Boekreview: De laatste bladzijde

esther-de-laatste-bladzijde-boek
Titel
De laatste bladzijde
Auteur
Esther Mostert
Prijs
€ 16,50
TAGS
  • Ervaringen
  • Hospice
  • Patiënten
  • Verhalen
  • Verpleegkundige

Super trots, want daar is hij dan! Hospiceverpleegkundige Esther heeft haar blogs en gedichten gebundeld tot een boek: De laatste bladzijde. Ik ben gelijk voor jullie in het boek gedoken en wat ik ervan vond lees je hier! 

Samenvatting

De laatste levensfase, de stervensfase, de laatste bladzijde uit het levensboek van mensen. Esther Mostert (hospiceverpleegkundige) neemt je op een integere en respectvolle manier mee achter de gordijnen van een hospice, met als doel om het taboe rond de dood te doorbreken. In de laatste levensfase heerst niet alleen verdriet, maar net zoals in het ‘normale’ leven is er ook: lachen, genieten, huilen, sarcasme, lol, boosheid en ja: zelfs feesten.

In deze bundel van haar verhalen en gedichten komt alles aan bod. Doodgaan hoort ook bij het leven en Esther kan dit verwoorden op een manier waardoor de lezers ontroerd, verbaasd en verwonderd raken. Een bundel van verhalen en gedichten met een lach en een traan.

Review

Ik zou het boek 'De laatste bladzijde' in één woord kunnen omschrijven: kippenvel. Nu moet ik eigenlijk bijna altijd bij de blogs van Esther een traantje wegpinken en schiet er regelmatig kippenvel over mijn lichaam, dus dit had ik stiekem al kunnen verwachten.

Esther is begonnen met het schrijven van verhalen, om de prachtige mensen die ze op haar werk heeft mogen ontmoeten niet te vergeten. Het werkt voor Esther om de verschillende indrukken van zich af te kunnen schrijven. Het is niet alleen om het afscheid te kunnen verwerken maar ook een herinnering, als een ode en dankbaarheid dat ze deze mensen heeft mogen leren kennen. 

Wat ik zo mooi vind aan de verhalen van Esther, is dat ze een situatie of persoon (ook al is het een treurig verhaal) met enorm veel respect en liefde kan omschrijven. Ze schrijft op zo'n beeldende manier dat het voelt alsof je de situatie daadwerkelijk meemaakt. De verhalen zijn herkenbaar, onroerend en meeslepend. 

Daarnaast kan ik uit elke blog een eigen les of boodschap halen. Zoals de blog 'Hij neemt geen genoegen met: tot de dood ons scheidt'. Dit verhaal gaf mij weer hoop: echte liefde bestaat dus wél! Of het verhaal 'Wat zal de hemel rocken'. Deze gaat over een patiënt die in zijn eigen wereld zit, maar zich tóch van meer bewust is dan je zou denken. Geef dus alle patiënten - of ze nu bij bewustzijn zijn of niet - al je liefde en aandacht die je kan geven. 

Esther, ik heb enorm veel respect voor je werk. Dankbaar dat je een kijkje geeft in deze laatste fase van het leven. Het zijn prachtige verhalen en ik kan het boek alleen maar aanraden. 

Het boek De laatste bladzijde van Esther Mostert kan je hier bestellen.

Dit boek krijgt 5 sterren van Floor

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!