Zuster Toos: 'Ik bewonder zijn levenslust en positieve houding'

toos-ms-cliënt

Zo af en toe krijg je een patiënt die dichterbij komt dan professioneel gezien misschien wenselijk is. Die letterlijk en figuurlijk onder je huid kruipt. Zuster Toos vertelt over die van haar.   

Hij is iets ouder dan ik. Ik help hem met de zorg op bed. Bed in de woonkamer, omdat met de traplift naar boven een al lang gepasseerd station is. Om ons heen staat de collectie hulpmiddelen. Hooglaag bed, passieve tillift, aangepaste elektrische rolstoel. Ruim 25 jaar geleden kwam voor hem de diagnose MS, en in al die jaren was er de steeds verder vorderende achteruitgang.  

Ik bekijk het met gemengde gevoelens. Hij houdt ondanks alles de moed erin. Ik heb nog nooit een klagend geluid uit zijn mond gehoord. 'Ben je nou nooit eens schijtchagrijnig over het feit dat dit je is overkomen?', Vraag ik. 'Een tijdje terug even', krijg ik als antwoord. 'In die tijd was er een vrij nieuw medicijn. Ik kwam er niet meer voor in aanmerking omdat ik toen al te slecht was.' Om hem heen zag hij medepatiënten die wel mochten starten met het medicijn. 'k zag ze vooruitgang boeken en was stikjaloers. Daar werd mijn humeur niet beter van', zei hij. Ik kon het me helemaal voorstellen. Eerst te horen krijgen dat je MS hebt, en als er dan eindelijk een medicijn is uitgevonden, vis je net achter het net.

'Maar wat heb ik aan chagrijnig zijn?', zegt hij weer. 'Ik word er niet beter van, en mijn omgeving wordt er ook niet vrolijker van.' Zijn moeder is er regelmatig om voor hem te zorgen als zijn wederhelft aan het werk is. Ik bewonder zijn levenslust en positieve houding. Tegelijkertijd maakt hij van alles in mij los. Ik ben een beetje jaloers als ik zijn moeder met alle liefde voor haar kind zie zorgen; dat is voor mij een gepasseerd station. Ik schaam me diep. Ik ben namelijk wel schijtchagrijnig geweest toen bij mij de diagnose MS kwam. Tegelijkertijd schaam ik me bijna nog meer dat mijn diagnose zo recent is dat mijn prognose hopelijk veel rooskleuriger is dan de zijne.

Tegelijkertijd is zijn fysieke staat voor mij de absolute nachtmerrie en reden tot euthanasie, zoals ik er nu over denk. Ik schaam me dat ik voor hem zorg, met mijn grote geheim diep verborgen onder mijn uniform. Wat heb ik te klagen, ik ben nog zo goed... De buitenwereld ziet een patiënt in bed en een zuster aan bed. Even moet ik denken aan Guus: 'de trein raast alsmaar verder en kilometers spoor schieten onder mij door'. De wisselwerking is hier niet te missen; mijn gevoel raast ook. Maar ik zorg met alle liefde door, samen met mijn grote geheim.

zuster-toos-carina-blog

Dit is Carina:

Mijn naam is Carina (45), getrouwd en moeder van twee prachtige zoons. Ik ben al 26 jaar werkzaam in de zorg en na aan een aantal werkplekken te hebben gehad, weet ik dat mijn passie ligt in de thuiszorg en wijkverpleging. Elke dag stap ik met veel plezier in mijn autootje om te gaan zorgen voor ‘mijn’ cliënten. Je maakt een enorme diversiteit aan dingen mee, en bent aangewezen op je eigen kennis, kunde en inventiviteit. Na 26 jaar kan ik nog steeds met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik het mooiste vak heb van de wereld. Mijn blogs, die ik deel via mijn Instagram-account @zustertooszorgt, zijn ontstaan doordat ik me soms erg kan storen aan het negatieve daglicht waarin de zorg soms wordt neergezet. Tuurlijk het is hard werken, maar er zijn zoveel onbetaalbare gouden momenten, als je ze maar wil zien. Daar kan voor mij geen topsalaris tegenop. Momenteel volg ik naast mijn baan een deeltijdstudie HBO-V, een pittige combinatie. Ontspannen doe ik in mijn tuin, wandelend met mijn hond, en uitgebreid koken voor mijn mannen, familie en vrienden. Kortom: ik ben een gelukkig mens.

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Volg je mij al op Facebook, Instagram of Twitter? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier.