Zuster Marieke - 'Alles wat ik op dat moment uit handen kan laten vallen, moet wachten of draag ik aan collega’s over'

Marieke-moeder-baby

Werken op de neonatologie betekent dat er altijd onvoorspelbare dingen kunnen gebeuren tijdens je werkdag. Zuster Marieke werd tijdens haar dienst gebeld door de kinderarts. Een pasgeboren kindje heeft met spoed extra ondersteuning nodig.

Met de regie-telefoon op zak kun je voor van alles gebeld worden. De secretaresse die doorgeeft dat ouders nog een huisarts moeten opgeven, de apotheek die wil weten of een bepaalde order klopt, het lab om een afwijkende uitslag door te bellen, collega’s met vragen. Af en toe kan dat ding roodgloeiend staan en moet ik me tegenover ouders verontschuldigen dat ik wéér een telefoontje krijg.

Maar dan zie ik het nummer van de kinderarts verschijnen. ‘Ik sta nu op OK, er is een sectio gedaan en het kindje heeft extra ondersteuning nodig.’

Alles wat ik op dat moment uit handen kan laten vallen, moet wachten of draag ik aan collega’s over. Ik loop naar de kamer die spoed-klaar staat. Ik sluit de CPAP machine aan, zet de monitor aan en controleer alle instellingen en spullen die klaar liggen nog eens. Inmiddels kan ik dit proces dromen, maar de adrenaline komt toch altijd nog even omhoog. Het is telkens afwachten hoe het kindje het doet waarmee de kinderarts straks gaat komen.

Vanuit de kamer hoor ik de herkenbare piepjes van het apparaatje op de transportcouveuse die de hartslag en saturatie van de baby in de gaten houden. Een paar seconden later rolt de couveuse naar binnen, begeleid door de kinderarts, verpleegkundige van de verloskamers en een beduusde vader.

Samen met een collega starten we de zorg op. Snel even wegen – ‘Vader! Maakt u een foto?!’ en dan door naar de opvangtafel. Routineus werken we samen. Het jongetje ligt ondertussen hard te werken voor zijn ademhaling, hij heeft het nog even niet zo makkelijk. Al vlug hebben we alles geïnstalleerd en leggen we het jongetje op zijn buik zodat hij wat makkelijker kan ademen. Langzaam verdwijnen de meeste mensen en spullen uit de kamer en blijf ik alleen achter met de vader aan het bed van zijn pasgeboren zoon. Rustig leg ik uit wat we allemaal gedaan hebben en hoe we alles in de gaten houden. Al die tijd is vader wat op de achtergrond gebleven en zat hij verbouwereerd op de bank toe te kijken. Hij durfde het nog niet aan dichtbij te komen. Nu de rust wat is wedergekeerd zit hij toch aan het bed van zijn zoon en heeft hij inmiddels zijn grote hand op de rug van het jongetje liggen. Zachtjes praat hij tegen hem. Een bezorgde blik in zijn ogen.

Na een poosje is moeder stabiel genoeg om ook naar de kamer te komen. Zij heeft haar kindje alleen nog maar gedurende een paar seconden gezien. Ze oogt vermoeid terwijl ze de kamer op wordt gereden, maar zodra ze haar zoon ziet liggen zie ik haar ogen oplichten. Direct daarna een bezorgde blik – hij ziet er zo zielig uit met al die toeters en bellen. Is dat mijn kind? Gaat alles wel goed? Nogmaals vertel ik alles wat we hebben gedaan en hoe goed het jongetje het inmiddels al doet. Vader kan deze uitleg prima nog een keer gebruiken – die was alles volgens mij alweer vergeten.

En dan volgt voor mij het mooiste moment. Zelfs met al die toeters en bellen leg ik het jongetje bij zijn moeder op haar blote borst. Een gelukzalige glimlach verschijnt op haar gezicht. Ze slaakt een diepe zucht. Dit is zoals het hoort te zijn. Een gezinnetje van drie met een glunderende vader die naar zijn vrouw en kind kijkt. En ik? Ik kijk vanaf een afstandje toe.

zuster-marieke

Dit is Zuster Marieke:

Hi! Mijn naam is Marieke, ik ben 30 jaar en vroeger wilde ik eerst boerin, daarna Cliniclown en toen kinderarts worden. Inmiddels werk ik als neonatologie verpleegkundige op een post-IC neonatologie afdeling in een perifeer ziekenhuis. Op onze afdeling liggen te vroeg geboren kinderen vanaf 32 weken zwangerschap en zieke pasgeborenen. Daarnaast worden kinderen vanaf 30 weken overgenomen vanuit de NICU. Ik schrijf over de intense, acute en spannende momenten, maar ook over de grote en kleine lichtpuntjes en het geluk en de blijdschap als een kindje na een periode van onzekerheid met de ouders mee naar huis mag. Je kunt hier een kijkje nemen op mijn blog, of volg mij op instagram: @zuster_marieke

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!