Neehee, MS is geen spierziekte!

Multiple Sclerose centrale zenuwstelsel

Op 30 mei is het Wereld MS Dag: er wordt dan wereldwijd aandacht gevraagd voor deze chronische ziekte. Ik vond het een goed moment om eens in het onderwerp te duiken, en onderzocht feiten en fabels over Multiple Sclerose.

MS is een jonge vrouwenziekte

Fabel. De ziekte popt meestal op in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar. Inderdaad hebben vrouwen dubbel zoveel kans op (bepaalde vormen van) MS, waarschijnlijk een hormonenkwestie. Maar mannen kunnen het zeker ook krijgen, bij hen wordt het vaak sneller erger. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS.

MS is een spierziekte

Fabel. Misschien wel de grootste misvatting over MS, want het is een aandoening van je centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Multiple Sclerose (MS) betekent: verharde plekken. Door beschadigen en ontstekingen in de myelineschede, de beschermlaag rond de zenuwbanen, komen signalen aan de hersenen niet goed of helemaal niet meer door. Daardoor kun je verlammings- en uitvalsverschijnselen krijgen.

Afnemend zicht en tintelingen in je armen en benen? MS-gevaar!

Feit. Elke patiënt ervaart andere klachten, ook in het begin. Maar afnemend zicht, troebel of dubbelzien, tintelingen en minder kracht in armen en benen zijn wel echt een rode vlag. De ziekte is lastig vast te stellen omdat sommige klachten in hele korte aanvallen voorkomen (relapses) en dan weer weg zijn. In een scan kan worden vastgesteld of je het hebt.

MS is NIET besmettelijk

Feit. Het klinkt misschien gek, maar veel mensen denken echt dat je MS kunt krijgen van iemand anders. Nee dus!

Met deze ziekte heb je geen leven meer

Fabel. Er is (nog) geen geneesmiddel, wel valt er (steeds beter) mee te leven door symptoombestrijding. Ook het volgen van een bepaald dieet zou klachten kunnen verminderen. In ieder geval eindigt echt niet iedereen in een rolstoel. Met MS kun je oud worden, maar leuk is het natuurlijk niet. Veel patiënten hebben vooral moeite met de onvoorspelbaarheid van de ziekte, je weet nooit wanneer je weer een aanval krijgt. Meestal wisselen periodes van verergering en periodes van verbetering van de klachten elkaar af. Ook met de vermoeidheid is lastig te dealen, omdat anderen niet aan je kunnen zien dat je daar last van hebt.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!