Verpleegkundige Nico over de zes zijdes van het IC-bed – ‘In acute situaties nemen we allemaal een positie in’

IC verpleegkundige acute situaties reanimatie bed

Op de IC lopen veel control freaks rond. Om ook tijdens acute, instabiele en heftige situaties de regie te hebben, heeft ieder een positie aan het bed, met bijbehorende taken. IC-verpleegkundige en blogger Nico geeft je een rondleiding. Wist je dat het bed een droge en een natte kant heeft?

Op de IC zijn we opgeleid om in acute situaties snel een beeld te vormen van het probleem bij de patiënt. Hiervoor gebruiken we de ABC-methode. Is de ademweg vrij, hoe is het bewustzijn, hoe is de circulatie? Om deze functies in de acute fase het beste te controleren en te optimaliseren hebben we diverse technieken en hulpmiddelen én de handigste positie aan het bed.

En nee, dat zijn niet alleen de rechter- en linkerzijde. Het zijn er maar liefst zes:

1) Rechterzijde

Op de meeste intensive care-afdelingen vind je aan deze zijde van het bed de pendel (de grote arm vanuit het plafond): de monitor waarop de vitale functies in beeld worden gebracht. Bedienen kan met een afstandsbediening, maar het is wel zo handig om direct bij alle knoppen te kunnen. Ook sluit je vanaf deze monitorzijde de metingen aan die op de monitor zichtbaar worden: ECG, bloeddruk, ademhalingsfrequentie, zuurstofverzadiging (saturatie genoemd). Op onze afdeling staat ook het beademingsapparaat aan deze zijde. Deze zijde wordt ook wel de ‘droge kant’ genoemd.

2) Linkerzijde

Tegenover een ‘droge kant’ heb je natuurlijk ook een natte zijde ? Aan de linkerkant van het bed hangt de andere pendel die vanuit het plafond komt. Hier vind je infuuspompen en spuitenpompen om snel vloeistof, bloed en diverse medicijnen te geven aan de patiënt. Uitzuigapparatuur en zuurstof bevinden zich hier ook. Erg belangrijk om een patiënt met problemen aan de luchtwegen te behandelen. Om te assisteren bij een intubatie is dit ook dé plek.

3) Hoofdeinde

Dit is de plek om de ademweg van de patiënt vrij te maken. Met een masker en een beademingsballon wordt pure zuurstof aan de patiënt gegeven (ook wel ‘kappen’ genoemd). Als er een beademingbuisje geplaatst moet worden, staat op deze positie de intensivist. Assisteren gaat dan vanaf de beide zijdes. De linker persoon geeft meestal de uitzuigkatheter, videolaryngoscope en tube aan. Een ander teamlid dient op aanwijzing van de intensivist de slaap- en verslappende medicatie toe.

4) Voeteneinde

Vanaf hier heb je eigenlijk het beste overzicht, omdat je in één oogopslag de patiënt, de medicatie, de infusen, de monitor en de apparatuur ziet. En hier hangt de monitor waarop al deze gegevens samenkomen.

5) Onderzijde

Ja, door de zwaartekracht belanden er diverse zaken aan de onderzijde van het bed. Denk aan de opvangsystemen zoals een urinemeter, een wonddrain of thoraxdrain.

6) De bovenzijde

Daar kom ik eigenlijk zelden. Maar ja, bij een reanimatie moet je toch echt boven het bed handelen door middel van compressies op het borstbeen.

Wie staat waar?

De positie aan het bed zorgt vooral voor duidelijkheid en overzicht. In acute situaties en met voldoende personeel neemt een ieder één positie in. We spreken van te voren af wie de opname doet en dus de regie heeft. Veel handelingen zijn bij het innemen van de bepaalde positie al vooraf duidelijk, dat scheelt dus ook veel vragen over en weer. Verder is het een kwestie van veel oogcontact maken en horen en zien wat de collega’s en de patiënt nodig hebben.

Control freaks

Op deze manier hebben wij – control freaks van de IC – óók de regie over de instabiele en heftige situaties waar wij vaak mee te maken krijgen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!