Wereld Niet Roken Dag: Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken

niet-roken

Vandaag is het Wereld Niet Roken Dag! Een sigaretje, mijn guilty pleasure tijdens het uitgaan. Tegenwoordig heb ik het helemaal afgezworen en ik voel me lichamelijk stukken beter. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam wanneer je stopt? 

Voordat ik je uitleg wat er in je lichaam gebeurt wanneer je stopt, gaan we kijken hoe een rokersverslaving eruitziet. In een eerder artikel ben ik in gesprek gegaan met Wanda de Kanter en Pauline Dekker, beide longarts én ex-roker, schrijvers van het doe-boek ‘Nederland stopt met roken’ en oprichters van de Rookstoppoli.  

Verslaving: zo werkt het

‘Nicotine, één van de belangrijkste ingrediënten van tabak, is een verslavende stof,’ legt Pauline uit. ‘Tabaksfabrikanten hebben zelfs allerlei trucs bedacht om een sigaret nóg verslavender te maken. Binnen zeven seconden na je eerste trekje gaat er seintje naar het beloningssysteem in je hersenen. Acute bevrediging dus.’ ‘En dat prettige gevoel koppel je aan de handeling van dat moment; koffiedrinken, borrelen, pauzeren, wandelen,’ vervolgt Wanda. ‘Simpel gezegd: alles wat je doet, wordt leuker met een sigaret. Een half uur na het roken, is het nicotinegehalte weer gedaald en ga je je onprettig voelen. Dus steek je er weer één op om dat fijne gevoel opnieuw te krijgen. En zo ga je de hele dag door, steeds hunkerend naar de volgende sigaret.’

Van die lichamelijke verslaving ben je in drie tot vier weken af. Maar hardnekkiger is de geestelijke afhankelijkheid. Je brein houdt je namelijk constant voor de gek dat bij alle handelingen en gemoedstoestanden – stress, verdriet, blijdschap – waar je eerder bij rookte een sigaret nodig is. Die (onbewuste) hunkering, de combinatie van geestelijke en lichamelijke verslaving, is de reden waarom stoppen zo moeilijk is. 

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt

Het is even doorzetten maar als het je uiteindelijk is gelukt dan gebeurt er een hoop in je lichaam. 

  • Na 20 minuten: Je bloeddruk en hartslag daalt.
  • Na 24 uur: Alle koolmonoxide is al uit je lichaam. Je longen beginnen zich schoon te maken. Het kan dat je slijm ophoest. 
  • Na 48 uur: Alle nicotine is al uit je lichaam. Ook merk je dat je meer ruikt en beter proeft.
  • Na 72 uur: Je hebt meer energie en het ademen gaat makkelijker.
  • Na 2-12 weken: De bloedsomloop en longfunctie is verbeterd.
  • Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je rokershoestje verdwijnt.
  • Na 1 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd.
  • Na 5-15 jaar: Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker.
  • Na 10 jaar: Het risico op longkanker is gehalveerd
  • Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

Hulp nodig? Ga naar de Rookstoppoli!

Het is bekend dat als je écht wilt stoppen en je goed voorbereidt (lees dat boek; het heeft al tienduizenden mensen geholpen!), dat je dan een hele dikke, vette kans maakt dat het lukt. Kan je wel een beetje extra hulp gebruiken? Je kunt je huisarts vragen om een verwijzing naar de Rookstoppoli in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk. ‘Stoppen doe je zelf, gestopt blijven doe je samen,’ is het credo van de rookstopcoaches daar. Enige voorwaarde om mee te mogen doen: je moet het écht willen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!