Sandra blogt: ‘Jesse (24) heeft uitvalsverschijnselen na het gebruiken van lachgas’

lachgas-gevolgen-zuurstoftekort-uitval

Brandwonden, bevriezen van de longen en zelfs hersenbeschadiging: het nieuws staat de laatste maanden bol van de berichten over de gevaren van lachgas. Neurologie-verpleegkundige Sandra zag de gevolgen onlangs met eigen ogen, toen zij Jesse (24) op de afdeling had. ‘Door het lachgas is in zijn hersenen zuurstoftekort ontstaan.’

‘Meer gezondheidsproblemen door gebruik van lachgas’. Het is mijn vrije dag en ik neus wat rond tussen de nieuwsverhalen op internet. Mijn oog valt op deze kop en ik denk meteen terug aan een patiënt van een aantal weken geleden.

Steeds meer

Jesse (24), een fitte, gezonde jongeman, is na een avondje stappen buiten bewustzijn geraakt door het inhaleren van lachgas en is door de ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Hij is een van de vele jongeren die lachgaspatronen gebruiken. Ze inhaleren het gas vanuit een ballon en komen in een fijne roes terecht. Het effect duurt maar kort, maar daar komt juist ook het gevaar om de hoek kijken. Want na 1 komt er nog 1… en nog 1…

Neurologische schade

Vaak gaat het goed, maar helaas hoor je toch steeds vaker dat er neurologische schade ontstaat. Zo liep het ook bij Jesse die avond helaas verkeerd af. In zijn hersenen is zuurstoftekort ontstaan, waardoor hij uitvalsverschijnselen aan de rechterkant van zijn lichaam heeft opgelopen. Dit uit zich bij hem in verminderde kracht in zijn rechterarm en -been en kan hij slecht zijn balans houden. Ook heeft hij moeite met wassen, aankleden en eten klaarmaken. Hij krijgt hierbij hulp en ondersteuning van de verpleging en familie.

Schrikken

Ook voor zijn familie was het schrikken. Jesse heeft, wat ik regelmatig bij patiënten zie, weinig tot geen ziekte-inzicht. Hij denkt dat het allemaal wel meevalt en dat de klachten vanzelf verdwijnen. Gelukkig heeft zijn familie hem doen inzien dat revalideren in een revalidatiecentrum de beste manier is om te kijken of hij volledig kan herstellen.

Ontslagvaardig

Jesse heeft onderzoeken gehad, zoals een MRI-scan en bloedafname. Aan de hand hiervan zijn er verder geen afwijkingen gevonden. Hij is zoals wij dat noemen ‘ontslagvaardig'. Inmiddels, een aantal weken later, krijgt hij verschillende vormen van intensieve therapie van de fysio en de ergo. Ook is hij in afwachting van een plekje in een revalidatiecentrum.

Waarschuwing

Gelukkig zien wij niet heel vaak patiënten met klachten door het gebruik van lachgas, maar het letsel kan dusdanig ernstig zijn dat ik er toch voor wil waarschuwen. Naast hersenbeschadiging kun je door het gebruik van lachgas ook last krijgen van gehoorschade, zuurstoftekort, hoofdpijn, onvruchtbaarheid, bevriezing van de longen en in het ergste geval een hartaanval.

Tot inkeer

Door verhalen als dat van Jesse te delen, hoop ik dat gebruikers uiteindelijk gaan inzien hoe gevaarlijk lachgas kan zijn. En zien we in de toekomst die verontrustende nieuwsberichten steeds minder voorbijkomen.

blogger-sandra-neurologie-verpleegkundige

Dit is Sandra:

Ik ben Sandra, algemeen verpleegkundige in het ziekenhuis. Samen met mijn vriend en ons zoontje woon ik in het noorden van het land. Voorheen werkte ik op een psycho-geriatrische afdeling in een woonzorgcentrum. Toen ik de kans kreeg om in het ziekenhuis te gaan werken, greep ik die met beide handen aan; dat was namelijk altijd mijn droom geweest! Ik werk in de flex (oproep)-pool waardoor ik op verschillende afdelingen werk en de zorgvragen en ziektebeelden sterk uiteenlopen. Ontzettend leuk, leerzaam en uitdagend. De laatste tijd gaat het in de media vaak over het personeelstekort en ons zware beroep. In mijn blogs wil ik juist laten zien hoe leuk en waardevol werken in de zorg eigenlijk is. Als ik niet aan het werk ben, vind ik mijn ontspanning in koken, bakken en leuke dingen doen met mijn vriend en onze kleine man.     

Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!