Verpleegkundige Eva - ‘Mijn lijf laat mij in de steek, en dat maakt mij angstig’

Eva-gesprek

De dood is een onderwerp waar vaak een taboe op rust. Daardoor wordt er niet vaak over gesproken. Toch kan het belangrijk zijn om erover te praten. Vandaag vertelt Eva over een bijzonder gesprek met een patiënt die weet dat ze deze mysterieuze ziekte niet gaat overleven... 'Wat ongemakkelijk schuif ik naast haar op een klein randje van het bed en ze pakt mijn hand.'

Ze klopt met haar hand naast haar op het bed. 'Heb je tijd om even te kletsen?', vraagt ze.

Wat ongemakkelijk schuif ik naast haar op een klein randje van het bed en ze pakt mijn hand. Je ziet dat het haar steeds zwaarder af gaat en het steeds moeilijker begint te worden om de positiviteit vast te houden. Ze is moe van alle behandelingen, onderzoeken en afspraken die ze de afgelopen maanden heeft gehad. Al langere tijd kom ik eens in de zoveel tijd bij haar en ondanks dat geen arts zich nog uitgesproken heeft over haar prognose, is ze zich maar al te bewust van haar kwetsbaarheid. Het is een ziekte die weinig voorkomt en daardoor zijn er heel veel knappe koppen die zich over deze ‘puzzel’ buigen.

Ze glimlacht naar mij en ik glimlach terug. ‘Hoe heb je de afgelopen dagen beleeft?’, vraag ik haar. Ze kijkt weg. ‘Zwaar’, mompelt ze, terwijl ze de brok in haar keel wegslikt.

Ze zag vele gezichten in het ziekenhuis, allemaal keken ze naar ‘deze puzzel’. Het klinkt wat naar het zo te noemen, maar dit is helaas wel de werkelijkheid. Want wie ziet de mens? De mens achter de ziekte? Wie ziet de onzekerheid en angst? Wie praat met haar over het wat als? Want niemand zegt het, maar eigenlijk weten we allemaal, inclusief zijzelf, dat ze dit niet gaat overleven.

‘Mijn lijf laat mij in de steek, en dat maakt mij angstig.’ We praten verder over hoe ze zich voelt en wat dit alles met haar doet. Totdat ik de vraag stel: 'Ben je bang om dood te gaan?'

Haar grote bruine ogen staren mij even aan, waarna ze begint te huilen. De stilte vult daarna de kleine knusse slaapkamer, terwijl ik mij afvraag of dit de juiste vraag was op het juiste moment.

Ze kijkt op van onze verstrengelde handen. ‘Ja, ik ben bang om dood te gaan, en ja, ik wil daar over praten, maar niemand spreekt erover. Alsof het een verboden onderwerp is.’ Nu dwalen mijn ogen af naar onze handen. Geschrokken, maar toch ook opgelucht van haar reactie. Een opening om te praten, praten over de dood. Over dat wat haar te wachten staat.

‘Niet over zo’n beladen onderwerp, hoor.’ zegt haar man als hij binnenkomt en ons hoort praten over de dood. ‘Ben jij bang dat ik doodga?’, stelt ze er gelijk achteraan. Hij verstart, alsof hij net een klap in zijn gezicht heeft gehad die hij niet zag aankomen. Zijn vrouw klopt weer op het bed, nu aan de andere kant. ‘Zullen we even kletsen?’

Met elkaar hebben we een bijzonder gesprek over onderwerpen die normaal niet bespreekbaar waren voor dit jonge stel. Nog niet eerder waren ze met de dood bezig geweest. Ik mocht ze begeleiden en doorvragen we hebben gehuild en gelachen. Het leek wel een gesprek over het leven, maar het ging toch ook over de dood. Omdat deze twee onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden...

(𝐴𝑙𝑙𝑒 𝑔𝑒𝑠𝑐ℎ𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑣𝑒𝑟ℎ𝑎𝑙𝑒𝑛 𝑧𝑖𝑗𝑛 𝑜𝑛ℎ𝑒𝑟𝑘𝑒𝑛𝑏𝑎𝑎𝑟 𝑔𝑒𝑚𝑎𝑎𝑘𝑡 𝑖𝑣𝑚 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑎𝑐𝑦 𝑣𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝑐𝑙𝑖𝑒̈𝑛𝑡𝑒𝑛 𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑒𝑛𝑠 𝑛𝑎𝑎𝑠𝑡𝑒𝑛. 𝑉𝑒𝑟ℎ𝑎𝑙𝑒𝑛 𝑧𝑖𝑗𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑚𝑎𝑎𝑙 𝑜𝑢𝑑𝑒𝑟 𝑑𝑎𝑛 𝑒𝑒𝑛 ℎ𝑎𝑙𝑓 𝑗𝑎𝑎𝑟, 𝑖𝑑𝑒𝑛𝑡𝑖𝑡𝑒𝑖𝑡 𝑖𝑠 𝑣𝑒𝑟𝑎𝑛𝑑𝑒𝑟𝑑, 𝑣𝑒𝑟ℎ𝑎𝑙𝑒𝑛 𝑠𝑎𝑚𝑒𝑛g𝑒𝑣𝑜𝑒𝑔𝑑, 𝑠𝑡𝑢𝑘𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑒𝑔g𝑒𝑙𝑎𝑡𝑒𝑛 𝑜𝑓 𝑔𝑒𝑠𝑐ℎ𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛 𝑒𝑛 𝑔𝑒𝑑𝑒𝑒𝑙𝑑 𝑚𝑒𝑡 𝑡𝑜𝑒𝑠𝑡𝑒𝑚𝑚𝑖𝑛𝑔.)

Eva-blogger

Dit is Eva:

Mijn naam is Eva, verpleegkundige, ondertussen ruim tien jaar werkzaam in de zorg. Toen ik als 16-jarig meisje in de ouderenzorg begon, ben ik ook begonnen met schrijven. Dit deed ik vooral om alle heftige gebeurtenissen een plekje te geven. Sinds een jaartje of twee ben ik deze verhalen ook gaan delen op een pagina, genaamd: ‘De wereld door de ogen van een zuster’. Ik ben werkzaam op de PG en in de specialistische thuiszorg. Door deze combi is mijn werk dan ook heel afwisselend en kom ik de meest uiteenlopende situaties tegen. Deze deel ik graag met jullie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!