Van hippotherapeut tot seroloog: ooit van deze 10 zorgberoepen gehoord?

onbekende-beroepen-zorg

Floortime therapeut, explantatiemedewerker, androloog: ik zette 10 zorgberoepen voor je op een rij die je (waarschijnlijk) nog niet kende. Tip: je kunt ze gebruiken voor je volgende pubquiz met collega’s.  

1) Floortime therapeut

Nee hoor, ik heb geen eigen therapie bedacht ?. Floortime is een speltechniek, gebruikt door therapeuten, artsen maar ook ouders van kinderen met autisme of een ontwikkelings- of gedragsachterstand. Door middel van activiteiten probeert men tot interactie met het kind te komen.

2) Equitherapeut

Klinkt als iets met verzekeringen, maar nee, een equitherapeut zet de cliënt naast een paard en maakt gebruik van de reacties en lichaamstaal van het paard. Het wordt gebruikt bij de behandeling van kinderen met autisme of een vertraagde ontwikkeling, en volwassenen met mentale stoornissen.

3) Hippotherapeut

Geen nijlpaarden, maar ook hier assisteren paardjes de therapeut. Het enige verschil is met een equitherapeut is dat een hippotherapeut de mensen op het paard zet en wordt er gebruik gemaakt van de bewegingen van het paard die een positieve invloed hebben op lichaamsprocessen, spieren en geest van de mens. Kinderen en volwassenen met een fysieke beperking krijgen fysiotherapie op een paard.

4) Triggerpointtherapeut

Ook een soort fysiotherapie, maar dan anders. Triggerpoints zijn microscopisch kleine verkrampingen of knoopjes in je spieren, veroorzaakt door trauma, stress of overbelasting. Gespecialiseerde sportmasseurs en fysiotherapeuten proberen die knoopjes los te maken door druk, warmte, kneden of met behulp van naaldjes (dry needling).

5) Seroloog

Deze specialist weet alles, maar dan ook echt alles, over serumbereiding en de werking van entstoffen.

6) Akoepedist

Een logopedist houdt zich bezig met spraak, een akoepedist met het gehoor. Omdat slechthorenden ook vaak moeite hebben met spraak, hebben akoepedisten meestal een logopedische achtergrond. De gehoordeskundige neemt hoortests af, beoordeelt welk hoortoestel passend is en helpt bij het leren van liplezen.  

7) Androloog

De tegenhanger van de gynaecoloog. De androloog is voor ziekten en aandoeningen bij mannen, zoals vruchtbaarheidsproblemen of erectiestoornissen. Soms werkt hij samen met een uroloog.

8) Longevity specialist

Het klinkt als een snelle managementfunctie in het bedrijfsleven, maar de Longevity specialist werkt met ouderen. Hij of zij maakt leefstijlanalyses die je helpen gezond ouder te worden. Al vind ik de raad van mijn oma (102) - ‘Alles waar té voor staat, niet doen’- nog steeds de allerbeste.

9) Chiropodist

Verzorgt voeten. Eelt, eksterogen, ingegroeide teennagels, likdoorns, kalknagels, noem maar op. De chiropodist geeft trouwens ook advies over goed schoeisel en helpt mensen met voetklachten.

10) Explantatiemedewerker

Tja. Ik kan me echt heel veel leukere dingen voorstellen, maar tijdens de orgaandonatieprocedure organen uit het lichaam halen, is zijn of haar dagelijks werk. Het gaat met name om hoornvlies en huid.

Heb jij ook een beroep waar maar weinig mensen van hebben gehoord? Laat het dan weten in een reactie!

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!