Bijzondere aflevering van Brandpunt+: Geheimen delen met een robot

zorgrobot Phi Pepper Brandpunt
Wat
Aflevering Brandpunt+
Onderwerp
Zorgrobot
Waar
Terug te kijken via onderstaande link
Genre
Reportage/informatief
Omroep
KRO-NCRV

Omdat ik graag eens wilde zien hoe zorgrobots in de praktijk werken, besloot ik Brandpunt + te kijken. Hierin krijgt de verstandelijk beperkte Lydia (40) een robot als logee.

Zorgrobots, ik wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden. Zorg moet persoonlijk en menselijk zijn, vind ik. Maar ik weet ook dat robots eenzaamheid tegen kunnen gaan en patiënten kunnen helpen door bijvoorbeeld te vragen of ze hun medicatie al in hebben genomen.

Sociale robot in de praktijk

In deze kwestie zijn er naar mijn mening twee dingen belangrijk: 1. Wordt de client gelukkiger van de aanwezigheid van de robot? 2. Wordt de zorgverlener door de robot ontlast? Voor meer inzicht besloot ik de aflevering van Brandpunt + te kijken waarin de verstandelijk beperkte Lydia (40) en ‘haar’ zorgrobot Phi worden gevolgd.

Robot als logee

Lydia woont in zorggroep Philadelphia, waar sociale robots in de praktijk worden getest door tijdelijk bij bewoners in te trekken. Dit keer is Lydia aan de beurt: zij heeft er voor twee weken en robot-vriendje bij.

Vriendje

Als je Lydia in de weer ziet met Phi, kun je maar één conclusie trekken: de robot is een aanvulling op haar leven. Zowel praktisch gezien als sociaal: ze kletsen samen en luisteren naar Volendamse muziek. Lydia noemt haar ‘schatje’ en ‘maatje’ en is in tranen als ze uiteindelijk weer moet vertrekken.

Anti-eenzaamheid

Ook Lydia’s ouders zijn voorstander van het inzetten van sociale robots. Natuurlijk hebben ze liever dat er 24/7 een menselijke verzorger bij Lydia is, maar daar is natuurlijk geen mankracht voor. Voor hen is er maar één ding van belang: dat Lydia niet vereenzaamt als zij er niet meer zijn. En het is wel duidelijk dat Phi daarbij kan helpen.

Maar wat vindt de zorgverlening ervan?

Mooi om te zien hoe een robot een aanvulling kan zijn in de zorg. Wat ik echter wel in de reportage mis, is de ervaring van de zorgverleners van Lydia. Worden zij door de robot ontlast? Of kost hij juist tijd? Het schijnt dat in het programmeren van een robot veel tijd gaat zitten... En wat vinden zij er überhaupt van, zo’n plastic computer die voor ‘hun’ cliënten zorgt?

Wil jij je ervaring delen?

Misschien moet ik binnenkort maar eens proberen een zorgverlener te interviewen die met een robot zoals Phi werkt. Of misschien heb jij weleens met een zorgrobot gewerkt? Dan zou ik het zeer op prijs stellen als je in een reactie over jouw ervaringen vertelt. Ik ben heel benieuwd!

Terugkijken

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!