Met deze tips kom je uit die burn-out

burnout-stress-ontspannen

De term 'burn-out' hoor ik tegenwoordig nogal vaak voorbijkomen. Het is iets waar je niet gemakkelijk aan komt, maar zeker ook niet makkelijk vanaf komt. Hopelijk kunnen deze tips jullie in ieder geval een duwtje in de goede richting geven! 

1. Weet wat je burn-out veroorzaakt heeft

Hoe ben je op dit punt terechtgekomen? Waar zitten de knelpunten en wat is de oorzaak? Het is belangrijk om dat te achterhalen. Alleen dan kun je herhaling voorkomen. Die oorzaak kan een combinatie zijn van meerdere factoren: je karakter, omgeving, eerdere ervaringen, et cetera. Het is goed om hierbij hulp te zoeken, omdat dit ervoor zorgt dat je volop inzicht krijgt in de daadwerkelijke oorzaak. En ja, hulp vragen is misschien eng of moeilijk, maar het is zó noodzakelijk. Een psycholoog, bedrijfsmaatschappelijk werker of de ggz... Wie dan ook! Met iemand praten of bijvoorbeeld trainingen of een cursus volgen op het gebied van stress management, kan van groot belang zijn bij jouw herstel.

2. Grenzen aangeven

Leer je eigen grenzen kennen en naar je lichaam te luisteren. We denken vaak heel veel, maar hoe goed voelen we nu eigenlijk echt aan waar we behoefte aan hebben? Probeer contact te maken met je lichaam en écht te voelen wat het nodig heeft. Vind je balans. In je werk, thuis, vrije tijd… Je bent zelf ook héél belangrijk. Voor jezelf kiezen hoort erbij en dat betekent dat je weet waar je grenzen liggen en dat je deze niet overschrijdt.

3. Triggers

Wat zijn triggers? Hoe merk je dit? Wat kun je eraan doen? Misschien is het handig om dit ook te bespreken met je werk. Op die manier kun je juist op je werk ondersteund worden en beschermd worden als je organisatie ziet dat het de verkeerde kant opgaat. Je kunt samen met je werk bijvoorbeeld meer routine aanbrengen in je werkdagen en als er te weinig mensen zijn en jij wordt gevraagd om dit op te vangen, dan weet je organisatie in ieder geval dat ze jou niet moeten overbelasten en hier voorzichtiger in moeten zijn. Ook je collega’s kun je inlichten, zodat zij er net zo goed rekening mee kunnen houden. En: maak thuis bijvoorbeeld een andere taakverdeling binnen je gezin.

4. Niks MOET

Mensen die in een burn-out terechtkomen, hebben vaak moeite met ‘nee’ zeggen. Toch is dat nu net wat je vaker zou moeten doen; zeker als je richting een burn-out gaat of al een burn-out hebt. Ook 'nee' is een antwoord. Heb je een afspraak staan met iemand, maar merk je dat je daar op dat moment geen trek in hebt? Luister dan naar dit signaal van je lichaam. Jouw echte vrienden zullen dit begrijpen, maar helaas kom je misschien ook in aanraking met mensen die dit niet begrijpen. In dat geval moet je je afvragen of dit dan wel echt zulke goede vrienden zijn... Stel prioriteiten. Wat moet echt nu? Wat kan later? En waar wil je überhaupt energie insteken? Tijd voor jezelf komt niet aanwaaien; die moet je maken. 

5. Loslaten

Je hoort vaak genoeg dat je je werk niet mee naar huis moet nemen, maar toch is dat lastig. En tóch moet je dat ook echt gaan loslaten als je wilt herstellen. Focus echt alleen maar op jezelf en denk daaraan. Zorg ervoor dat je weer ‘landt’ en niet bezig bent met andere zaken. 

6. Ontspanning

Allereerst: slaap. Als jij behoefte hebt aan tien uur slaap per nacht, dan moet je dat doen. Ontspanningsoefeningen zijn daarnaast essentieel. Vind uit wat het beste bij jou past. Alleen al op het gebied van yoga heb je heel veel verschillende soorten en voor ieder persoon werkt iets anders. Dat geldt ook voor meditatie. Je kunt kiezen voor een rustige/stille vorm, maar ook voor geleide meditaties door middel van een stem op de achtergrond. Laat je geest tot rust komen. Misschien denk je dat yoga, mindfulness en dat soort dingen niks voor jou zijn, maar het kan je enorm helpen om tot jezelf en tot rust te komen. Ook de natuur in en wandelen zijn heel belangrijk. 

7. Tijd voor herstel

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer van alles doen en kunnen wat je altijd deed, maar gun jezelf alle tijd van de wereld om te herstellen. Dat wordt regelmatig onderschat en voor je het weet zit je dan weer in dezelfde situatie, omdat je jezelf de vorige keer niet genoeg tijd hebt gegund om er volledig bovenop te komen. Tijd, rust en regelmaat gaan jou helpen.

Colofon: FloorZorgt is jouw online zorgmagazine! Op dit moment lezen 80.000 unieke zorghelden mij maandelijks. Door middel van inspirerende blogs, relevante producten (kijk snel in mijn webshop!) mooie artikelen en zorgnieuws houd ik jou op de hoogte van alle ontwikkelingen in de zorg. Heb je mijn mobiele app al gedownload en volg je mij al op Facebook, Instagram of Linkedin? Wil je adverteren? Stuur me dan een mailtje en ik neem z.s.m. contact met je op of bekijk de mogelijkheden alvast hier. Ook ik maak weleens een foutje ;-) Heb je er één gezien? Mail het me. Ik ben je dankbaar! 

You have already unliked it!