Nieuwe blogger Maaike: ‘Opeens zit ik met mijn eigen vader aan de andere kant van de tafel’

Vader-dementieblog-dementie-angst

Als je zoals nieuwe blogger Maaike al jaren met mensen met dementie werkt, wordt het bijna ‘normaal’. Maar dan zit ze ineens aan de andere kant van de tafel, met haar vader die kenmerken van de ziekte heeft. ‘Ik hoop nog steeds dat het “maar” een burn-out is.’

Je leeft je leven, maar soms gebeuren er dingen die alles compleet op zijn kop zetten. Opeens zie ik dezelfde dingen met andere ogen. Vanuit een heel ander perspectief. Het besef dat het leven kwetsbaar is en dat niets vanzelfsprekend is. Het overkomt je, het overkomt mij.

Opgeslokt door dementie

Al jaren werk ik in de ouderenzorg en zorg ik voor mensen met dementie. Ik zie cliënten komen. Ik zie dat ze zich steeds verder verliezen in de wereld van dementie tot het onvermijdelijke moment van overlijden volgt. Al jaren heb ik contacten en gesprekken met hun families: partners, kinderen, kleinkinderen en zie ik hun verdriet.

Inleven

Elke keer weer probeer ik me zoveel mogelijk in te leven in de kwetsbare situatie waarin zowel de cliënt als familie zich bevindt. En ondanks dat ik na al die jaren mijn werk nog steeds met veel liefde en passie uitvoer, is het op den duur toch een soort van vanzelfsprekend en normaal geworden.

Andere kant

Tot ik opeens aan de andere zijde van de tafel zit...

Al een poosje merkten we dat het niet goed ging. Vanuit mijn professionele inzicht: cognitieve stoornissen. Aandacht, concentratie, oriëntatie, herinneren (korte termijn), problemen oplossen en inzicht in de eigen situatie zijn verstoord. Hij is prikkelbaar en kan erg snel extreem boos worden.

Beginfase

En ondanks dat ik al heel wat jaren meedraai in de ouderenzorg, is dit een stuk waar ik geen ervaring mee heb. De beginfase van dementie, de fase voor de diagnose, de tijd voordat iemand wordt opgenomen. Eerst het zien dat er iets niet klopt, vervolgens het moment waarop je er simpelweg niet meer om heen kunt, gevolgd door het medische traject om uitsluitsel te geven van wat er speelt.

Andere rol

De twijfels, onzekerheden, spanningen. Het verdriet, gevoel van onmacht, de frustratie en boosheid. Opeens draaien de rollen om: maak ik voor hem de afspraken bij huisarts en specialist, ga ik met hem mee, vertel ik namens hem aan de artsen wat er mis is en leg ik hem uit wat er uit de onderzoeken komt.

Bang

Ik hoop nog steeds dat het ‘maar’ een burn-out is, een complete overbelasting of iets anders wat op te lossen valt. Maar ik ben bang. Bang voor erger. Bang voor iets onomkeerbaars. Bang dat ik hem beetje bij beetje ga verliezen. Bang dat er een moment komt dat hij mij niet meer herkent.

Mijn vader, nog geen 65 jaar.

blogger-maaike-dementie

Dit is Maaike:

Mijn naam is Maaike van Rossum. Ik werk als zorgcoördinator op een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Ik werk al dertien jaar met met veel liefde en plezier in de ouderenzorg, maar is daar sinds voorjaar 2018 een diepere dimensie in ontstaan. Mijn vader, toentertijd nog 64 jaar, bleek een beginnende vorm van dementie te hebben. Na een turbulente periode, werd het voor mij een uitlaatklep om te schrijven. Schrijven is voor mij naast het ordenen van mijn gedachtes, ook een manier om herinneringen vast te leggen. Met mijn blogs wil ik laten zien hoe bijzonder de zorg is, in al zijn mooie, verdrietige en heftige momenten. Mijn blogs verzamel ik op DementieBlogs.nl en mijn Facebook-pagina.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!