Wat kun jij zelf doen om je werkplek 'excellent' te maken?

Excellente werkplek verpleging v&vn

Je hebt er vast al eens over gehoord: excellente zorg. Maar wat is dit precies? Wat heb je ervoor nodig? En bovenal: hoe kun je zélf bijdragen aan zo’n 'uitmuntende' werkplek?

Hoge werkdruk, altijd tijd tekort, geen budget voor bijscholing… Klinkt vast bekend, hè? Zou het niet heerlijk zijn als we daar iets aan konden veranderen? Gewoon, iets meer die zorg geven waar we ooit die opleiding voor zijn gestart?

V&VN weet raad

Oké, ik weet het: in m’n eentje kan ik niet de wereld veranderen. Maar wat kan ik wél doen? Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij onze belangen- en beroepsvereniging V&VN. Daar hoorde ik over excellente zorg, een aanpak die een matige werkplek om kan toveren tot een superfijne werkomgeving. Waar patiënten of cliënten de beste zorg krijgen en iedereen naar volle tevredenheid werkt. Interessant..!

Geduld is een schone zaak

Maar hoe doe je dat, je werkplek excellent maken? Is het een magische toverformule? Nee, helaas niet. Het is niet iets wat je zomaar even alleen doet en kost tijd, veel tijd. Maar voordat ik bij het deel kom wat je zelf kunt doen, sta ik eerst stil bij wat excellente zorg precies is.

8 kenmerken van excellente zorg

Wat maakt een werkplek of afdeling excellent? Volgens V&VN is dat als je aan acht voorwaarden voldoet:

  1. Werken met vakbekwame collega’s: jouw collega’s beschikken over de juiste beroepsvaardigheden.
  2. Goede relaties met artsen: jullie geven op basis van gelijkwaardigheid samen invulling aan de zorg.
  3. Autonomie: jij hebt de vrijheid om zelfstandig te handelen op basis van wat je weet.
  4. Support van de direct leidinggevende: je baas is betrokken en jij ervaart genoeg ondersteuning.
  5. Zeggenschap over de beroepsuitoefening: je hebt in voldoende mate inspraak en mag zelf besluiten nemen.
  6. Opleidingsmogelijkheden: je kunt je ontwikkelen en je krijgt de mogelijkheid bij te blijven in je vak.
  7. Voldoende personeel: er zijn genoeg collega’s om het werk te kunnen doen.
  8. Patiëntgerichte zorgcultuur: de wensen en behoeften van de patiënt staan altijd op nummer één.

Werken zonder zorgen

Slik. Makkelijk klinkt het allemaal niet. En stiekem vergt het ook nog best wat van zowel jouw collega’s als jullie afdelingshoofd(en). Maar wat kun je wél (zelf) doen? In het kader van punt zeven kun je bijvoorbeeld bijdragen aan een positieve beeldvorming over jouw organisatie. Altijd klagen over je werk maakt anderen niet enthousiast. Er zijn zelfs collega’s die over hun werk in de zorg bloggen of Instagrammen om nieuwe collega’s te trekken. Misschien ook iets voor jou?

Je bent nooit te oud om te leren!

Maar ook punt één, werken met vakbekwame collega’s, is iets waaraan jij kunt bijdragen. Zorg ervoor dat je je blijft verdiepen in je vak. Lees vakliteratuur, leer van collega’s, blijf nieuwsgierig. Prikkel collega’s door casussen te bespreken. En sta open voor hun zienswijze.

Is dit goed voor de patiënt?

Wat betreft punt acht: vraag je bij alles wat je doet af of de patiënt of cliënt er baat bij heeft. Is het antwoord vaak ‘nee’, probeer dan het gesprek met je leidinggevende erover aan te gaan. Wellicht kunnen jullie samen (kleine) aanpassingen verzinnen waar de patiënten baat bij hebben. Tenslotte wil iedereen die voor de zorg heeft gekozen, patiënten de beste zorg geven. Oók jouw baas!

Positief effect

Onderzoek toont het positieve effect aan van excellente zorg in de praktijk: verpleegkundigen en verzorgenden die goede zorg kunnen verlenen, zijn meer tevreden over hun werk en werkomgeving. Hierdoor dalen het ziekteverzuim, personeelsverloop en de wervingskosten van personeel. Kijk, dat is waar we in deze tijden naar op zoek zijn!  

Kijk, zij doen al aan excellente zorg!

Meer weten? Lees hier hoe je met excellente zorg in jouw organisatie aan de slag gaat. Ben je benieuwd waar excellente zorg al succesvol wordt toegepast? Vind hier inspiratie uit de praktijk.

Lees ook:

Ouderenzorg saai? Nee hoor! Vijf gouden momentjes

Grijs, Groen en Gelukkig: ‘De natuur maakt veel verhalen los over vroeger’

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!