Overprikkeling na hersenletsel: gouden tips voor zorgverleners

overprikkeling-bij-hersenletsel-wat-kun-je-als-zorgverlener-doen

Tikkende hakken of een flikkerend beeldscherm. Als je last hebt van overprikkeling komt het keihard binnen. De Dag van Overprikkeling (23 juni) vraagt aandacht voor deze onzichtbare handicap. Maar wat is het eigenlijk en hoe kan je als zorgverlener helpen? Ik dook erin.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een van de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Omdat je hersenen niet meer kunnen filteren word je continue overspoeld door prikkels die voor anderen niet meer dan achtergrondruis zijn. Simpel gezegd: prikkels komen keihard binnen. Mensen die last hebben van overprikkeling zijn extreem gevoelig voor licht, geur, beweging en geluid. Het geluid van de waterkoker klinkt als een orkaan, het inruimen van de wasmachine als een onsamenhangend orkest. Veel mensen die er last van hebben kunnen alleen naar buiten met een zonnebril op en oordoppen in.

Hoe krijg je het?

Elk jaar komen er 160.000 mensen met hersenletsel bij. Bijvoorbeeld door een whiplash, beroerte, hersenschudding, hersenvliesontsteking of ongeluk. Een aantal krijgt daarna last van overprikkeling. Ook mensen met een aangeboren hersenaandoening kunnen last hebben van overprikkeling.

Wat zijn de gevolgen?

De permanente chaos in je hoofd maakt je doodmoe. Mensen die last hebben van overprikkeling zijn vaak futloos, gestrest, snel boos, onrustig en angstig. Ook hebben ze last van hoofdpijn, spierpijn, evenwichtsstoornissen, concentratieproblemen, nachtmerries en slapeloosheid. 

Gouden tips voor zorgverleners

Een ziekenhuis of zorgpraktijk is met alle lampjes, geluiden en gedoe een extreem prikkelende omgeving. Als zorgverlener kun je het mensen die last hebben van overprikkeling zo comfortabel mogelijk maken met deze do’s en dont’s:

  • Zet de radio of beeldschermen in de wachtkamer uit
  • Dim de lichten in wachtkamer en behandelkamer
  • Praat rustig en in korte zinnen en gebruik daarbij je handen zo min mogelijk
  • Neem de tijd en wees geduldig, overprikkeling is geen aanstellerij
  • Draag schoenen met zachte zolen

Benieuwd hoe het is?

DJ Giel Beelen ervoer in zijn ochtendshow op de radio hoe het is om constant overprikkeld te worden. Hij werd gillend gek:

Dag van Overprikkeling bij hersenletsel

Meer bewustwording en kennis over overprikkeling. Dat wil de stichting Hersenletsel-uitleg bereiken op de Dag van Overprikkeling bij hersenletsel (zondag 23 juni). Het thema dit jaar is: ‘Begrip begint bij erkenning.’

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!