Verpleegkundige Anne: 'Het woord coronavaccin doet veel stof opwaaien'

anne-vaccinatie

In deze blog vertelt verpleegkundige Anne over de vragen die bij de keuze komen om wel of niet te vaccineren. Beide partijen hebben argumenten en gedachten die ze kan begrijpen. 

Angst. Het is eigenlijk best een gek iets, die angst. Rationeel bekeken een emotie, maar het is zoveel meer dan dat. Het maakt dat je dingen wel of juist niet doet. Keuzes. Als verpleegkundige heb je hiermee te maken; zowel in je professie bij je patiënten als bij jezelf als professional.

Zo zorgde ik laatst voor een patiënt. Een simpel symptoom als buikpijn of braken bij een vrouw bleek een complex probleem te zijn. De vraag waarom ze niet eerder aan de bel trok, werd beantwoord met dat er angst was. Niet zozeer voor de artsen of voor het ziekenhuis, maar voor de uitslag. Ze wist dat er ergens wat mis was; toch kwam ze niet. Nu is het te laat... Zou het geholpen hebben als ze eerder aan de bel getrokken had? Dat is niet te zeggen en heel eerlijk gezegd nu ook niet meer relevant. We gaan nu, na de diagnose, voor comfort bij een vrouw van midden vijftig. Een werkende vrouw, een kapster. Een vrouw die steeds meer vermagerde, wetende dat dit niet normaal was. Nu palliatief. Dit raakt me. 

Na de zorg van die dag en de gesprekken, blijft ze maar in mijn hoofd zitten. Hoe kan dit? Hoe kan het dat angst zoveel invloed heeft op onze keuzes en acties? Het lijkt wel of rationeel denken dan wegvalt. Het wordt overgenomen door emotie. Je weet en voelt dat er wat mis is in je lijf en je wilt er vanaf, maar tegelijkertijd heb je ook angst voor bevestiging van je vermoedens.

Maar ook in de keuzes in mijn beroep als verpleegkundige zie ik deze angst. Het woord coronavaccin doet veel stof opwaaien. Ik weet het, dit is een gevoelige snaar. Het is iets wat veel met ons, zorgmedewerkers, doet. Het is namelijk niet alleen een vraag aan ons als persoon, maar ook aan ons als professionals. Een dubbele verantwoordelijkheid. Dat maakt de vraag of zelfs oproep beladen.

Vragen, keuzes. Wel of niet vaccineren? En waarom wel of niet. Voor beide antwoorden is wat te zeggen. Als je wat verder achter deze vragen kijkt, dan lijkt er ook sprake te zijn van angst. Angst om het te krijgen of door te geven, dus vaccineren. Of juist angst voor het onbekende, dus geen vaccinatie. Beide partijen hebben gelijk. Beide partijen hebben argumenten en gedachten. Moeilijk. Angst lijkt het rationele over te nemen. Ook al lijkt het alsof we het kunnen beredeneren.

anne-blogger

Dit is Anne:

Ik ben Anne en ik ben verpleegkundige in het St Jansdal ziekenhuis in Gelderland. Ik werk op de afdeling chirurgie en zie daar verschillende specialismen, zoals gastro-enterale chirurgie, MDL, gynaecologie, urologie en mammachirurgie voorbijkomen. Ik hou van deze diversiteit, omdat je flink wat kennis in huis moet hebben en elke dag bijleert. In een ver verleden ben ik kok geweest. Na de opleidingen verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg heb ik in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een interne opleiding tot verpleegkundige gedaan. Daar heb ik vijf verschillende afdelingen gezien en ben ik afgestudeerd op de hematologie. In mijn vrije tijd hou ik van een drankje met vriendinnen, reis ik graag en heb ik samen met mijn man een liefde voor Texel. In december zijn wij ouders geworden van een tweeling.

FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (shop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin

Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!