Nationaal congres voor Specialistische Palliatieve Zorg; Zorg(en) voor Palliatieve Zorg

In de palliatieve zorg speel je een grote rol in de laatste levensfase van je patiënt. Patiënten krijgen die zorg, direct of indirect van verpleegkundig specialisten en consulenten palliatieve zorg. Ben jij een Verpleegkundig Specialist of Consulent Palliatieve Zorg? Dan is dit congres misschien iets voor jou!
Jaarlijks overlijden ruim 100.000 patiënten aan de gevolgen van een ernstige ziekte. In de laatste weken, maanden en soms jaren van hun leven krijgen zij palliatieve zorg. Een belangrijk deel van deze patiënten heeft specialistische palliatieve zorg nodig. Patiënten krijgen die zorg, direct of indirect van verpleegkundig specialisten en consulenten palliatieve zorg.
Het congres 'Zorg(en) voor Palliatieve Zorg' draait om deze twee groepen professionals. Dit is het eerste landelijke congres dat specifiek op hen gericht is. Het congresprogramma voorziet in een aantal lezingen en workshops. Bezoek jij dit congres, dan weet je na afloop meer over o.a.:
- Hoe de beste ketenzorg eruitziet
- Hoe je omgaat met dilemma’s bij het stoppen van een medische behandeling
- Hoe je betekenisvolle zorg verleent
- Hoe je omgaat met de verschillende kwaliteiten van artsen
- Welke mogelijkheden voor intervisie er zijn
- Wat palliatieve zorg betekent voor dementerenden en verstandelijk beperkten
Hieronder het volledige programma. Op www.aesculaapevents.nl/events vind je aanvullende informatie en een aanmeldformulier.
De ketenzorg bij patiënten in de palliatieve zorgfase
Evelien Kuip, internist-oncoloog, Radboudumc Nijmegen
Ketenzorg is het samenhangend geheel van zorginspanningen dat door verschillende zorgaanbieders onder een herkenbare regiefunctie wordt geleverd, waarbij het cliëntproces centraal staat en waarbij zoveel mogelijk aansluiting wordt gezocht met diens omgeving. Er wordt een sluitende keten gevormd van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroeg opsporen en zelfmanagement. In de zorgketen bestaan gradaties van eenvoudig en strikt, tot complexe zorg. Waarom is goede samenwerking belangrijk binnen palliatieve zorg?
Een goed georganiseerde samenwerking in de palliatieve zorgketen heeft een positief effect op de beleefde kwaliteit van sterven en draagt bij aan een goede continuïteit van zorg. In Nederland overlijden jaarlijks ruim 100.000 mensen als gevolg van een ongeneeslijke ziekte of chronische aandoening.
Niet starten en stoppen van medische behandelingen aan het einde van het leven
Eric Geijteman, internist-oncoloog, Erasmus MC Rotterdam
Soms heeft een behandeling geen nut meer. De arts besluit dan in overleg met de patiënt en familie om met de behandeling te stoppen. Of om niet te starten met een nieuwe behandeling. Dit kan bijvoorbeeld gaan om antibiotica of om een behandeling tegen kanker. De patiënt kan ook zelf zeggen dat hij wil stoppen met een behandeling. Of dat hij geen nieuwe behandeling meer wil. Patiënten hebben altijd het recht om een behandeling te weigeren.
Wat doet sterven met de Verpleegkundig Specialist en Consulent PZ?
Anita Geertsema, verpleegkundig specialist en docent health care VIAA Zwolle
De Verpleegkundig Specialist of de Consulent PZ zijn vaak de eerste met wie een patiënt zijn angst voor of verlangen naar de dood bespreekt. Zij maken het sterven regelmatig van dichtbij mee. Wat is hun rol in de laatste levensfase?
Kennis van de regels rond bijvoorbeeld euthanasie hoort bij goede zorg in de laatste levensfase. VS weten er vaak te weinig van af, waardoor ze patiënten niet kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn. Omdat ook de kennis van artsen nogal eens tekortschiet, krijgen zij niet altijd de juiste informatie. Een verpleegkundige met gedegen kennis van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor euthanasie, kan de patiënt helpen. Dat verpleegkundigen vaak getuige zijn van de dood, maakt hun werk emotioneel zwaar. Het is best moeilijk om een ander te zien lijden. Wat dat met de VS en CPZ doet, hangt ook af van de situatie. Als iemand op een goede manier doodgaat, met zo min mogelijk pijn en ongemakken, heeft men er een goed gevoel over. Er kan niets veranderd worden aan de ziekte van de patiënt, maar er kan wel alles gedaan worden om het ziekbed zo goed mogelijk te laten verlopen.
Workshopronde VS | 'Tussen de regels door'
Yvonne Engels, hoogleraar Meaningful Healthcare, Radboudumc Nijmegen
Wat houdt de patiënt voor wie jij zorgdraagt eigenlijk bezig? De meeste patiënten zeggen dat niet rechtstreeks met woorden, en ook bij het afnemen van een gestructureerde anamnese zal dat niet altijd duidelijk worden. Maar ‘tussen de regels door’ laten patiënten veel zien wat, als je het signaleert en verkent, een opening biedt om over zingeving te praten. Door aandacht te besteden aan wat van waarde is voor de patiënt ben je niet alleen een empathische zorgverlener, maar kun je ook de zorg die je biedt veel persoonsgerichter maken. In deze workshop gaan we, geïllustreerd met casuïstiek en met wetenschappelijke onderbouwing, hier interactief mee aan de slag.
Workshopronde VS | 'Omgaan met de verschillende kwaliteiten van artsen'
Annemiek van Seggelen, verpleegkundig specialist, LUMC Leiden
Waarom krijg je van het ene specialisme veel consulten en van andere specialismen nauwelijks? Bereikt jouw advies de behandelaar? Is de ander onbewust onbekwaam en hoe maak je hen daarvan bewust?
De sleutel tot deze vragen ben je zelf! Deze praktische workshop geeft je tools en tips aan de hand van de CanMEDS-competentiegebieden van de Verpleegkundig Specialist. We gaan in op de kracht die je als Verpleegkundig Specialist bezit om samen te werken vanuit het gezamenlijk doel het welzijn van de patiënt in de palliatieve fase.
Workshopronde VS | 'Dementie en verstandelijke beperking in de palliatieve fase'
Marijke Tonino, arts ouderengeneeskunde, Amsterdam UMC
De workshop helpt verzorgenden bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de belangrijkste zorgproblemen van zorgvragers met dementie. Het draagt bij aan het verbeteren van de communicatie tussen patiënten en tussen zorgverleners onderling doordat zij dezelfde taal kunnen spreken. Tevens biedt deze ondersteuning bij de voorbereiding op een multidisciplinair overleg of zorgplanbespreking.
Workshopronde Consulent PZ | 'Ruimte voor spiritualiteit'
Suzanne Lub, geestelijk verzorger, De Zwaluw Assen
De basishouding van zorg voor zingeving is ontvankelijkheid/innerlijke ruimte. Concreet betekent dit openheid naar je eigen binnenwereld en openheid naar de ander.
De deelnemers gaan ontdekken, dat zorg voor zingeving zowel zorg voor jezelf is als zorg voor de ander. Sterker nog, naar jezelf kunnen luisteren, verdragen wat er in je omgaat, inzicht in jezelf, zijn voorwaarden om toe te komen aan zingeving, van jezelf, jouw cliënt en jouw collega. Dat innerlijke ruimte een centrale rol speelt In (de zorg voor) zingeving. Mensen krijgen uitgelegd en gaan zelf ervaren wat innerlijke ruimte is en hoe ze hiervoor kunnen zorgen. Zelfzorg en zorg voor de ander in een pakketje bijeen. Wat het zo lastig maakt om (signalen van) zingeving te herkennen en hoe ze aandacht kunnen hebben voor zingeving bij zichzelf, collega’s en cliënten
Workshopronde Consulent PZ | 'Intervisie… inter-visie… anders kijken… naar binnen kijken…'
Inge Roes & Trudy Geurts, verpleegkundig specialisten, Slingeland Ziekenhuis Doetinchem
In deze workshop nemen we je mee in de inspirerende wereld van intervisie, gericht op persoonlijke ontwikkeling. Binnen intervisie wissel je in een veilige omgeving je ervaringen als palliatieve professionals uit. Dat kan gaan over het inhoudelijke werk, problematisch vraagstukken, professionele ervaringen, belemmerende gevoelens of overtuigingen. Hiermee dragen we zorg voor onszelf en voor onze collega’s. Intervisie vindt altijd plaats op basis van gelijkwaardigheid volgens een methodiek, gericht op nieuwe perspectieven en mogelijk gedragsverandering. Niet alleen jij wordt beter van intervisie! Ga de ontdekkingstocht met ons aan!
Workshopronde Consulent PZ | 'Palliatieve sedatie: sterven, slapen of………?'
Fokke Vreeken, verpleegkundig expert palliatieve zorg, Zuyderland Ziekenhuis Heerlen
Hoe weet je wanneer op het juiste moment palliatieve sedatie is in te zetten en welke
soort sedatie gebruik je. Aan welke voorwaarden moet palliatieve sedatie eigenlijk
voldoen? Weet jij of er overeenkomsten bestaan tussen euthanasie en palliatieve
sedatie? Hoe zet je consultatie het slimste in? Wat zijn de (voorlopig) belangrijkste
veranderingen omtrent de nieuwe richtlijn.
Inschrijven?
Lijkt dit congres jou heel leerzaam? Inschrijven kan via deze link.
Datum: 16 juni 2022
Tijd: 08.30-16.30 uur
Locatie: Van der Valk Nijmegen-Lent - Hertog Eduardlaan 4
Kosten: € 225 per persoon
Accreditatie aangevraagd: VSR en V&VN
Deelnemers: 100
Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar!
Reageren op dit bericht?
Om te kunnen reageren op dit bericht moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.