'Ze scheldt hem uit, beschuldigt hem van het achterlaten van haar en dat hij er verschillende vrouwen op nahoudt'

Maaike-Henk-Ede

Henk (*) en tante Lien (*) waren bijzondere mensen, die blogger Maaike jaren geleden leerde kennen. Sommige mensen kun je simpelweg gewoon nooit vergeten. Henk en Tante Lien zijn daar voor haar hét bewijs van! Tante Lien leeft al jaren niet meer, maar Maaike kan haar nog helder voor de geest halen. Tijd dus voor een blog over hen!

'Dag Maaike, met Henk uit Ede.' Het standaard begroetingszinnetje komt me weer tegemoet. 'Hoi Henk, jij wil vast weten hoe het met tante Lien gaat en haar even spreken?', reageer ik terug. Ik vertel hem hoe de dag verlopen is en geef hem vervolgens zijn geliefde tante Lien aan de telefoon. De moeder van Henk is overleden toen hij nog heel erg jong was. Hierna heeft hij altijd samen met tante Lien in één huis geleefd. Ze sliepen samen in één bed. Het is een twee-eenheid, al is de relatie tussen beide wel ernstig verstoord. Henk heeft schizofrenie en tante Lien heeft naast haar dementie ook psychische stoornissen, al is een diagnose nooit officieel gesteld door het afhouden van zorg.

Henk belde dagelijks meerdere malen, op de meest onmogelijke tijden. Voor ieders rust zijn daar afspraken over gemaakt en belt hij nu op vaste, afgesproken tijdstippen. In Ede woont hij al tijden niet meer, al heeft hij daar jaren samen in één huis gewoond met tante Lien. Doordat de situatie thuis echter onhoudbaar werd, woont zij nu bij ons op de afdeling en Henk, mede door zijn schizofrenie, in een GGZ-instelling. Op goede dagen zegt hij altijd: 'Met Henk uit Ede'. En op de slechte dagen: 'Met Henk uit Wolfheze.' Op de slechte dagen is hij wantrouwend naar ons toe, over de zorg die Tante Lien ontvangt en de medicatie die ze krijgt. Soms komt hij met een taxi op bezoek. Smoezelige kleding, trui achterstevoren of binnenstebuiten aan.

Na een paar minuten hoor ik tante Lien, zoals zo vaak, tekeergaan tegen Henk. Ze scheldt hem uit, beschuldigt hem van het achterlaten van haar en dat hij er verschillende vrouwen op nahoudt. Als zusters komen we verbaal gezien ook niet ongeschonden uit de strijd die tante Lien met Henk voert. De woordenschat van Tante Lien is onuitputtelijk, waarin wij als zorg uiteindelijk ingrijpen en de telefoon weer van haar overnemen. Henk blijft altijd vriendelijk, zo trouw als een hond en het volgende afgesproken moment belt hij weer keurig: 'Dag Maaike, met Henk uit Ede...'

Maaike ?

(*) Deze namen zijn fictief in verband met de privacy

maaike-blogger

Dit is Maaike:

Mijn naam is Maaike van Rossum. Ik ben 33 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters. Ik werk al vijftien jaar met veel liefde en plezier als verzorgende IG en zorg coördinator in de ouderenzorg, Sinds voorjaar 2018 is daar echter een diepere dimensie in ontstaan, toen bleek dat mijn vader, toentertijd nog 64 jaar, een beginnende vorm van dementie had. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina. Sinds februari 2021 ben ik gestart met de verpleegkunde opleiding. Een nieuwe en spannende stap, waarin ik werk, gezin, school en studie zal moeten gaan combineren!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!