Kastanjehove
Auteur
Tommie Niessen
Uitgeverij
Ambo | Anthos
Prijs
€ 19,99
TAGS
  • Ervaringen
  • Zorgverleners
  • Patiënten
  • Verhalen

Tommie Niessen heeft samen met Loes Wouterson een nieuw boek uitgebracht: Kastanjehove. Een ontroerende en humoristische roman, gebaseerd op de belevenissen van Tommie zelf. Ik heb het boek alvast gelezen. Wat ik ervan vond, lees je hier!

Samenvatting

In Kastanjehove weet de negentienjarige Thomas niet goed wat hij met zijn leven wil. Hij is al met drie opleidingen gestopt. Op advies van zijn moeder is hij nu begonnen aan een opleiding in de zorg. Zijn eerste stage is hij goed doorgekomen, maar zijn tweede stage in een verpleeghuis blijkt een stuk pittiger…

Thomas komt erachter wat het écht betekent om in de zorg te werken: strakke roosters, vermoeide collega’s, eigenzinnige bewoners en vreemde regeltjes. En daar blijft het niet bij, want naast de gebruikelijke drukte in verpleeghuis Kastanjehove, staat er iets op de planning wat een enorme impact zal hebben op de bewoners: een verbouwing.

Meningsverschillen tussen collega’s, de bewoners en de directie van Kastanjehove leiden tot veel onrust en onzekerheid. Voor Thomas is het al moeilijk om alles wat er in de zorg gebeurt te begrijpen, laat staan de veranderingen in Kastanjehove. Maar hoe langer hij er werkt, hoe meer grip hij erop krijgt. Thomas krijgt steeds meer plezier in zijn werk.

Eindelijk heeft hij iets gevonden wat bij hem past, en dat voelt goed. Met hulp van bewoners borrelt er een strijdplan op. Kan hij dit ook ten uitvoer brengen?

Review

Ik vond het een mooi en meeslepend verhaal. De personages zijn realistisch en erg herkenbaar. Ik snapte precies hoe Thomas zich voelde in situaties die hij meemaakte op zijn stage. Ik had meteen een band met hem. Heel even voelde ik me weer stagiaire en kwamen er herinneringen naar boven. De bewoners en zijn collega's zijn zó realistisch, dat ik personen uit mijn verleden kon koppelen aan bepaalde types. Heerlijk herkenhaar.

Ik denk dat het niet alleen voor jongeren (die net begonnen zijn aan een opleiding in de zorg en stage lopen) interessant is, maar ook voor zorgpersoneel dat vergeten is hoe het ook alweer is om te starten in de zorg. Het is goed om het weer eens van een andere kant te bekijken, om je zo in de jongeren van nu te kunnen verplaatsen. 

Verder vond ik de beeldende schrijfstijl erg fijn. De situaties zijn treffend en levendig beschreven, waardoor het nog herkenbaarder werd. In mijn hoofd speelde zich tijdens het lezen een film af. Kastanjehove van Tommie Niessen is zeker een boek dat ik jullie kan aanraden!

Het boek Kastanjehove van Tommie Niessen kan je hier bestellen.

Dit boek krijgt 5 sterren van Floor

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!